4 tips til at stoppe med at drikke alkohol

Alkoholmisbrug kan skade den ramte person og hans eller hendes omgivelser. Derfor er det vigtigste mål at blive ædru.
4 tips til at stoppe med at drikke alkohol
Maryel Alvarado Nieto

Written and verified by læge Maryel Alvarado Nieto.

Last update: 16 september, 2022

Alkohol betragtes som acceptabelt i vores samfund, og derfor er det i øjeblikket lovligt at sælge alkohol. Men når alkoholforbruget er overdrevent, bliver det til en afhængighed, og det kan være svært at stoppe med at drikke alkohol.

Det påvirker negativt de forskellige områder af en persons liv og skaber ravage. Derfor er det bedst at forsøge at slippe af med vanen med at drikke alkohol for at genvinde den tabte kontrol.

Formålet med denne artikel er at støtte de personer, der ønsker at stoppe med at drikke alkohol, ved at give dem råd, der kan hjælpe dem med at træffe deres beslutning. Det er dog ikke hensigten, at den skal være en vejledning i alkoholafvænning, og den opfordrer heller ikke personen til at fravælge professionel hjælp.

Tværtimod er det hensigten at give ærlig information om den vanskelige vej, der venter forude. Ideelt set bør dette gøres med støtte fra en terapeut.

1. Anerkend, at dit alkoholforbrug er et problem

Det første skridt til at opnå forandring er det sværeste: At erkende, at dit alkoholforbrug er blevet et reelt problem. At kunne visualisere den skade, der er sket, kan være ganske smertefuldt at se i øjnene.

Det kan dog omdannes til en reel drivkraft til at overvinde problemet. For at gøre dette er det nødvendigt at være bevidst om virkningen af alkoholforbruget og den hyppighed, hvormed det indtages.

Det er også nødvendigt at stoppe op og objektivt vurdere de forskellige roller, som personen spiller: Det kan blandt andet være partner, forælder, barn, søskende, ven, arbejdstager og chef. Ved at reflektere over disse aspekter vil den virkelighed, der er skjult i misbrugets puslespil, begynde at dukke op.

Misbrugernes liv er ofte fyldt med konstante skænderier, økonomiske problemer og lav produktivitet. Dette er et klart bevis på, at noget er galt. Hvis man ved det, kan det inspirere til forandring.

2. Opdag virkeligheden: Det er nødvendigt at søge hjælp

Et af de store paradigmer, der stadig mangler at blive brudt i mange samfund, er at erkende, at alkoholisme faktisk er en sygdom og ikke en last eller en mangel på karakter. Den virkelige fordel ved dette perspektiv ligger i, at alkoholikeren ophører med at være den ultimative skyldige og bliver et menneske, som har brug for støtte fra sine omgivelser.

Ligeledes er det meget nyttigt at deltage i fællesskaber som Anonyme Alkoholikere. I disse grupper kommer hjælpen fra forskellige mennesker, der har det samme problem.

Derfor ved de virkelig, hvad de har med at gøre. Den kontinuerlige gensidige støtte, som disse foreninger er baseret på, skaber længere dage med afholdenhed fra alkohol, så længe man forpligter sig til at deltage mindst en gang om ugen.

Mand kan ikke stoppe med at drikke alkohol

Alkoholisme kan føre til isolation, hvilket gør det vanskeligere at finde sociale støttenetværk.

Medfølelse fra omgivelserne

Det er ofte vanskeligt for alkoholikerens nærmeste omgivelser at være oprigtigt villige til at hjælpe ham eller hende uden at dømme. De største vanskeligheder i denne henseende afhænger af, i hvor høj grad deres alkoholforbrug har påvirket familielivet, da der normalt er hyppige og konstante skader på hvert enkelt medlem, især børnene.

Derfor er det almindeligt, at der er blandede følelser over for alkoholikeren, som ofte modvirker ønsket om at se familiemedlemmet komme sig. En nyttig måde at tackle dette på er gennem udvikling af medfølelse.

Selv om der findes forskellige teknikker til at gøre dette, har de alle til formål at eliminere det sårende monster, som alkoholikeren repræsenterer.

At dyrke medfølelse for andre og for sig selv er vigtigt i helingen af forskellige grader af toksicitet. I de bedste tilfælde udjævnes den komplekse vej til at holde op med at drikke noget, når der er støtte i nærmiljøet.

Men hvis dette ikke sker, vil det at kunne indtage en medfølende og ærlig holdning hjælpe situationen til ikke at blive en undskyldning for at drikke igen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan overvinder du ædru alkoholiker syndrom

3. Anerkend de udløsende faktorer for at drikke

Typisk er fortsat druk en form for beskyttelse mod verden og alkoholikeren selv. Vanen med at drikke giver en form for lindring fra nogle aspekter, som personen ikke har evner til at klare.

Det er derfor vigtigt at reflektere over, hvorfor man drikker. Det bedste tidspunkt at gøre dette på er, når behovet for at drikke opstår.

En måde at gøre det på er ved at udarbejde en personlig dagbog, hvor de opfattelser, man har om det, skrives ned. Først og fremmest skal man tænke på noget andet end trangen til at drikke. Derefter skal man finde ud af, hvad der førte til trangen til at begynde med. På den måde bliver man opmærksom på nogle af de underliggende årsager til alkoholindtaget.

4. Stoppe med at drikke alkohol: Find måder at håndtere angst på

Et af de problemer, som en person i bedring står over for, er abstinenssymptomer, herunder angst. Der er beskrevet forskellige afslapnings- og meditationsteknikker, som personen kan bruge til at mindske sit stressniveau. Målet er at forhindre et tilbagefald i alkoholforbruget.

Det er en almindelig fejl at undervurdere abstinenssyndromet.

Derfor er det nødvendigt at få vejledning af en professionel, der er specialiseret i afhængighed, så man kan vælge den bedste fremgangsmåde. Evalueringen og den konstante opfølgning i et ambulant alkoholafvænningsprogram skal være streng. Dette sikrer, at patienten har de terapeutiske muligheder, han/hun har brug for, herunder brug af medicin.

Depressiv mand ligger på sofa og ser på medicin

Abstinenssyndromet er en alvorlig tilstand. Nogle patienter går fra alkoholforbrug til medicin eller endog stoffer for at lindre symptomerne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

Tips til at stoppe med at drikke alkohol

Selv om det kan virke indlysende, vil visse livsstilsændringer have en positiv indvirkning på den vanskelige opgave med at komme af med vanen med at drikke alkohol. Disse tips er nyttige i begyndelsen, da de vil skabe motivation. De kræver dog vedvarenhed og disciplin fra patientens side.

Nogle af anbefalingerne omfatter følgende:

  • Fjern al spiritus fra huset.
  • Indarbejd regelmæssigt fysiske træningsrutiner.
  • Undgå sociale sammenkomster, hvor alkoholindtagelse er en prioritet.
  • Planlæg faste tidspunkter for at spise og gå i seng.

At stoppe med at drikke alkohol indebærer at rejse sig op igen og igen

Vejen til ædruelighed er en snoet vej med konstante tilbagefald. Derfor er det ikke ualmindeligt, at der dukker sten op på vejen, som er så svære at komme over, at de får en til at tro, at den nemmeste løsning er at give op.

Og det kan være rigtigt på kort sigt. Men det er alkoholismen, der slører synet på fordelene ved at holde op, især over tid.

Den største fjende i processen er følelsen af nederlag. Mens dette for mange kommer fra selve tilbagefaldet, er det at undlade at holde ud så mange gange som nødvendigt den virkelige fiasko.

It might interest you...
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

At drikke alkohol er helt uundgåeligt blevet en del af mange sociale øjeblikke. Men det kan være farligt. Lær om alkohol sundhed her.  • Pascual, F.; Alcoholismo y Ayuda Mutua. De la Necesidad a la Evidencia; Adicciones; 25 (4): 243 – 245; 2015.
  • Ramírez, A.; Naal, A.; Salinas, E.; Pérez, C.; Una Visión del Alcoholismo del Padre desde la Mirada de los Hijos; Health and Addictions; 14 (2): 109 – 120; 2014.
  • Carreras, A.; Intervenciones en el Consumo de Alcohol: de los Grupos de Autoayuda a la Regulación de la Propia Conducta. ¿Métodos Complementarios o Antagónicos?; Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid; Clínica Contemporánea; 2 (3): 249 – 269; 2011.
  • Montes, R.; Rabuñal, R.; Guía de Práctica Clínica: Tratamiento del Síndrome de Abstinencia Alcohólica; Galicia Clínica; 72 (2): 51 – 64; 2011.
  • Zgierska, A.; Burzinski, C.; Mundt, M.; McClintock, A.; Cox, J.; Coe, C.; Miller, M.; Fleming, M.; Mindfulness-based Relapse Prevention for Alcohol Dependence: Findings from a Randomized Controlled Trial; Journal of Substance Abuse Treatment; 100: 8 – 17; 2019.
  • Siñol, N.; Martínez, E.; Guillamó, E.; Campos, M.; Efectividad del Ejercicio Físico como Intervención Coadyuvante en las Adicciones: Una Revisión; Adicciones; 2013.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.