Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

Sunde vaner hos teenagere er nøglen til, at de kan håndtere de fysiske og følelsesmæssige ændringer, der følger med dette stadie. Er der noget, som forældre kan gøre for at hjælpe? Læs med for at finde ud af det.
Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sunde vaner hos teenagere er livsnødvendigt. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) definerer ungdommen som det stadie, hvor en person er i alderen mellem 10 og 19 år. Som du kan forestille dig, har dette stadie mange fysiske og psykologiske forandringer, som betinger en persons opfattelse af sig selv.

Derudover er dannelsen af deres identitet på sit højeste, så forældre skal have nogle strategier til, hvordan de kan hjælpe deres børn med dette.

Teenagere er ikke længere børn, men de er heller ikke voksne. Det er derfor, forældre skal være opmærksomme for at kunne give dem de nødvendige værktøjer, så de kan blive modne.

Lad os se på nogle strategier.

Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

Der er tre stadier i ungdommen: Den tidlige, midterste og sidste. Vækst er en nøglefaktor, man bør overveje i hver af disse. Teenagere skal dermed følge sunde rutiner for at kunne udvikle sig ordentligt.

Hvad bør de tage med i overvejelserne?

Vær opmærksom på den personlighed, de danner

Hvert øjeblik i ungdommen har følelsesmæssige karaktertræk, som vil reflekteres i deres personlighed.

Det er grundlæggende for forældre at være opmærksomme på dette, fordi det er en måde at kanalisere dit barns præferencer for aktiviteter, som de virkelig kan lide, og dermed forbedre deres velvære.

Planlæg måltider

Ernæring er uden tvivl en nøglefaktor i alle stadier af ungdommen. Det skyldes, at en ordentlig kost er en afgørende faktor for både deres fysiske og mentale vækst og helbred.

De bør dermed planlægge deres måltider på forhånd og tale med en ernæringsekspert, hvis det er muligt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan hjælper du dit barn gennem teenageårene

Opmuntr til fritidsaktiviteter

Fritidsaktiviteter og sport er lige så vigtige tilskud til sundhed, som kosten er. Hvis man deler sjove aktiviteter med teenagere, vil det give mulighed for at skabe følelsesmæssige bånd.

Ved at gøre dem til vaner vil man derudover skabe positive familieminder i fremtiden.

Mor og datter krammer

Hvilke sunde vaner hos teenagere kan man opmuntre til?

Det er svært at opmuntre til sunde vaner hos teenagere, fordi de ofte er uregerlige. Der er dog nogle strategier, som kan hjælpe med at facilitere denne proces. Lad os se på, hvad de er, så du kan følge dem.

1. Sund kost

Teenageres indtag af junk food er et emne, der er under konstant kontrol. Det er desværre ikke alle, der er vant til at spise frugter og grøntsager hver dag, selvom de er vigtige for at styrke menneskets immunforsvar.

Følg disse anbefalinger, hvis du har teenagere derhjemme:

 • Find ud af, hvad deres yndlingsfrugter er, og hav dem altid, så de er nemme at få øje på. På den måde vil de altid være til stede, når det er tid til et mellemmåltid. Frugter er gode allierede, fordi de hurtigt kan tilfredsstille behovet for at spise noget sødt.
 • Vær sikker på, at de aldrig springer morgenmaden over. Dagens første måltid er nøglen til at få energi og næringsstoffer. Det kan udføre mirakler for alles helbred, så længe de spiser fødevarer af god kvalitet. Desværre overser teenagere det ofte og erstatter det med fødevarer af ringe kvalitet.
 • Nødder og kerner er meget nærende og dermed et glimrende tilskud til en teenagers kost. De er derudover nemme at opbevare og tage med i madpakken, så de kan spise det senere.
 • Opmuntr til at drikke vand og sunde drikkevarer. Vær sikker på, at de altid har en vandflaske tilgængelig. På samme tid bør du holde sodavand og andre drikkevarer tilsat sukker ude af hjemmet. Det skyldes, at de er en årsag til alvorlige sundhedsproblemer – såsom diabetes.

2. Følelsesmæssig stabilitet er en af de vigtigste sunde vaner hos teenagere

Ændringer i kroppen i ungdommen kan føre til alle mulige former for usikkerheder, som ofte manifesterer sig som stress, angst og humørsvingninger.

For at kunne undgå disse følelsesmæssige tilstande bør man prøve at få teenagere til at tage del i aktiviteter og samtaler, som giver dem mulighed for at have det godt med sig selv. Det er også vigtigt at give dem mulighed for at nyde deres fritid sammen med deres venner.

3. Sport og fysisk aktivitet

Der er mange måder at være fysisk aktiv på, så det burde ikke være svært at vælge noget, der passer til dem. Det er en af de primære vaner, man bør opmuntre til hos teenagere. Det skyldes, at det er en afgørende faktor for deres sundhed på mellem og lang sigt.

Her er nogle simple aktiviteter, de måske vil nyde:

 • At gå eller løbe.
 • Sport såsom fodbold, basket, volley osv.
 • Træningsrutiner i hjemmet.
 • Cykelture.
 • Ture i fitnesscenteret.
Ung kvinde løber som eksempel på sunde vaner hos teenagere

4. Sociale liv

Teenagere følger mange af de værdier og vaner, som de lærer derhjemme, og begynder at træffe deres egne beslutninger, når de interagerer med andre unge personer. De skal dermed have lov til at interagere med deres venner og have et socialt liv generelt.

Det er sådan, de lærer at være uafhængige af deres forældre til en vis grad.

5. At få nok søvn

Ordentlig hvile er en anden faktor, man skal opmuntre til hos teenagere. Det skyldes, at ordentlig hvile vil hjælpe deres hjerne med at bearbejde aktiviteter relateret til udvikling af deres viden.

Prøv derfor at give dem deres eget behagelige værelse i hjemmet. Et, hvor de kan sove, tage lure og lave andre aktiviteter, som kræver stilhed og koncentration.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 3 ting du skal give videre til din teenager

Opmuntring til sunde vaner hos teenagere er forældres ansvar

Du skal være et godt eksempel for at kunne opmuntre til sunde vaner hos teenagere. Det er derfor, hele familien bliver nødt til at være fysisk aktive, spise sundt og tage del i aktiviteter, som bidrager til alles fysiske og mentale velvære.

Som det sidste skal du give den nødvendige plads og betingelser for, at unge mennesker kan lede en sund livsstil. Hav i baghovedet, at støtte og vejledning er grundlæggende i dette stadie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kaplan, L.J. Adolescencia: el adiós a la infancia. Paidós, 1991.
 • Lillo Espinosa, José Luis (2004) Crecimiento y comportamiento en la adolescencia. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-57352004000200005
 • Shaw, Mary E. 1998 Adolescent Breakfast Skipping: An Australian Study Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861.http://digilib.library.uq.edu.au/eserv/UQ:7963/ms_ad_33_98.pdf
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.