Allergi over for hårfarve: Årsager, symptomer og behandlinger

Forekomsten af allergi over for hårfarve er steget på verdensplan. Den allergiske reaktion er overfor nogle bestanddele i farven.
Allergi over for hårfarve: Årsager, symptomer og behandlinger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 30 juni, 2023

Det ser ud til, at flere og flere mennesker lider af allergi over for hårfarve hvert år. Faktisk er den allergiske reaktion ikke rettet mod selve hårfarven, men mod nogle af dens bestanddele. Hårfarveprodukter indeholder flere stoffer, der kan forårsage dette problem.

Allergi over for hårfarve er forårsaget af en reaktion i immunsystemet. I de fleste tilfælde forårsager det allergisk kontakteksem. Effekten kan dog være meget mere alvorlig og endda livstruende.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at kende forskel på allergi over for hårfarve og følsomhed over for hårfarve. En allergisk reaktion forårsager en række symptomer, der kan kræve øjeblikkelig lægehjælp. På den anden side forårsager følsomhed kun mild kløe eller svie og måske en let rødmen af huden.

Hvad forårsager allergi over for hårfarve?

Kvinde farver sit hår
Allergi over for hårfarve forårsager normalt milde symptomer. I tilfælde af besvimelse eller ekstrem irritation bør du søge læge.

I de fleste tilfælde er det stof, der forårsager hårfarveallergi, para-phenylenediamine (PPD). Det er en ingrediens i farvestoffet, som delvist oxiderer, når det blandes med peroxid. I den tilstand er det mere sandsynligt, at det udløser allergi.

PPD går nogle gange under andre navne som “PPDA”, “1,4-Benzenediamine” og “Phenylenediamine base”. Det er dog ikke den eneste komponent, der forårsager allergi over for hårfarve. Et andet kemikalie, der forårsager en allergisk reaktion hos mange mennesker, er para-toluendiamine (PTD).

Andre stoffer, der er til stede i nogle hårfarver og kan forårsage sådanne reaktioner, omfatter følgende:

 • Kobolt.
 • Glyceryl thioglycolat.
 • Ammoniak.
 • Peroxid.
 • Resorcinol.

Hvad er symptomerne?

Allergier over for hårfarve kan give milde eller alvorlige symptomer. Når der kun er mild kløe, svie og irritation, er det ikke en allergisk reaktion, men en manifestation af følsomhed over for produktet.

Allergien omfatter følgende symptomer:

Disse symptomer kan optræde op til 48 timer efter påføring af produktet. Alvorlige tilfælde af allergi over for hårfarve har følgende konsekvenser:

 • Hævelse i ansigtet. Hævelse af øjenlåg, læber og ansigt generelt. Det kan også forekomme på hænder eller fødder.
 • Vanskeligheder med at trække vejret.
 • Kvalme og opkastning.
 • Besvimelse.

Alvorlige allergiske reaktioner kan føre til anafylaktisk chok inden for få minutter. Dette er en livstruende tilstand og behandles som en medicinsk nødsituation.

Hvad skal jeg gøre?

Hvis milde symptomer er til stede, kan du håndtere allergi over for hårfarve med følgende foranstaltninger:

 • Skyl håret med rigeligt vand og en mild shampoo. Målet er at fjerne overskydende farve.
 • Påfør en mild fugtighedscreme på de berørte områder.
 • Symptomerne på kontaktdermatitis kan reduceres med en creme, der indeholder kortikosteroider.
 • Brug fortyndet kaliumpermanganat. Dette stof hjælper med at oxidere PPD. Dette stof forårsager kun allergi, hvis det er delvist oxideret.
 • Hydrogenperoxid. Dette er et mildt antiseptisk middel, der hjælper med at lindre kløe og hudirritation.

Hvis symptomerne ikke forsvinder efter et par timer, eller hvis der opstår symptomer på alvorlig allergi, bør du tage på skadestuen for at få den rette behandling.

Hvordan kan jeg forebygge det?

Kvinde blander hårfarve
Allergitest er den bedste måde at forebygge dette problem på.

Man kan udvikle allergi over for hårfarve når som helst, også selvom man har brugt produktet før. Derfor bør du altid lave en allergitest, før du bruger hårfarven.

Forbered blot en lille mængde af farven og fremkalderblandingen. Med en vatrondel påføres den bag øret, og området dækkes. Vent 24 timer, og hvis der ikke er nogen reaktion, er det sikkert at anvende produktet. Du kan udføre den samme procedure på håndleddet.

Det er meget vigtigt at følge de instruktioner, der følger med produktet, nøje. Der er også nogle foranstaltninger, der kan hjælpe, f.eks:

 • Brug farvestoffer, der ikke indeholder PPD eller andre af de potentielt allergifremkaldende stoffer.
 • Skum farvestoffet godt, før du fjerner det.
 • Kom rigeligt med vand på rødderne, når du fjerner farven. Gør det i mindst to minutter. Fortsæt derefter med resten af håret.
 • Vask håret med en shampoo uden rengøringsmidler, når du har fjernet farven helt.
 • Brug lunkent vand, hellere koldt end varmt.

Hvad er alternativerne, hvis man har allergi over for hårfarve?

Der findes flere produkter, som er alternativer til traditionel hårfarve. Det er muligheder, der ikke indeholder de kemikalier, der forårsager allergiske reaktioner. Derudover giver de normalt gode resultater, og vigtigst af alt er de sikrere for dit helbred.

Nogle af alternativerne er som følger:

 • Hypoallergene farvestoffer. De indeholder ikke de mest allergifremkaldende kemikalier. De er normalt semi-permanente, men resultatet er meget lig konventionel hårfarve.
 • Henna. Det er et naturligt farvestof. Det er dog vigtigt at kontrollere, at det ikke indeholder PPD, men at det er vegetabilsk og naturligt. Det giver en rødlig eller mahogniagtig tone.
 • Brug naturlige farvestoffer. Der er flere stoffer, der giver hårfarve naturligt. Selvom de er dyrere, er resultatet fremragende. Kamille, valnøddeskaller og andre grøntsager er i denne gruppe.

Nogle semi-permanente hårfarver kan indeholde bly eller andre farlige elementer. Hvis du er i tvivl, så spørg din læge.

Hårfarvning med naturlige produkter: Den bedste løsning

Det er en almindelig praksis for mange kvinder at farve sit hår. Du skal dog huske, at du kan udvikle allergi over for hårfarve når som helst i livet. Derfor bør du aldrig springe en allergitest over.

Alternative metoder har begrænsninger med hensyn til farveområde, varighed eller praktisk brug. Men de beskytter ikke kun mod en allergisk reaktion. På lang sigt bevarer de hårets sundhed og resulterer i smukkere hår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Di Prisco, M. C., Puig, L., & Alomar, A. (2006). Contact dermatitis due to para-phenylenediamine (PPD) on a temporal tattoo with henna. Cross reaction to azoic dyes. Investigacion clinica, 47(3), 295-299.
 • Bozzo, R. B. (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. Rev Chil Anest, 50, 27-55.
 • Sotés, P. I., Baldrich, E. S., & Sanz, C. C. Nuevas expectativas para la alergia a tintes del cabello.
 • Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 15, Núm. 2. May-Ago 2006. Pérez CS y col. Dermatitis por contacto alérgica a tinte de pelo. https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2006/cd062f.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.