Hvis du vasker håret for meget, fælder det så?

Hudlæger anbefaler at vaske håret så ofte som nødvendigt uden at lade olie eller talg ophobe sig.
Hvis du vasker håret for meget, fælder det så?

Sidste ændring: 09 september, 2021

Det er sandsynligt, at vi på et tidspunkt i vores liv har hørt nogen sige: “Hvis du vasker håret for meget, fælder det.” Nogle gange oplever vi endda, at vi kommer ud af brusebadet med hånden fuld af løse hår, som om vi var i fare for pludseligt uforklarligt hårtab.

Hudlæger er klar over problemet og har tilstrækkelig videnskabelig opbakning til at reagere på situationen. De modtager mange forespørgsler om dette formodede symptom og har undersøgt sagen for at give en løsning.

Hvis du vasker håret for meget, fælder det: Sandt eller falsk?

Sandheden er, at det er en myte, at hvis du vasker håre for meget, fælder det. Det ville endda være kontraproduktivt at undgå brusere af frygt for at blive skaldet. Hårvask er afgørende for dets vitalitet.

I gennemsnit mister mennesker 80 til 100 hår hver dag. Denne fældning er forventet og logisk som en del af den naturlige hårvækst. På grund af fugtigheden under badning er dette hårtab mere tydeligt, især hvis personen har langt hår.

Akkumuleringen af dem, alle sammen på samme sted, er ofte skræmmende. Dette er imidlertid ikke en forværring af fænomenet. Vi registrerer kun, hvad der sker, og det virker overdrevet, når det faktisk er en naturlig proces og ikke noget problem!

Den samme mængde fortsætter med at falde ud som normalt. Faktisk er det sandsynligvis den samme mængde som dagen før, selvom vi ikke tog et bad!

Hårets vækstfaser

Hår gennemgår en række faser i sin livscyklus. Disse faser kulminerer med, at håret falder ud for at give plads til et nyt. Rejsen begynder med vækst, fortsætter med stabilitet eller overgang og går endelig ind i den periode, der kaldes telogen.

Hvis du vasker håret meget, fælder det ikke bare; du fælder mange hår i telogenperioden på samme tid. Disse hår ville alligevel falde ud. Men lad os se nærmere på faserne:

  • Anagen: Den første fase er vækstfasen. Hårsækken er aktiv og får håret til at vokse i størrelse, cirka 0,3 millimeter om dagen. Det er en lang fase, der kan vare i årevis. Det er også en tid, hvor håret er mere modtageligt for skader på grund af omdannelsen.
  • Catagen: Overgangs- eller stabilitetsperioden er kort, cirka to uger. Håret holder op med at vokse for at stoppe cellens reproduktion. Hårsækken krymper og gennemgår en række ændringer, der gør det ulevedygtigt for det hår. Der kommer ikke mere vækst.
  • Telogen:Den sidste vækstperiode for håret varer cirka tre måneder. Dette hår vokser ikke længere og er i en tilstand til at falde ud. Det har ikke længere vitalitet. Fra denne gruppe kommer de 100 hår om dagen, som vi mister.
En kvinde vasker sit hår

Vasker håret for meget: Hvor ofte skal du vaske dit hår?

Vi ved allerede, at hvis du vasker håret meget, fælder det ikke mere. Men hvor ofte skal du vaske det, er det okay at vaske det hver dag, er det nødvendigt at holde en pause hver anden dag for ikke at stresse det?

Hudlæger siger generelt, at hår skal vaskes, når det skal vaskes på grund af snavs eller talgopbygning. Dette er ikke en generel regel, men det ville være passende at vaske det, når der er en opfattelse af snavs.

Myten om, at mange mennesker ikke vasker håret ofte, er falsk. Tværtimod, ved ikke at gøre det, tilskynder de til produktion af olie i hovedbunden, hvilket faktisk kan påvirke hårsækken. På langt hår og på hår, der producerer overskydende talg, er der ikke plads til hygiejne. Hvis daglig vask er nødvendig, bør det gøres.

De sundhedsproblemer, der skyldes dårlig hygiejne i hovedbunden, er alvorlige. Produktionen af olie i det behårede område er hormonelt reguleret, og hos kvinder er der mærkbare ændringer i løbet af menstruationscyklussen.

Ekstrem talgsekretion fører til afvikling af patogene mikroorganismer, der ændrer hårets balance. I særlige tilfælde kan vi ved mangel på hårvask favorisere infektioner med symptomer som alopeci, hvilket forårsager hårtab.

En fedtet hovedbund

Sådan vasker du håret ordentligt

Da vi ved, at det er en myte, at hvis du vasker håret for meget, fælder det, foreslår vi, at du koncentrerer dig om, hvordan du vasker dit hår korrekt, da du ud over at gøre det, når det kræves af hovedbundens tilstand, bør følge visse retningslinjer, der forbedrer effektiviteten af vask.

  • Vandet skal være lunt. Brugen af shampoo er nyttig, så længe den er dermatologisk testet og bruges i en anbefalet mængde uden at overdrive det. Små mængder er nok til at fordele over hovedbunden.
  • Skylning er også afgørende. Ingen produktrester bør sidde tilbage på håret, når du kommer ud af brusebadet. Inden du går ud, kan et koldt skyl anbefales, hvilket ville forårsage vasokonstriktion af de små arterier nær hårsækken.

Hvis du vasker håret meget, fælder det ikke

Afslutningsvis er det en myte, at hvis du vasker håret for meget, fælder det. Hårtab opstår i hårets telogenperiode, og denne fase øges ikke af daglig hygiejne.

Hudlæger anbefaler at vaske håret så ofte som nødvendigt uden at lade olie eller talg ophobe sig. Du bør gøre det med lunkent vand, en reduceret mængde shampoo og tage et sidste skyl med koldt vand til gavn for hårsækken.

Det kan interessere dig ...
4 grunde til, hvorfor du muligvis får grå hår som ung
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 grunde til, hvorfor du muligvis får grå hår som ung

Melanin er det pigment, der giver håret farve. Grå hår er dem, der mangler melanin. Der er mange grunde til, hvorfor du måske får grå hår som ung.  • Gil-Redondo, R., et al. “Alopecia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.92 (2019): 5394-5404.
  • Alcalde, MT. “Cuidados del cabello.” OFFARM 25.11 (2006).
  • Arostegui Aragon, Fredy. “Determinación del porcentaje de cabellos en catagen-telogen en el tricograma de pacientes mayores de 18 años sin alopecia, en un hospital público de Lima-Perú, durante el período de mayo-julio 2018.” (2019).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.