Typer af kronisk nældefeber og dets karaktertræk

Kronisk nældefeber er en lidelse kendetegnet ved forekomsten af udslæt og kløe i en periode på mere end seks uger. Årsagerne er stadig ukendte på trods af forsøg på at identificere dem.
Typer af kronisk nældefeber og dets karaktertræk

Sidste ændring: 07 februar, 2021

Kronisk nældefeber er en hudlidelse kendetegnet ved forekomsten af hudlæsioner, som manifesterer sig på forskellige måder. Der er som regel et udslæt og intens kløe i det ramte område. Ifølge adskillige studier indikerer skøn, at 20% af den globale befolkning har haft det mindst én gang i deres liv.

Det er essentielt at være bekendt med årsagerne til kronisk nældefeber for at kunne håndtere det effektivt. Det er primært på grund af dets høje forekomst og ubehaget, det forårsager, typerne og epidemiologien. I dagens artikel vil vi fokusere på dets kroniske form.

Kontekst og hyppighed for denne sygdom

Før man gennemgår særhederne for en sygdom, skal man vide, hvad hvilke dynamikker den følger i sin manifestation gennem tid. Det er faktisk et af de første trin, man skal bruge, for at kunne planlægge behandlingen af det.

En artikel i Revista Médica de Buenos Aires giver nogle interessante fakta om nældefeber:

 • Skøn indikerer, at 15 til 25% af verdens befolkning har haft det mindst én gang i deres liv.
 • Forekomsten af kronisk nældefeber er omkring 1%, hvilket vil sige, at en ud af 100 personer har det i en befolkning.
 • Det opstår som et isoleret tilfælde 45% af tiden og med angioødem (hævelse af huden) i den resterende procentdel.

Her må du bemærke, at der er to forskelle på typerne af nældefeber. Det er akut, når episoden varer mindre end seks uger, og derefter bliver det kronisk. Hvor besynderligt det end kan synes, er der ikke meget information om årsagen og oprindelsen i 80% af tilfældene.

Person med udslæt grundet kronisk nældefeber

Kronisk nældefeber varer mere end seks uger.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Verdens lupusdag: Sommerfugleudslættets sygdom

Typer af kronisk nældefeber

Det kan synes som en harmløs sygdom på grund af dets overfladiske natur. De forskellige typer af kronisk nældefeber kan dog reducere personens livskvalitet betydeligt. Kliniske studier sammenligner indvirkningen af denne sygdom med nogle former for hjertesygdomme.

Ifølge Asociación de Afectados por la Urticaria Crónica (AAUC) er dets forskellige oprindelser mest relateret til processer såsom:

 • Autoimmune reaktioner.
 • Intolerance og overfølsomhed for nogle lægemidler.
 • Infektiøse processer.
 • Fødevareallergi.

Der er ingen officiel opdeling i kategorier eller typer af kronisk nældefeber, og internationale medicinske institutioner har endnu ikke valideret det. Vi kan dog klassificere dem ud fra årsagen, og dette er de tre mest gængse årsager.

Autoimmune reaktioner

Dermatologiske studier understreger, at det er den mest gængse årsag. Det skyldes, at skøn indikerer, at det opstår i 45% af tilfældene. Kroppen selv aktiverer cellerne i huden, de frigiver histamin (en komponent involveret i immunsystemet), og nældefeber opstår.

Andre medicinske artikler understreger dog den generelle uvidenhed ved denne mekanisme. Det skyldes, at udløseren, som aktiverer de formidlende antistoffer i immunsystemet, endnu ikke er forstået fuldkommen. Omkring 15% af tilfældene har associerede sygdomme i skjoldbruskkirtlerne (for eksempel autoimmun thyroiditis).

Kronisk nældefeber fra infektioner

Nogle infektiøse processer og viraler substanser, bakterier og svamp er i stand til at fremme forekomsten af kronisk nældefeber. Nogle af dem er:

 • Hepatitis A og B vira.
 • Invasion af streptokokker.
 • Mycobacterium tuberculosis (bakterien, som forårsager størstedelen af tilfælde af tuberkulose i verden).
 • Herpes simplex virus.

Lad os mere specifikt nævne tilfældet med Helicobacter pylori infektionen, der er en bakterie, som lever i epitel i menneskets mave, og som lader til at være relateret til denne patologiske proces.

Et studie i Allergologia et Immunopathologia informerer os faktisk om, at 71% af patienter med kronisk nældefeber, der deltog i studiet, havde denne mikroorganisme i deres immunsystem.

Kun tre af de 21 patienter, der blev observeret, viste dog en væsentlig forbedring, da bakterien blev elimineret fra deres mavetarmkanal. En tydelig forbindelse mellem de to er derfor stadig tvivlsom.

Relateret til lægemidler

Forskellige analyser i den videnskabelige verden udforsker sammenhængen mellem anvendelse af lægemidler og forekomsten af kronisk nældefeber. Denne lidelse kan forværres med indtagelsen af lægemidler såsom aspirin og non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID).

Behandling af forskellige typer af kronisk nældefeber

En artikel udgivet i ScienceDirect i 2015 inkluderede nogle af de mest effektive behandlinger mod kronisk nældefeber. Dette er de mest relevante:

 • 1. generation antihistaminer såsom diphenhydramin.
 • Acrivastin.
 • Cetirizin og loratadin (som 2. generation muligheder med færre bivirkninger forbundet med døsighed).
 • Forskellige kortikosteroider (blandt hvilke man kan vælge nogle med en kort eller lang halveringstid, hvilket vil sige, at de bliver i kroppen i længere eller kortere tid).

De fleste af disse lægemidler søger at tilpasse reaktionen i immunsystemet og reducere inflammatoriske processer. Afhængig af den underliggende årsag til sygdommen (der er svær af identificere) kan det være nødvendigt at bruge mere end et lægemiddel af gangen.

Udslæt på arme grundet kronisk nældefeber

Kronisk nældefeber kan behandles med antihistaminer for at lindre de mest generende symptomer.

Ting, man bør have i baghovedet vedrørende typerne af kronisk nældefeber

Som du kan se, er kronisk nældefeber en lidelse med mange åbne fronter, som stadig er ukendte til dags dato. Den præcise årsag og mest effektive behandling er stadig ukendt af det videnskabelige samfund.

I ethvert tilfælde må vi forstå, at ethvert hududslæt, der varer mere end seks uger, er en klinisk manifestation af kronisk nældefeber.

Man skal dermed gå til en læge med det samme for at kunne begynde behandlingen, og det er vigtigt i disse tilfælde. De bør være i stand til at indikere nogle generelle tiltag for at mindske de generende tegn og måske endda ordinere medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Galassi, N., Riera, N., Rey, G., Bracco, M. M. E., & Malbran, A. (2003). Urticaria crónica: Evolución clínica, prueba del suero autologo, recuento y activación de basofilos. Medicina (Buenos Aires)63(1), 15-20.
 • Kaplan, A. P. (1979). Urticaria and angioedema. In Cellular, Molecular, and Clinical Aspects of Allergic Disorders (pp. 291-320). Springer, Boston, MA.
 • Aguilar-Hinojosa, N. K., Segura-Méndez, N. H., & Lugo-Reyes, S. O. (2012). Correlación de la gravedad de urticaria crónica y calidad de vida. Revista Alergia México59(4), 180-186.
 • Tipos de urticaria, AAUC. Recogido a 17 de julio en https://www.urticariacronica.org/la-urticaria-cronica/tipos-de-urticaria/.
 • Sánchez-Saldaña, L. (2012). Urticaria crónica. Dermatol Peru [Internet]23(2), 79.
 • Hinojosa, N. A., Méndez, N. S., & Hernández, L. D. R. (2011). Urticaria crónica autoinmune. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas20(2), 82-87.
 • Moreira, A., Rodrigues, J., Delgado, L., Fonseca, J., & Vaz, M. (2003). Is Helicobacter pylori infection associated with chronic idiopathic urticaria?. Allergologia et Immunopathologia31(4), 209-214.
 • Curto-Barredo, L., Silvestre, J. F., & Giménez-Arnau, A. M. (2014). Actualización en el tratamiento de la urticaria crónica. Actas Dermo-Sifiliográficas105(5), 469-482.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.