7 almindelige fejl, når du maler fliser i hjemmet

Selv hvis du ikke har erfaring med at male fliser, kan du gøre det, hvis du sætter dig ind i det. Her er de 7 fejl, du skal undgå.
7 almindelige fejl, når du maler fliser i hjemmet

Sidste ændring: 26 august, 2022

Renovering af huset er noget, som de fleste af os gerne vil gøre, men nogle gange har vi ikke budgettet til det. Derfor er vi nødt til selv at gå i gang. Det gælder også mere komplekse opgaver, og derfor er der nogle, der selv maler fliser. Det lyder simpelt, selv om der er dem, der begår fejl.

Hvis du ønsker at give dine fliser i køkkenet eller badeværelset et frisk pust med et professionelt slutresultat, skal du vide, at der findes professionelle emaljer, som også giver glans. Men det er ikke det eneste. For at opnå et kvalitetsresultat er den teknik, du anvender, også vigtig.

De fejl, du bør undgå, når du maler fliser i dit hjem

En uerfaren person kan male fliser med succes, hvis han/hun ikke begår de typiske fejl, som næsten altid er uoprettelige. Vi gennemgår dem for dig.

1. Almindelige fejl, når man maler fliser: Ikke at bruge speciel maling

Hvis du anvender satin-, gummi- eller endda oliemaling, vil fliserne højst sandsynligt ende med at blive ødelagt i en sådan grad, at de ser værre ud, end de var i første omgang.

Afskallet maling og pletter vil dukke op i løbet af kort tid, især hvis fliserne er på badeværelset eller i køkkenet. For at undgå disse fejl bør du købe en speciel maling til disse belægninger. Gå i en butik og spørg efter dem.

På denne måde kan malingen hæfte optimalt på fliserne, uanset om det er et vådt sted som badeværelset. Desuden er disse produkter kendt for at afvise vand, fedt og støv.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast

2. Male uden hjælp fra en pensel

Rullen fremskynder malerarbejdet. Der er ingen tvivl om det. Men du har brug for hjælp fra en pensel for at få et pænt resultat, da rullen kan efterlade umalede områder i fugerne.

Derfor anbefales det at begynde at male med pensel og være særlig opmærksom på fuger. Afslut med rullen over hele det område, der skal behandles, i en enkelt retning og omhyggeligt.

En person maler og bruger en masse udstyr

Rullen sparer tid, men er ikke et godt redskab til finere detaljer.

3. Vælge en forkert rulle

Typen af rulle afhænger af flisernes størrelse og struktur. Hvis de er store, skal du huske på, at du skal bruge nok maling til at dække dem. Derfor anbefales skumruller.

På den anden side er uldruller nyttige til malere uden stor erfaring, da de absorberer mere af malingen og gør det lettere at justere mængden.

4. Ikke at rengøre overfladen før maling

Måske fordi vi ønsker at se forvandlingen hurtigt, eller fordi vi er dovne, men sandheden er, at vi har en tendens til at springe rengøring af den overflade, der skal males, over.

Husk på, at snavs, fedt og sæberester, der klæber til fliserne, gør overfladen uensartet. Som følge heraf vil malingen ikke hæfte optimalt, og den kan blive klumpet. Rengøring af fliserne er et trin, du ikke bør springe over.

5. Begynde at male uden at afgrænse kanterne

Når du er færdig med at rengøre fliserne, skal du bruge en klud til at tørre dem. Derefter er det tid til at afgrænse arbejdsområdet ved hjælp af et stykke plastik til at beskytte gulvet og malertape til resten af kanterne.

6. Genmale fliser uden at slibe

Hvis du allerede har malet fliserne, og du ønsker at male dem igen, skal du slibe overfladen, ellers risikerer du, at den bliver klumpet og rodet. Husk, at den tidligere maling kan være i dårlig stand. Når du har rengjort fliserne, skal du slibe dem ved hjælp af sandpapir.

Hvis du finder det nødvendigt, kan du også bruge en elektrisk slibemaskine til at fjerne noget af flisernes glans. På denne måde vil de produkter, der skal påføres, kunne hæfte uden at falde af med tiden.

7. Springe hærder over

Når fliserne allerede er renset og slebet, bør du i givet fald påføre et lag hærder. Dette produkt kan købes både i fysiske butikker og online. Det er nødvendigt, for at den specielle maling kan få en bedre hæftning.

Teknikken er at bruge en pensel til at starte med at påføre hærder i fugerne. Brug derefter en lille rulle til at dække hele området.

Eksempel på, hvordan det kan se ud, hvis man maler fliser i køkkenet

Den ændring, der kan opnås med en grundlæggende flisemaling, er nok til at forvandle køkkenets eller badeværelsets udseende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 metoder til at skjule ledninger derhjemme

Opnå gode resultater, når du maler fliser, ved at undgå disse fejl

Det, der garanterer succes, når du maler fliser i hjemmet, er de rigtige materialer og at følge producentens anvisninger. Så ud over at lade dig vejlede af vores anbefalinger skal du sikre tilstrækkelig tørretid mellem fugemasse og maling.

Desuden anbefales en rumtemperatur på mellem 15 og 25 grader celsius, så hvis du har varme på, bør du slukke for den, indtil du er færdig med at male fliserne. Glem ikke at have et specialprodukt eller fortynder ved hånden til at rense penslerne til sidst.

Det kan interessere dig ...
Sådan vælger du maling til køkkenfliser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan vælger du maling til køkkenfliser

Hvis du ønsker at give dit køkken et nyt udseende, er flisemaling en god idé. Lær, hvordan du vælger den bedste maling til køkkenfliser.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.