Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast

Havemøbler kræver en særlig rengøring, som bør foretages fra tid til anden for at holde dem i god stand. Få de bedste tips her!
Sådan rengøres og plejes havemøbler af plast

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis du ikke helt ved, hvordan du skal rengøre og passe på dine havemøbler af plast, opfordrer vi dig til at læse denne artikel til ende for at lære, hvad du bør og ikke bør gøre. Vi ved, at disse møbler er en favorit, når det kommer til valg af havemøbler, da de er meget holdbare og kræver lidt vedligeholdelse.

De mest almindelige modeller er de hvide plastikmøbler, som ofte placeres ved en pool, på en terrasse og i andre udendørsområder. Om vinteren bliver de dog ofte ikke brugt meget, så de har en tendens til at ophobe snavs og skidt.

Hvis de ikke bliver rengjort ofte, bliver de beskadiget og ser endda ud til at have skiftet farve. Lad os derfor se på, hvordan vi kan gøre dem i stand, så de er så gode som nye.

Hvorfor rense plastik?

I løbet af foråret og sommeren forbliver havemøblerne rene, fordi vi bruger dem ofte. Men når dagene bliver koldere, holder vi op med at bruge dem. Derfor rengør vi dem ofte ikke regelmæssigt.

Det er i denne periode, at snavset ophobes, og vi er nødt til at foretage en dybere rengøring.

Desuden er denne type møbler, fordi de er fremstillet af plastik, meget modstandsdygtige over for forskellige vejrforhold og ultraviolette (UV) stråler. Men når de udsættes for solen i lang tid, kan de revne og misfarves.

Derfor foreslår vi, at du beskytter dem, når de ikke er i brug.

Som det sidste  skal du huske, at plast er et porøst materiale, som gør, at denne type møbler ophober bakterier. De vil formere sig takket være resterne af organisk materiale, f.eks. madrester.

De bedste tips og metoder til at passe på havemøbler af plast

Nu dykker vi ned i de bedste idéer til at beskytte dine havemøbler af plast. Du vil kunne nyde dine møbler i lang tid, hvis du følger disse tips.

Slidte havemøbler i plast

Når vi lader plastmøbler stå udenfor i lang tid, beskadiger det dårlige vejr dem.

Metode 1: Opvaskemiddel, acetone og natron til rengøring af havemøbler af plast

Denne trio er ufejlbarlig, når det gælder dyb rengøring. Hver enkelt middel gør sin del, og sammen får de dine plastmøbler til at se nye ud. Du skal bruge 100 ml opvaskemiddel, en spiseskefuld natron og 100 ml acetone.

Bland de tre ingredienser godt sammen i en skål. Derefter foreslår vi, at du kommer blandingen i en sprayflaske for at gøre påføringen lettere og mere effektiv.

Spray derefter møblet med denne væske og gnid overfladen med en grov svamp. Når svampen er blevet tørret over alle hjørner og kroge på stole og borde, skylles med rigeligt vand.

Hvis der er genstridige pletter, skal du lade blandingen sidde i 15 minutter, før du fjerner den. Hvis de stadig ikke forsvinder, kan du fugte en vatpind med acetone og gnide den på pletten.

Dette kan altid gøres med hvide plastmøbler. Hvis dine møbler er af en anden farve, skal du først lave en test på et skjult område for en sikkerheds skyld.

Metode 2: Kokossæbe, natron og brintoverilte

I dette tilfælde erstatter vi opvaskemidlet med kokossæbe og acetonen med brintoverilte. Som du vil se, er natron stadig til stede, og du kan ikke undvære det. Hvorfor? Fordi dets sandede konsistens fungerer som et fremragende skrubbemiddel ud over at være et godt blegemiddel.

Forholdet er det samme som i metode 1, og det samme gælder fremgangsmåden. I dette tilfælde skal du dog lade produktet virke i en halv time, før du skyller det af.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Redskaber til at fjerne ukrudt i din have

Metode 3: Klar eddike, natron og opvaskemiddel

Til dette tredje alternativ bruger du 100 ml opvaskemiddel, 100 ml eddike, 100 ml vand og en spiseskefuld natron. Måden at anvende det på er den samme som de to foregående metoder. Husk, at den svamp, du bruger, skal være ru.

Metode 4: Ammoniak

I dette tilfælde fortynder du ammoniak i varmt vand og tilsætter opvaskemiddel. Det er vigtigt ikke at blande produkter som blegemiddel, alkohol eller ammoniak, men at bruge dem hver for sig.

Uanset hvordan du vælger at rengøre møblerne, er det vigtigt at bære handsker og sikkerhedsbriller, hvis det er nødvendigt.

Natron til rengøring

Plastmøbler nyder godt af natrons virkning takket være dets blegningsevne.

Metode 5: En højtryksrenser

Denne metode slår aldrig fejl, fordi det tryk, som vandet udøver på møblerne, er med til at fjerne stort set alle spor af snavs. Hvis du opdager, at snavset og pletterne ikke går af, kan du først prøve nogle af de tidligere metoder og derefter rende de resterende pletter med denne maskine.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tips til at indrette med Feng Shui på terrassen

Rengøring og pleje af havemøbler af plast er muligt

Indtil videre har vi præsenteret dig for forskellige måder at rengøre og pleje havemøbler af plast på. I de varmere måneder er det bedst at rengøre dine møbler efter hver brug for at forhindre, at der samler sig snavs.

Prøv at opbevare dit bord og dine stole indendørs eller i det mindste dække dem med en presenning for at holde dem ude af direkte sollys, når de ikke er i brug. Kort sagt, lad dem ikke stå udendørs for at forhindre enhver form for skade, som klimaet kan forårsage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • ANÍBAL, J., PEDROZO, C. A., FEDERICO, N., & SOLER RUIZ, J. E. A. PRODUCCION DE AMONIACO.
  • HUMANA, C. P. D. E., & AMBIENTE, S. D. D. S. Y. (1989). GUÍA PARA LA SALUD Y LA SEGURIDAD.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). Los muebles de plástico de la pierna niveladoresalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Galván Sánchez, V. A., Gutiérrez Robles, J. A., Ortiz Muro, V. H., & Sánchez Herrera, R. (2012). (J987) los muebles de plástico ajustable de alta calidad de la piernaalta frecuencia. Ingeniería Energética33(2), 122-132.
  • Valencia Rubiano, J. S. (2020). Estudio de factibilidad para la creación de una empresa fabricadora de muebles modulares a partir de plástico reciclado en la ciudad de Pereira.
  • Campos, C. E. (2008). Diseñar con plástico. MaoMao Publications.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.