11 virkelig gavnlige tips til at organisere hjemmet

Det kan virke uoverskueligt, men det kan godt betale sig at få ryddet op i hjemmet.
11 virkelig gavnlige tips til at organisere hjemmet

Sidste ændring: 22 december, 2022

Føler du, at dit hjem altid or rodet og uorganiseret? Hvis ja, så følg disse tips, der kan hjælpe dig med at organisere hjemmet.

Nogle gange kan det virke som et uendeligt arbejde, at organisere sit hjem. Uanset hvor meget du rydder op, vil du ofte synes, at tingene lynhurtigt bliver rodede igen, og at dit hjem altid er uorganiseret.

Der findes ikke én enkel strategi til at organisere hjemmet, da det hele afhænger af personligheden. Men nogle tips er nøglen til det hele. Ved at bruge dem kan du få organiseret dit hjem.

Inden du begynder at organisere hjemmet

Det første, du skal gøre, er at finde ud af hvilke områder i dit hjem, der irriterer dig mest. Analysér dem grundigt, og tænk på mulige løsninger. Lad være at prøve at organisere hele dit hjem på én gang. Afsæt noget tid til hvert område. Få styr på dem en efter en, også selvom det tager dig flere dage.

Det er også vigtigt, at både du og din familie er vedholdende i de beslutninger, I tager, så I ikke falder i den samme fælde med at have et uorganiseret hjem. Med disse anbefalinger i mente kan du begynde at bruge de følgende tips til at organisere hjemmet.

1. Opbevar ikke ting, du ikke bruger

Mand lukker papkasse med tape

Skabe er tit fyldt med med ting, man har “for en sikkerheds skyld”. Hvis der er noget, du ikke bruger, så er det på tide at få smidt det ud.

Du har sikkert masser af ting, du ikke bruger længere, der er pakket sammen i skabet eller i papkasser. Det skyldes ofte, at du håber, at du kommer til at bruge dem igen, eller at de er forbundet med gode minder. Bøger, dekorationer, papirer, gammelt tøj eller måske plader, du ikke længere lytter til, fordi vi nu ofte kun hører musik på mobiltelefonen.

Alle disse ting, du ikke længere bruger, men opbevarer et eller andet sted, optager plads, som du kunne bruge til noget andet. Hvis noget ligger i en kasse eller et skab, bliver det der sikker længe og optager plads.

Du ser det kun, hver gang du prøver at rydde op i dit hjem, og så opbevarer du det igen i måneds- eller årevis. Derfor er det bedst for dig bare at smide det ud.

Hvis nogen giver dig gaver, eller du køber noget nyt til dig selv, så smid med det samme noget andet ud. Giv det væk eller smid det ud, hvis det ikke længere skal bruges. Lad være med at beholde det “for en sikkerheds skyld”.

Denne artikel kunne interessere dig: Sådan laves en organiseringstavle til køkkenet

2. Læg tingene det samme sted for at organisere hjemmet

Et fast sted til nøgler kan være smart

Sørg for at lægge dine nøgler og pengepung et fast sted.

Mange genstande kommer ind i dit hjem hver dag. Fra nøgler og pengepunge, til indkøb, post eller tasker. Find et passende sted til det hele, uanset om det er noget, familien tager med sig, når de går. Placér for eksempel en nøgleholder ved døren eller en hylde til post og en bladholder til blade. Lad ikke det hele blive stablet op på et bord eller en stol.

“For hvert minut, man bruger på at rydde op, tjener man en time.”

Benjamin Franklin

3. Sorter tingene efter, hvor meget de bruges

Organiser dine skabe og skuffer på en intelligent måde. Sørg for, at de ting, du bruger dagligt, er lige ved hånden. Du kan opbevare det, du sjældent bruger, på den hylde i skabet, som du kun kan nå med en stol.

Hvis du opbevarer de ting, du sjældent bruger, med dem dem, du bruger ofte, så er det sandsynligvis nødvendigt, at du skal tage det hele frem, når der er noget, du har brug for.

4. Opdel dine skuffer og hylder for at organisere hjemmet

Ved at opdele skufferne kan du få mere ud af dem

Ved at opdele skufferne kan du nemmere holde orden i dem.

Opbevar ikke alle dine ting sammen i skuffer og på hylder. Bruge opdelere til at holde tingene adskiltePå den måde får du mere ud af pladsen og undgår, at tingene hober sig op.

“Alle skufferne i dit hus bør have opdelere.”

– Christopher Lower

5. Lad ikke tingene hobe sig op på bordene

Rodet skrivebord

Folk har det med at fylde borde med ting, de har tænkt sig at fjerne senere. Det sker bare aldrig.

En af de mest almindelige fristelser er at lægge det hele på et bord. Selvom meningen er, at det kun skal være midlertidigt, så ender bordet alligevel med altid at være rodet. Gør det til en regel, at dette ikke må ske. Hvis det ikke virker, må du på en eller anden måde blokere dine borde.

Julie Isaac, som laver bloggen, Our Uncluttered House, anbefaler, at man stiller planter eller små pyntegenstande på bordene. Eller måske endda at have dit spisebord konstant dækket med tallerkener og sølvtøj, så du ikke kommer til at stable ting på det.

6. Køb ikke opbevaringskasser, før du har smidt alt, du ikke har brug for, væk

Inden du køber en kasse eller noget andet til opbevaring, så sørg for, at du allerede har smidt det ud, du ikke har brug for. For hvis du har mere opbevaringsplads, end du faktisk har brug for, kommer du sikkert til at gemme en masse unødvendige ting. Dermed skaber du et nyt problem for din organisering.

7. Uddel opgaver til at få organiseret hjemmet

En kalender er god, når man skal organisere hjemmet

At planlægge opgaver i hjemmet er en god måde at sørge for, at dit hjem altid er rent og ryddeligt.

Hvis familien ikke allerede hjælper dig med arbejdet i hjemmet, kan du uddelegere rengøringsopgaver til hvert familiemedlem. Altså skal én rydde af bordet, en anden skal vaske op, og en tredje skal sætte på plads.

Én gør rent på badeværelset, mens en anden klarer køkkenet. Derudover har alle ansvaret for deres eget værelse, og for at redde deres egne senge.

Denne regel skal du håndhæve. Hvis ét familiemedlem ikke følger med, kan de andre finde en undskyldning for ikke at gøre deres del.

Denne artikel kunne interessere dig: Ti praktiske fif til at organisere dit tøjskab

8. Ryd tingene op, når du har brugt dem

En bekvem, men dårlig vane er at efterlade ting til senereProblemet er, at “senere” aldrig kommer. Derfor skal du få dine børn til at rydde deres legetøj op, når de er færdige med at lege. Lad dem ikke efterlade deres tallerken på bordet, når de er færdige med at spise, og vask dine redskaber til madlavning, når du er færdig med at lave mad.

De opgaver, du giver til hvert familiemedlem, bør gøres med det samme, ikke senere.

9. Lad ikke bøjler hobe sig op

Bøjler kan let hobe sig op i skabet

Mange bøjler optager bare plads i dit skab, som du kunne bruge til opbevaring.

Hver gang du henter tøj fra rens eller køber nyt, får du tit en bøjle med til at hænge det på. Så uden at du lægger mærke til det, får du flere bøjler end tøj, og dit skab bliver gradvist mere tætpakket. Levér bøjlerne tilbage til renseriet, eller læg dem på genbrugspladsen.

10. Brug ikke garagen eller loftet til at opbevare alting

Brug ikke garagen som losseplads, hvis du vil organisere hjemmet

Garager og lofter er også brugbare steder, og netop derfor skal du ikke bare bruge dem som “lossepladser”.

Hvis du bor i et hus med en garage eller loft, så er det almindeligt, at du tror, at du altid vil have plads der til opbevaring af de ting, du ikke bruger. Med den tanke kommer du til at fylde dem op og gør dem til uorganiserede steder, som du ikke ønsker.

Du skal simpelthen skaffe dig af med de gamle ting, som vi forklarede ovenstående. Din garage og loft er også en del af din bolig. Så gør dem ikke til lagerpladser.

11. Afsæt en dag om året til at organisere hjemmet

Selvom du bruger de bedste strategier til at holde styr på dit hjem, så er det uundgåeligt, at rod genopstår. Det er på trods af, at du synes, at dit hjem endelig er så organiseret, som du har drømt om.

Det er derfor, du bør bruge en dag om året på at tjekke og sørge for, at du ikke har samlet unødvendige ting, at dine hylder og skuffer er velorganiserede, og at alt er på sin plads.

Så er det på tide at begynde at organisere dit hjem! Tjek hver en afkrog, og beslut, hvor du vil begynde. Du vil takke dig selv senere!

Det kan interessere dig ...
Sådan anvender du minimalisme i hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan anvender du minimalisme i hjemmet

Minimalisme i hjemmet tilbyder enkelhed, elegance, funktionalitet og orden. Disse tips kan hjælpe dig med at indrette dit hjem på en minimalistisk ...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.