Alopecia areata: Sygdommen, som Jada Pinkett Smith har

Skandalen ved den seneste Oscar-uddeling har givet os en masse at tale om. Men hvad er det egentlig for en sygdom, som Jada Pinkett Smith lider af?
Alopecia areata: Sygdommen, som Jada Pinkett Smith har

Sidste ændring: 14 april, 2022

Den sygdom, som Jada Pinkett Smith lider af, og som er kendt som alopecia areata, var på alles læber for nylig af alle de forkerte grunde. Efter at hendes mand gav Oscars-værten en lussing for at gøre grin med hendes tilstand, lærte mange for første gang, at hårtab kan være patologisk.

De fleste af os antager, at mænd efter en vis alder forventes at opleve pletskaldethed. Deres hår bliver ofte sparsomt på kranietoppen og nær panden. Men hvad sker der, når en kvinde opdager, at hun taber meget hår?

Jada Pinkett Smiths alopecia areata er en autoimmun form for alopecia. Behandlingen er kompleks, som vi vil se nedenstående.

Hvad er alopecia areata?

Alopecia areata er hårtab, der har en tendens til at forekomme i pletter. Det betyder, at hårtab opstår i små, usammenhængende pletter i hovedbunden.

Men efterhånden som tiden går, og tilstanden skrider frem, mødes pletterne. I så fald er de hårløse pletter mere synlige. I ekstreme tilfælde vil der være en enkelt stor plet, der fylder næsten hele hovedet.

Sygdommen er autoimmun. Det betyder, at patientens egen krop angriber hårsækkens celler. Derfor vokser eller udvikles håret ikke.

Hårsækkene er de strukturer, der giver anledning til hvert enkelt hår. Der er millioner af dem i hovedbunden, og de kan ses som små huller i huden.

Den hårsæk, der angribes af immunsystemets celler, er ude af stand til at danne nye hår. Så når først håret falder ud på grund af den naturlige fornyelsesproces, som vi alle gennemgår, er der ingen erstatning for folk, der har alopecia areata.

Bortset fra den autoimmune oprindelse er det ikke klart, om visse substanser eller omstændigheder udløser sygdommens opståen. Følgende er blevet anerkendt som risikofaktorer:

Kvinde ved spejl er bekymret over at miste hår

Alopecia hos kvinder kan optræde på mange forskellige måder. Alopecia areata er blot en af dem.

Typer af alopecia areata

Den alopecia areata, som Jada Pinkett Smith har, manifesterer sig ikke altid på samme måde. Selv om det stadig ikke er klart, hvilken type skuespillerinden har, kan vi nævne de hyppigste varianter:

  • Pletvis alopecia: Dette er den mest almindelige form af sygdommen. Når den opstår, begynder hovedet at vise små hårløse pletter, som kan forblive sådan, variere i størrelse eller endda vokse sammen, efterhånden som problemet udvikler sig. Hvis forandringerne fortsætter, kan lidelsen udvikle sig til alopecia totalis eller universalis-formen.
  • Alopecia totalis: Alopecia areata, der dækker hele hovedbunden, kaldes alopecia totalis.
  • Alopecia universalis: Personer med denne tilstand har totalt hårtab på hovedet, men også i ansigtet og andre dele af kroppen. Det betyder, at der ikke er nogen vækst og udskiftning af f.eks. øjenbryn. Det er også muligt, at hårene på de øvre og nedre lemmer følger samme vej.
  • Diffus alopecia: I modsætning til den sædvanlige pletvise form er der i den diffuse præsentation et pludseligt tab af hår i de områder af hovedbunden, der tilskrives naturlig skaldethed. Den synes således at simulere aldersrelateret hårtab hos f.eks. mænd, selv om dens oprindelse stadig er autoimmun.
  • Alopecia ophiasis: Dette er måske den mindst hyppige og sjældneste præsentation af alopecia areata. I dette tilfælde er hårtabet koncentreret på siderne af hovedet og på den nederste del af ryggen. Det forbliver dog i begyndelsen på kraniets top.

Du vil måske også nyde at læse denne artikel: Hårtab i barndommen: Årsager og typer

Kan Jada Pinkett Smiths alopecia areata behandles?

Som nævnt er behandlingen af alopecia areata kompleks, og resultaterne er normalt ikke opmuntrende. Jada har selv givet udtryk for på sine sociale netværk, hvor svært det er for hende at leve med tilstanden.

I den forbindelse valgte hun at barbere hele sit hoved. Æstetiske løsninger er stadig en mulighed for patienterne for at styrke deres selvværd. Selv mikro-tatovering tilbydes i æstetiske og dermatologiske centre for at give et udseende, der ligner normal vækst.

Cremer mod alopecia

Topisk anvendelse af nogle lægemidler for at forsøge at stimulere hårvækst er tilladt. Lægemidlerne er dog ikke specifikt godkendt til denne behandling, men at lægerne har lov til at ordinere dem til deres patienter.

Blandt alternativerne er minoxidil, anthralin, clobetasol og diphencipron. Proceduren med dem alle er at anvende dem i form af salver på plastrene ca. to gange om dagen.

Injicerbare kortikosteroider

Ved injektion af kortikosteroider i områderne med alopecia forsøger man at stimulere væksten ved at reducere den inflammation, som ville blive forårsaget af den autoimmune reaktion. Indsprøjtningen skal gentages ca. hver anden måned.

Orale tabletter

Der findes også orale behandlinger for alopecia areata. Kortikosteroider er igen en mulighed for at modvirke immunsystemets virkninger på hovedbunden.

På den anden side eksperimenteres der også med immunosuppressiva. Nogle af dem er klassiske lægemidler, som ordineres til patienter med autoimmune patologier, f.eks. methotrexat.

Hensigten er at stoppe immunsystemets overreaktion. Imidlertid kan bivirkningerne være alvorlige, og det er nødvendigt med konstant overvågning af vitale parametre.

Kvinde med alopecia areata

Lægemidlerne til behandling af alopecia areata er antiinflammatoriske eller immunosuppressive.

Lysbehandling

I overensstemmelse med principperne for behandling af visse hudsygdomme, der også har en autoimmun komponent, er der blevet foreslået ultraviolet (UV) strålebehandling. Den kombineres normalt med psoralener, som er medicin, der anvendes til psoriasis-patienter.

Jada Pinkett Smith har hjulpet med at gøre alopecia areata synlig

Jada Pinkett Smith har gjort sin alopecia areata synlig for altid. Nu er hendes sygdom blevet viral på grund af Oscars-skandalen. Dette bør dog ikke overskygge det problem, som mange kvinder som hende går igennem.

Mennesker med denne tilstand kan lide under diskrimination, hån og lavt selvværd, fordi de ikke føler sig tilfredse med deres krop. Samfundets rolle er at støtte dem uden at dømme dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rajabi, F., Drake, L. A., Senna, M. M., & Rezaei, N. (2018). Alopecia areata: a review of disease pathogenesis. British Journal of Dermatology179(5), 1033-1048.
  • Chanprapaph, K., Mahasaksiri, T., Kositkuljorn, C., Leerunyakul, K., & Suchonwanit, P. (2021). Prevalence and risk factors associated with the occurrence of autoimmune diseases in patients with alopecia areata. Journal of inflammation research14, 4881.
  • Echavarría, C., & Velásquez, M. M. (2019). Aspectos clínicos e inmunopatogénicos de la alopecia areata. Revista argentina de dermatología100(2), 11-20.
  • Gomez-Zubiaur, A., et al. “Tratamiento de la alopecia areata, un recorrido desde las opciones terapéuticas clásicas hasta los nuevos fármacos aparecidos en los últimos años.” Dermatology online journal 24.7 (2018): 13030-qt4ft667kk.
  • Tajalli, M., Kabir, S., Vance, T. M., & Qureshi, A. A. (2020). Effective use of oral tofacitinib and phototherapy in a patient with concomitant alopecia areata, vitiligo, and plaque and inverse psoriasis. Clinical Case Reports8(5), 819-822.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.