13 husråd til at forebygge hårtab

Vidste du, at det er normalt at tabe mellem 100 og 200 hår om dagen? Men hvis du taber flere, kan du vælge nogle naturlige midler, der kan hjælpe med at styrke dit hår.
13 husråd til at forebygge hårtab
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Bedømt og godkendt af diætist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Hårtab er en af vores mest almindelige bekymringer. Og på trods af den populære opfattelse er det ikke altid et symptom på sygdom. Det skal bemærkes, at hårtab ikke er det samme som alopeci, idet sidstnævnte er et problem, der især rammer mænd, når de når voksenalderen. Læs videre for at opdage nogle gode midler til at forebygge hårtab.

Der findes noget som et normalt dagligt hårtab. Det betyder, at det er normalt, at mellem 100 og 200 hår falder ud hver dag, da dette er en del af cellefornyelsen. Det er underforstået, at håret normalt fornyes fuldstændig hver 6. måned.

Når efteråret kommer på den nordlige halvkugle, har hårtab en tendens til at være lidt større. Derfor passer mange mennesker endnu mere på deres hår i denne sæson. Det er dog virkelig en god idé at pleje og styrke håret hele året for at fremme hårvæksten.

Faktorer, der påvirker hårtab

Der er flere faktorer, der kan have en væsentlig indflydelse på hårtab. Disse omfatter bl.a. livsstilsvaner (f.eks. kost), hvile, stresshåndtering og andre. Når disse er årsagerne, stopper hårtab, når der træffes korrigerende foranstaltninger.

En kost, der er fattig på næringsstoffer og proteiner, vil slet ikke gavne kroppen og vil forårsage svage negle og hår. Derfor er det vigtigt at føre en sund og konsekvent livsstil i enhver forstand.

Kvinde ønsker at forebygge hårtab

Det er også vigtigt, hvordan du plejer dit hår. Generelt vil hår, der ofte udsættes for varme fra hårtørrer eller glattejern, afblegning eller farvning og endda utilstrækkelige daglige plejeprodukter (shampoo, gel, spray osv.), blive mere beskadiget og derfor have en tendens til at falde ud, fordi hårstrået lider.

Genetik, høj alder og hormonelle ændringer kan påvirke hårtab, så når en kvinde føder eller er i overgangsalderen, kan hun opleve større hårtab end på andre tidspunkter.

Andre årsager til, at håret kan fælde, er:

 • Indtagelse af visse former for medicin. Nyere forskning peger på, at betablokkere, warfarin, heparin, amfetamin, levodopa og andre kemoterapi- og strålebehandlingsmedicin er blandt de lægemidler med den højeste forekomst af reaktionel alopeci.
 • Mangel på B-kompleks vitaminer eller zink.
 • Visse patologier er bl.a. forbundet med skjoldbruskkirtel, lupus, anæmi, polycystisk ovariesyndrom.
 • Miljøfaktorer som forurening og høj solpåvirkning påvirker også hårets modstandskraft, hvilket gør det tilbøjeligt til at fælde.

Hjemmemidler til at forebygge hårtab

1. Aloe vera

Aloe vera kan bruges til at forebygge hårtab
 • Anvendelsen er meget enkel. Du skal blot skære en stilk af aloe vera og forsigtigt gnide gelen lige over hårgrænsen.
 • Lad aloe vera-gelen tørre på håret, og skyl derefter med rigeligt vand.
 • Gentag denne procedure dagligt for at få gode resultater.

2. Grøn te

Denne drik hjælper ikke kun til at rense kroppen. Grøn te indeholder også et stort antal antioxidanter (flavonoider), der kan hjælpe både med at gro og styrke håret og dermed forhindre overdrevet hårtab.

 • Anvendelsen er meget enkel. Lav en kop grøn te, og lad den køle af.
 • Når du tager brusebad, skal du hælde teen over dit hår som en tonic.
 • Gentag anvendelsen to gange om ugen for at få gode resultater.

Du er måske interesseret i: Sådan kan man håndtere hårtab under amning

3. Mandelolie til at forebygge hårtab

Mandler er en fantastisk kilde til næringsstoffer til håret. Derfor er det nok at lægge et par dråber af den æteriske olie i håndfladen og massere den i cirkulære bevægelser på hovedbunden for at stimulere hårvæksten. Det er ikke nødvendigt at skylle håret efter påføring.

4. Rosmarinolie

En anden æterisk olie, der nærer og styrker håret, er rosmarinolie. Som i det foregående tilfælde påføres olien ved at massere den ind i hovedbunden. På denne måde stimulerer bevægelsen blodcirkulationen og gør det muligt for hårsækkene at styrke hårsækkene. Du kan også tilføje denne essens til den shampoo, du plejer at bruge.

5. Grønkål

Skåret kål

En kost, der indeholder kål eller grønkål, er ofte befordrende for styrkelsen af håret. Desuden kan det også bruges som en maske mod hårtab.

Du behøver blot at tage et halvt kålhoved, hakke det og lægge det i blød i mindst en time. Når denne tid er gået, skal du blende det ved hjælp af en stavblender og lidt vand for at forvandle det til en slags pasta, som du kan komme i håret.

6. Æggehvider

Hvis du har et problem med hårtab, så prøv dette middel. Pisk fire æggehvider og gnid dem ind i hovedbunden i cirkulære bevægelser. Lad det virke i en halv time og skyl ud. Til sidst skal du vaske dit hår som sædvanligt. Æggehviderne vil virke til at styrke hårsækkene og svage hårstrå.

7. Brændenælde

Brændenældeblade er meget effektive, når man forsøger at forebygge hårtab. Lotion med denne plante kan fås i helsekostbutikker eller på homøopatiske og botaniske apoteker. Du bør påføre den på hovedbunden, før du går i seng, med cirkulær massage. Lad det virke hele natten og skyl om morgenen.

8. Løgsaft

Løget bruges som middel mod sår og mod ethvert hudproblem, så det kan hjælpe os, hvis vi lider af hårtab på grund af en hudlidelse. Denne grøntsag indeholder også en masse svovl, som forbedrer blodcirkulationen i hårsækkene.

 • Når du har udvundet løgsaft, skal du påføre den på dit hoved og lade den virke i ca. 30 minutter.
 • Derefter vasker du dit hår som sædvanligt.
 • Gentag behandlingen to gange om ugen i mindst tre måneder.

9. Rødbeder

Rødbeder

Rødbeder indeholder mange vitaminer og mineraler, som styrker håret og forhindrer det i at fælde.

 • Du skal blot skære en rødbede i halve og gnide den på hovedbunden. Bare rolig, den lilla farve vil forsvinde, når du skyller det en halv time senere.
 • Gentag 3 gange om ugen for at opnå de bedste resultater.

10. Hvidløg til at forebygge hårtab

Dette hjemmemiddel par excellence er også effektivt til behandling af alopecia.

 • Anvendelsen ligner den samme som for rødbede-midlet: Del hvidløg i to og gnid det meget forsigtigt ind i hovedbunden.
 • Afbryd behandlingen, hvis det brænder, eller huden bliver rød.

11. Olivenolie til at forebygge hårtab

Et andet naturligt middel til at nære og forebygge hårtab er olivenolie. Du skal blot påføre et par dråber i håret og massere det forsigtigt i 15-20 minutter hver anden dag for at opnå gode resultater.

Der findes tusindvis af behandlinger og produkter på markedet, som kan bruges til at forebygge eller reducere hårtab. Du vil dog have set, at der også findes en række naturlige midler til at forebygge hårtab, som kan tilberedes på en meget enkel måde, og som er meget næringsrige for håret. Gå ikke glip af dem – prøv dem i dag!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.