Alt om indespærret luft i maven, og hvordan du behandler det

Indespærret luft i maven er et meget almindeligt problem, som normalt løses med korrekt kost, fysisk aktivitet og sunde vaner. Lær alt om det i denne artikel.
Alt om indespærret luft i maven, og hvordan du behandler det

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Indespærret luft i maven er et af de hyppigste og mest irriterende fordøjelsesproblemer. Disse indespærrede bobler forårsager intense smerter og generaliseret ubehag, som er svært at tolerere.

Det skønnes faktisk, at 5 % af alle besøg på skadestuen skyldes indespærret luft. Det forårsager så alvorlige symptomer, at mange mennesker forveksler dem med et alvorligt galdeblæreproblem, blindtarmsbetændelse eller endda et hjerteanfald.

Der er flere måder at behandle indespærret luft på derhjemme. Der foreligger dog stadig ingen data om effektiviteten af nogle af disse foranstaltninger. Derfor er det vigtigt at opsøge en læge, hvis du har spørgsmål om almindeligvis at lide af indespærret luft i maven.

Hvad er indespærret luft i maven?

Al normal fordøjelse forårsager luft i maven. Overskydende luft elimineres ved prutter eller bøvser. Nogle gange bliver den dog ikke udvist, enten fordi den ikke bevæger sig let gennem fordøjelsessystemet, eller fordi den sidder fast.

Der er nogle fødevarer, der forårsager mere luft. At identificere og undgå dem er ofte en enkel måde til at forhindre dem i at opstå. Kosten er en vigtig faktor for god eller dårlig fordøjelse.

Det er også muligt, at der ligger en sygdom bag en overdreven produktion af luft. Af samme grund er det vigtigt at være opmærksom på disse tegn og konsultere en læge, hvis problemet er meget tilbagevendende.

Det er almindeligt, at symptomerne på indespærret luft i maven opstår pludseligt. Det mest karakteristiske er tilstedeværelsen af en skarp, stikkende smerte i maveområdet. Der kan også være en generel følelse af ubehag.

Det er også almindeligt, at maven føles oppustet, og dette ledsages ofte af kramper i maveregionen. Hvis luften sidder fast i venstre side af tyktarmen, vil smerten stråle ud i samme side.

Når den indespærrede luft i maven sidder i højre side af tyktarmen, forveksles det ofte med galdeblærebetændelse, galdesten eller blindtarmsbetændelse. Ubehaget forsvinder dog som regel, når luften bliver udstødt.

Mand med indespærret luft i maven tager sig til brystet

Indespærret luft i maven kan simulere en anden tilstand, f.eks. nyresten eller tarmbetændelse.

Hvorfor opstår indespærret luft i maven?

Indespærret luft i maven opstår af forskellige årsager. Nogle gange har det bare noget at gøre med kosten eller den måde, du spiser på. I andre tilfælde er problemet forbundet med underliggende sygdomme.

Lad os se på nogle af de mest almindelige årsager.

Utilstrækkelig fordøjelse

De fødevarer, vi spiser, samt den hastighed, hvormed vi spiser dem, har indflydelse på dannelsen af luft. Ligeledes er der visse kombinationer, der begunstiger luft i maven. At sluge luft, når man spiser, påvirker dette aspekt.

Nogle mennesker har også en langsommere tyktarm til at behandle luft og udstøde den. Måske mangler de de enzymer, der udfører denne opgave. En af de mulige konsekvenser er, at der dannes et overskud af luft, som så sætter sig fast.

Du kan også finde dette interessant: Hvorfor er jeg oppustet hele tiden? Årsager og tips

Fødevareintolerancer eller allergier

Der er to tilstande, der fremmer produktion af luft. Den ene af dem er laktoseintolerance. Dette skyldes mangel på laktase, som er det stof, der gør det muligt at fordøje mælk og mælkeprodukter korrekt.

Den anden er glutenintolerance eller glutenoverfølsomhed uden cøliaki. I dette tilfælde er der ofte ikke nogen umiddelbar allergisk reaktion på produkter, der indeholder gluten, men en række symptomer på ubehag ved indtagelse af stoffet.

Forstoppelse

Forstoppelse er en af de hyppigste årsager til indespærret luft i maven. Det er en tilstand, hvor der er færre end tre afføringer om ugen, og hvor afføringen er hård og tør. Det er almindeligt, at dette helbredsproblem omfatter problemer med at udstøde luft.

Bakteriel overvækst

Bakteriel overvækst er en tilstand, der opstår, når der er en vækst af bakterier i tyndtarmen, som ikke burde vokse der. Dette medfører, at der produceres mere luft end normalt.

Dårlige vaner

Når man taler, mens man spiser, eller tygger tyggegummi, tilskynder det luft til at komme ind i fordøjelseskanalen. Det samme gælder for store måltider eller brug af sugerør til at drikke.

Brug af kunstige sukkererstatninger, indtagelse af fibertilskud med psyllium og rygning er også faktorer, der øger kroppens produktion af luft.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: Fiberrige fødevarer der kan hjælpe dig med at tabe dig

Sundhedsrelaterede lidelser

Derudover er der flere sundhedsrelaterede lidelser, der fremmer indespærret luft i maven:

 • Stress.
 • Mavesår.
 • Colitis ulcerosa.
 • Crohns sygdom.
 • Irritabel tarmsyndrom.
 • Vedvarende tilstoppet næse.

Hvis musklerne i maveområdet er blevet forstyrret af tidligere operationer eller fødsler, er det også muligt, at der er mere indespærret luft i maven. Visse lægemidler har den samme virkning.

Behandling af indespærret luft i maven

Der findes flere håndkøbsmedicin til behandling af luft i maven. Det er dog ikke let at sige, om de vil hjælpe en bestemt person. Derfor er det bedst at prøve dem under tilsyn af en læge og vurdere deres virkning.

Simeticon er velegnet til at knuse bobler for at slippe af med indespærret luft. På den anden side er tabletter, kapsler eller pulver med aktivt kul også nyttige til at forebygge og fjerne luft i maven.

Nogle hjemmemidler eller foranstaltninger er også effektive, så længe der ikke er nogen alvorlig underliggende tilstand. De mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Gå i et par minutter.
 • Massér forsigtigt det smertefulde sted.
 • Lav visse yogastillinger. Konkret: Læg dig ned og før knæene op mod brystet, mens du vikler armene om dem, og bøj hovedet for at røre dem.
 • Drikke mynte-, kamille- eller ingefærte. Eller drik en infusion af anis, koriander eller gurkemeje.
 • Natron: Det er nok at fortynde 1/2 teskefuld i et glas vand. Ifølge en undersøgelse bør denne mængde ikke overskrides.
 • Æblecidereddike: Opløs en spiseskefuld æblecidereddike i et glas vand.
Natron kan bruges til at slippe af med indespærret luft i maven

Natron kan fremme den hurtige produktion af luft i tarmen, når visse doser overskrides, så brugen heraf bør begrænses.

Hvordan forebygger man luft i maven?

Den bedste mulighed for at forebygge luft i maven er en sund kost. Når luft skyldes laktoseintolerance, kan det være en god idé at bruge nogle lægemidler mod denne effekt. Regelmæssig fysisk aktivitet er også en meget positiv foranstaltning.

Følg desuden disse anbefalinger:

 • Spis mindre portioner af flatulensproducerende fødevarer.
 • Undgå tyggegummi og hårdt slik.
 • Spis ikke for store måltider.
 • Lad være med at drikke væsker med bobler.
 • Lad være med at ryge.

Indespærret luft i maven er meget irriterende, men det kan kontrolleres med gode vaner og husråd. Hvis dette problem opstår meget ofte eller genererer alvorligt ubehag, er det bedst at opsøge en læge.

Det kan interessere dig ...
Luft i maven: 4 naturlige hjemmemidler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Luft i maven: 4 naturlige hjemmemidler

Luft i maven er en af de mest almindelige fordøjelsesproblemer. Heldigvis er der medicinske planter, der kan hjælpe dig med at forebygge og lindre ... • Quevedo C, L., Rojas, M., & Soto, M. (2011). Intolerancia a la lactosa. Rev. pediatr. electrón.
 • Fordtran JS, Morawski SG, Santa Ana CA, Rector FC Jr. Gas production after reaction of sodium bicarbonate and hydrochloric acid. Gastroenterology. 1984 Nov; 87(5):1014-21. PMID: 6090255.
 • Barúa, R. L. (2017). Flatulencia. Revista de Gastroenterología del Perú, 22(3).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.