Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Der er flere ting, du kan gøre for at lindre forstoppelse. Hvis det ikke hjælper, kan du i sidste ende ty til medicin mod forstoppelse.
Hvordan virker medicin mod forstoppelse?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Medicin mod forstoppelse er almindeligt kendt som afføringsmidler. Disse lægemidler lindrer symptomerne på lejlighedsvis forstoppelse og er en del af de fiberbaserede behandlinger, der hjælper med at regulere tarmtransit.

Inden du bruger medicin mod forstoppelse, bør du gennemføre en række ændringer i kost og livsstil for at forebygge eller lindre forstoppelse. Det omfatter ændringer i forbruget af bestemte fødevarer og drikkevarer.

Ændringer af disse ting kan hjælpe med at lindre forstoppelse ved at blødgøre afføringen og gøre det lettere at komme af med. For at opnå denne effekt skal du prøve at spise mere fiberrig mad og drikke masser af vand og andre væsker.

Hvordan kan forstoppelse behandles?

Det er muligt at lindre og forebygge forstoppelse ved at foretage livsstilsændringer, men et andet vigtigt aspekt er at træne tarmen til at få vanen. Dette består i at træne dig selv til at have behovet for at gå på toilettet hver dag på samme tid, og på denne måde bliver du mere regelmæssig med din afføring.

Du kan prøve at øve det efter morgenmaden efter cirka en halv time, for efter det tidspunkt er det lettere for afføringen at bevæge sig. Du bør give dig selv nok tid og prøve at gå på toilettet, så snart du føler behov for det. Det er også en god idé at slappe af i dine muskler eller sætte fødderne op på en skammel for at gøre dig selv mere komfortabel.

Medicin mod forstoppelse

En kvinde med ondt i maven har brug for medicin mod forstoppelse

Hvis ændringer i kost og livsstil ikke er nok til at bekæmpe forstoppelse, kan du ty til afføringsmidler. Afhængig af deres virkningsmekanisme klassificeres afføringsmidler som følger:

Afføringsmidler, der øger volumen

Disse afføringsmidler virker ved at øge volumen, hvilket fører til stimulering af tarmmotilitet. Denne gruppe omfatter bulkdannende afføringsmidler og osmotiske afføringsmidler:

  • Volumenøgende afføringsmidler: Disse består af fibertilskud, der skal ledsages af rigeligt vand- eller væskeindtag. Fiber virker ved at absorbere vand og ændre afføringens konsistens. Dens virkning er ikke umiddelbar, og det kan tage uger, før du opdager en ændring. En af ulemperne ved denne type afføringsmidler er, at de forårsager en følelse af udspilethed i maven og luft i maven. Denne ubehagelige effekt forsvinder imidlertid efter et par dage.
  • Osmotiske afføringsmidler: Deres virkning er baseret på evnen til at tilbageholde vand og øger dermed afføringens volumen. Disse omfatter macrogol, polyethylenglycol og lactulose.

Stimulerende afføringsmidler

Disse afføringsmidler virker ved direkte stimulering af peristaltik. De mest almindeligt anvendte er bisacodyl, cascara sagrada og sennosid.

De er ikke ideelle som førstevalg til behandling, men de er et godt alternativ i tilfælde af manglende reaktion på fiberbehandling eller osmotiske afføringsmidler.

Blødgørende afføringsmidler

Den afføringsfremmende effekt skyldes, at de producerer en emulsion af afføring med fedt og vand. Disse omfatter petroleumolie og glycerin.

naturlige afføringsmidler

Andet medicin mod forstoppelse

  • Linaclotid: Dette er et lægemiddel, der stimulerer strømmen af vand ind i tarmen. Dette afføringsmiddel er indiceret til behandling af irritabel tyktarm, der resulterer i alvorlig forstoppelse.
  • Prucaloprid: Dette lægemiddel øger sammentrækninger i tarmen. Det er især indiceret til patienter, der lider af forstoppelse, som ikke reagerer på behandling med afføringsfremmende midler.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at bruge rensende lavementer for at undgå mulig fækal påvirkning, når der er gået flere dage uden at kunne komme af med afføring.

Kosten kommer før medicin mod forstoppelse

Hvis du er tilbøjelig til forstoppelse, skal du prøve at følge de korrekte spisevaner, træne regelmæssigt og have afføring på samme tid hver dag. Du kan dog ty til brugen af den rigtige medicin mod forstoppelse til at løse din forstoppelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carballo F. Linaclotida en el tratamiento de pacientes con síndrome del intestino irritable con estreñimiento: análisis de una oportunidad. Rev. esp. enferm. dig. 2013;105(6):345-354.
  • Comité de Medicamentos de la Asociación Española de Pediatría. Pediamécum. Edición 2015. ISSN 2531-2464. Disponible en: https://www.aeped.es/comitemedicamentos/pediamecum/parafina-liquida.
  • Aguirrezabala J, Aizpurua I, Albizuri M, Alfonso I et al. Estreñimiento y laxantes. Actualización. Infac. 2015;23(10):67-73.
  • Rincón R, Grillo C, Rodríguez A, Concha A et al. Guía de práctica clínica para el diagnóstico y tratamiento del estreñimiento crónico funcional en población adulta. Rev Col Gastroenterol. 2015;30(1):57-66.
  • Vriesman M, Koppen I, Camilleri M, Di Lorenzo C et al. Management of functional constipation in children and adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 Jan;17(1):21-39.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.