Alt om bronkiolitis: Årsager, symptomer og behandling

Bronkiolitis rammer op mod 20% af børn under 2 år. Det er meget mere sandsynligt, at det forårsager symptomer hos immunkompromitterede spædbørn. I denne artikel kan du lære alt om bronkiolitis.
Alt om bronkiolitis: Årsager, symptomer og behandling
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Akut bronkiolitis (AB) er en meget almindelig sygdom blandt børn. Forekomsten på globalt plan ligger på omkring 10%. Med andre ord lider 1 ud 10 børn under 2 år af denne sygdom hvert år. Foruden dette er det en af de mest almindelige årsager til hospitalsindlæggelse på grund af luftvejsinfektioner i denne aldersgruppe (1-5%).

Selvom der ikke er nogen medicinsk konsensus om definitionen på bronkiolitis, er det som regel associeret med episoder med vejrtrækningsproblemer eller en hvæsende lyd forudgående for symptomerne på en almindelig forkølelse.

Hvis du ønsker at vide alt om bronkiolitis, vil vi opfordre dig til at læse med.

Alt om bronkiolitis: Årsager

Bronkiolitis er en ret almindelig lungeinfektion hos børn under 2 år. 

Ifølge National Library of Medicine of the United States er bronkiolitis en almindelige lungeinfektion hos små børn. Fra et klinisk synspunkt er det en ophobning af slim i de små luftveje til lungerne (bronkioler). Det er som regel forårsaget af en virus.

Ifølge tidsskriftet Pediatría Integral (På dansk: Omfattende Pædiatri) opstår bronkiolitis i epidemier i løbet af vinteren og det tidlige forår. Den mest påvirkerede populationsgruppe er små børn mellem 3 og 6 måneder. Her er nogle af de mest almindelige forårsagende stoffer:

1. Respiratorisk syncytial virus (RSV)

En negativ enkelt-strenget RNA virus fra Paramyxoviridae-familien forårsager 56% af tilfældene med bronkiolitis, der kræver hospitalsindlæggelse. Denne type virus er udbredt over hele verden. Eksperter estimerer faktisk, at næsten alle børn i verden lider af det, før de bliver 4 år.

Omkring 70% af spædbørn bliver inficeret med RSV i deres første år af livet. Mange af dem er asymptomatiske.

2. Rhinovirus

Det er en slægt af vira i Picornaviridae-familien. Det er de mest almindelige infektiøse stoffer i mennesker (det forårsager forkølelse). Mere end 110 serologiske typer er i stand til at forårsage symptomer hos vores art. Selvom denne type vira er mindre almindelige end RSV, kan rhinovirus også forårsage bronkiolitis hos spædbørn. 

3. Human parainfluenza virus type 3 (HPIV3)

MSD Manuals-portalen erklærer, at parainfluenza-virus er klassificeret i fire typer. Selvom type 3 er den, der forårsager flest tilfælde med bronkiolitis, kan type 1 og 2 også forårsage det. Infektioner forårsaget af parainfluenza er ikke til at skelne fra dem, der er forårsaget af RSV.

For at finde ud af mere bør du læse: Sådan lindrer du bronkitis med disse 5 tips

Risikofaktorer ved bronkiolitis

Selvom bronkiolitis kan ramme ethvert barn, så er det mere almindeligt hos immunkompromitterede børn eller børn, der bliver ammet. Som KidsHealth-portalen forklarer, er nogle af de mest almindelige risikofaktorer følgende:

 1. At være baby eller et lille barn. Deres næse og luftveje er meget mere skrøbelige end voksnes. Deres bronkietræ er kortere og smallere i diameter. Når det svulmer op hos babyer, er risikoen for blokering meget større.
 2. En for tidlig født baby.
 3. Børn, der har et kompromitteret immunforsvar eller samtidig lungesygdom og hjertekarsygdom.
 4. Udsættelse for tobaksrøg, gentagne ophold i miljøer, hvor der er masser af børn og eksponering for visse giftige, kemiske stoffer.

Generelt sagt er det at være et lille barn den mest relevante risikofaktor. Som vi har nævnt ovenstående, bliver omkring 70% af spædbørn inficeret med RSV i løbet af deres første leveår. Det betyder dog ikke, at de vil lide af bronkiolitis. Kun 22% vil udvikle symptomer.

Alt om bronkiolitis: Symptomer

National Library of Medicine fra USA har oplistet nogle af de mest almindelige symptomer på bronkiolitis hos børn. Det er dog ikke alle børn, der udvikler dem.

Nogle af dem er:

 1. Vejrtrækningsproblemer inklusiv væsen og stakåndethed.
 2. Hoste, udmattelse og feber. Disse kliniske tegn, der er typiske for en forkølelse, går forud for bronkiolitis.
 3. Musklerne omkring ribbenene synker ind, når barnet forsøger at trække vejret (det kaldes intercostal tilbagetrækning). Spædbarnets næsebor bliver brede, når han eller hun trækker vejret, som et forsøg på at trække mere luft ind.
 4. Hurtig vejrtrækning (takypnø)

Mulige komplikationer

Hvis dit barn lider af stakåndethed, skal du tage ham eller hende med til lægen.

Som de kilder, vi har citeret ovenstående, fremhæver, kan tab af respiratorisk kapacitet hos nyfødte være fatalt. Hvis dit barn har symptomer på bronkiolitis, og du bemærker, at dit barns hud bliver blålig (cyanose), er du nødt til at tage ham eller hende med til lægen med det samme. Cyanose indikerer mangel på ilt.

Pauser i vejrtrækningen, dehydrering og en lav koncentration af ilt i blodet er andre kliniske tegn, der indikerer, at tilstanden er alvorlig. I de fleste tilfælde opstår disse symptomer kun hos for tidligt fødte babyer eller dem, der lider af andre sygdomme.

Behandlingsmuligheder

Ifølge den specialiserede portal Neumoped er der ikke noget medicin, der kan hjælpe med at behandle bronkiolitis. Da det er en virussygdom, håber læger, at spædbørns immunforsvar vil kunne bekæmpe sygdommen på egen hånd. De fleste tilfælde er milde og kræver ikke medicinsk opmærksomhed.

Vi er nødt til at understrege, at behandling med antibiotika vil være nytteløst. Det kan faktisk forværre det kliniske billede, da det kan styrke de bakterielle stammer, der lever inde i spædbarnet. Tilgangen ændrer sig dog drastisk hos indlagte børn.

Hospitalsbehandling

Når et spædbarn er indlagt med bronkiolitis, fokuserer læger på at hjælpe dem med at genvinde en normal vejrtrækningsrytme. For at gøre dette giver de ilt (30-40%) gennem en næsekanyle eller ansigtsmaske for at opretholde deres iltmætningsniveau på 90% eller mere. De mest alvorlige tilfælde vil kræve endotrakeal intubation. 

På den anden side forsøger læger også at få patienten til at genvinde en naturlig væskebalance. Til dette giver de orale rehydreringsopløsninger eller – i de mest alvorlige tilfælde – intravenøse rehydreringsopløsninger.

Anbefalinger til hjemmepleje af bronkiolitis

De fleste tilfælde bliver behandlet derhjemme med tålmodighed og dedikation. Selvom du ikke kan hjælpe dit barn med at bekæmpe sygdommen, kan du håndtere symptomerne med en række meget simple handlinger. Disse inkluderer følgende:

 • Hold dit spædbarn hydreret. Du skal sikre dig, at dit barn får nok vand for at undgå dehydrering som et resultat af sygdommen.
 • Lav hyppige næseskylninger. Du kan finde håndkøbsmedicin på apoteket, der kan hjælpe dig med at rense den øvre del af vejrtrækningstragten hos både spædbørn og voksne. Det vil gøre det lettere for dit barn at trække vejret.
 • Få dit barn til at blive ved med at sidde oprejst, selv når han eller hun sover. Det vil fremme en tilstrækkelig cirkulation af luften, og det er meget bedre end at ligge ned.
 • Brug en luftfugter. Det er altid en god idé at placere en luftfugter i dit syge barns værelse. Det er særligt tilfældet, når han eller hun sover. Det vil blødgøre ophobet slim og dermed afhjælpe symptomerne med hoste og tilstoppelse af næsen.

Denne artikel har muligvis din interesse: Sådan behandler du bronkitis naturligt

En almindelig sygdom, der typisk løser sig af sig selv

Som vi har nævnt i denne artikel, er bronkitis en ekstremt almindelig sygdom hos spædbørn. Derfor er der ikke nogen grund til at bekymre sig, hvis ens baby lider af det. De fleste tilfælde løser sig af sig selv. Du skal blot være tålmodig og følge nogle vejledninger til hjemmepleje for at gøre dit barn mere komfortabel.

I ethvert tilfælde skal du tage dit barn med på hospitalet så hurtigt som muligt, hvis du bemærker nogen af de kliniske tegn, vi har nævnt i sektionen med “mulige komplikationer”. Hvis dit barns vejrtrækning er kompromitteret, kan hans eller hendes liv være i fare.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.