Verdens hepatitisdag: Sygdommen kan forebygges

Verdens hepatitisdag, som har to årlige datoer at mindes, er en påmindelse om en sygdom, der kan forebygges. Læs denne artikel for at lære om de forskellige typer af denne sygdom, og hvordan du kan undgå det.
Verdens hepatitisdag: Sygdommen kan forebygges

Sidste ændring: 28 december, 2020

Der er to årlige dage til at mindes verdens hepatitisdag: 19. maj og 28. juli. Begge er blevet accepteret, og det afhænger generelt af området, hvor man bor, alt efter hvilken der anvendes.

Det vigtige er at anerkende, at hepatitis er en meget udbredt sygdom i verden. Ikke alle tilfælde af hepatitis er dog ens, og der er forskellige variationer med forskellige grader.

Hvert år skønnes der, at 1.400.000 personer mister deres liv til en sygdom forbundet med hepatitis, hvad end det er akut eller kronisk. Det gør det til den mest dødelige infektiøse sygdom efter tuberkulose samt en af de mest udbredte i alle breddegrader, hvor den overstiger AIDS.

På verdens hepatitisdag er det vigtigt at understrege, at det er sygdomme, der kan forebygges. Vi er i en position, hvor vi kan reducere antallet af tilfælde meget og endda bevæge os mod udryddelse, eftersom vi har vacciner.

Den anden dato for verdens hepatitisdag

Foruden den 19. maj er den anden dag for verdens hepatitisdag 28. juli. Den anden dato opstod fra et initiativ af patientgrupper, som dannede en international alliance, hvor de foreslog den anden dato til verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Med motivationen fra World Hepatitis Alliance (WHA) dedikerede WHO dermed en hel dag til hepatitis, især viral hepatitis. Blandt dem har vi A, B, C, D og E.

Den 28. juli er Baruch Blumbergs fødselsdag, der er videnskabsmanden, som opdagede hepatitis B. Den internationale alliance er enig om at beholde begge dage og opmuntrer sundhedsinstitutioner til at udføre handlinger, der vækker opmærksomhed, i de to måneder.

Hvad er viral hepatitis?

Kvinde med ondt i leveren

Hepatitis er betændelse i vævene i leveren. De mest relevante er dem, der er forårsaget af specifikke vira, som har en tilknytning til hepatocytter – leverceller. Der er fem af denne form for virus, og vi vil minde dig om dem på verdens hepatitisdag.

Typer af hepatitis

  • A: Type A virus bliver overført via fækal-oral ruten. En inficeret person kan overføre det til en anden på grund af mangel på hygiejne, hvilket gør det til et meget smitsomt substans i områder med hygiejneproblemer. Hepatitis A er akut og bliver ikke kronisk. Symptomerne minder meget om mavetarminfektion.
  • B: Denne virus udgør en betydelig fare for folkesundheden. Det overføres gennem kropsvæske og kan blive overført fra mor til baby under graviditet. Områderne i verden, som er mest ramt, er Afrika, Mellemøsten Indien og Amazonas. Det har en tendens til at blive kronisk, hvilket senere fører til skrumpelever og leverkræft. Der er en vaccine, der er i stand til at forebygge denne infektion, og den er heldigvis obligatorisk i mange lande.
  • C: Denne virale partikel har størst overførsel mellem mennesker via blod. Generelt kan sundhedsfagfolk uden passende beskyttelse og stofmisbrugere, der tager stoffer intravenøst og deler sprøjter, blive smittet. De fleste patienter lider af en kronisk form, og det udvikler sig oftere til skrumpelever og leverkræft, end hepatitis B gør. Denne type har ikke en vaccine, men nye behandlinger har helbredt mange patienter.
  • D: Hepatitis D er en delta virus. Det betyder, at den kun kan inficere patienter, som allerede har hepatitis B. Forebyggelsesmetoden er logisk nok at vaccinere mod hepatitis B.
  • E: Dette var den sidste hepatitis virus, som forskere opdagede. Man kan åbenbart få den af at drikke vand inficeret med partiklen. Det er en sjælden sygdom, som mest findes i Asien.
Blodprøve til at tjekke for hepatitis

Måske du også vil være interesseret i at læse: 3 tips alle med levercirrose skal følge

Forebyggelse gennem verdens hepatitisdag

Når det kommer til infektioner med så stor mulighed for forebyggelse har kampagner for verdens hepatitisdag tendens til at fokusere på dette aspekt. Vaccinering og hygiejne er faktisk grundpillerne i information om forebyggelse.

Vacciner mod hepatitis B har været et stort skridt for folkesundheden. Når flere personer får adgang til disse vacciner og gennemfører vaccinationen, vil antallet af patienter falde samt antallet af børn, der smittes af deres mødre.

Med hensyn til hygiejne er der to sider: Personlig hygiejne og offentlig sundhed. Forbedring af betingelserne for bortskaffelse af affald og generel bortskaffelse af affald i byerne hjælper faktisk med at mindske spredningen af hepatitis A og E.

Foruden dette kan denne sygdom overføres ved seksuel kontakt. Af den grund er det en del af arbejdet at forebygge seksuelt overførte sygdomme gennem anvendelse af kondomer.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om leversygdomme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær alt om leversygdomme

Der findes mange leversygdomme, nogle er mere kendte end andre. Generelt skal enhver lidelse i dette organ tages meget alvorligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Stanaway, Jeffrey D et al., The global burden of viral hepatitis from 1990 to 2013: findings from the Global Burden of Disease Study 2013, The Lancet , Volume 388 , Issue 10049 , 1081 – 1088.
  • European Association For The Study Of The Liver. “EASL 2017 Clinical Practice Guidelines on the management of hepatitis B virus infection.” Journal of hepatology 67.2 (2017): 370-398.
  • European Association for The Study of The Liver. “EASL recommendations on treatment of hepatitis C 2016.” Journal of hepatology 66.1 (2017): 153.
  • Teles, Sheila Araújo. “Viral hepatitis: a challenge for nursing.” Revista brasileira de enfermagem 70.2 (2017): 231-232.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.