Alt om effekterne af kviksølv i fisk

Der er mange typer af fisk, som er forurenet med kviksølv og andre tungmetaller. Det er derfor, vi bør gå udenom nogle typer af fisk. Læs med for at finde ud af hvilke!
Alt om effekterne af kviksølv i fisk
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ernæringseksperter fortæller os altid, at fisk er en vigtig kilde til essentielle næringsstoffer. Der er dog nogle fiskearter, som kan overføre tungmetaller såsom kviksølv eller fødevarebårne sygdomme. Kender du til effekterne af kviksølv, som er til stede i bestemte typer af fisk?

I forbindelse med dette pointerer Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at den primære kilde til menneskers eksponering for toktiske komponenter er ved at spise fisk og skaldyr. Disse substanser påvirker især vores helbred og repræsenterer mere end noget andet en betydelig risiko for gravide kvinder og mødre, der ammer.

Hvorfor bør man undgå nogle typer fisk?

I flere år har man vidst, at en lang række havdyr, især dem i bunden af fødekæden, kan ophobe metaller såsom cadmium, bly og kviksølv, som kommer fra blandt andet minedrift, husdyr og landbrug. Effekterne af kviksølv i fisk kan være skadeligt for vores krop.

Koncentrationen bliver så høj, at den kan være livsfarlig. Den masseforgiftning, der fandt sted i Minamata Bay i Japan i starten af 1950´erne, er faktisk det mest anerkendte tilfælde af forgiftning fra at have spist fisk med høje niveauer af kviksølv.

Rå fisk symboliserer effekterne af kviksølv

Effekterne af kviksølv på menneskets helbred

Ifølge et studie udgivet i et medicinsk tidsskrift i Chile er toksiciteten og effekterne af kviksølv i fisk forbundet med den kemiske form, typen, eksponeringsdoseringen og alderen, som det opstod i. Når dette metal bliver frigivet i miljøet, gennemgår det en række ændringer og deltager i cyklusser mellem atmosfæren, havet og jorden.

De 5%, der ender op i vandet (inklusiv søer, bugter, vådområder, flodmundinger og have), er elementært kviksølv og ophobes i underlaget. Bakterierne, som lever der, omdanner det til metylkviksølv, hvilket orme og andre dyr derefter udvinder.

Det er et organisk substans, som fisk ender med at indtage, og det er den, som viser størst toksicitet over for levende organismer, eftersom det forårsager problemer i det følgende:

 • Nervesystemet.
 • Immunsystemet.
 • Nyrerne.
 • Fordøjelsessystemet.
 • Lungerne.
 • Huden.
 • Øjnene.

Læs også denne artikel: Hvad er effekterne af gluten på kroppen?

Typer af fisk, som ikke bør spises regelmæssigt grundet effekterne af kviksølv

Baseret på det ovenstående er der arter, som kan leve mere end 100 år, så indtaget af disse substanser igennem deres liv øger deres potentiale for toksicitet.

Der er også store fisk, som ender med at spise store mængder, fordi deres indtag er større. Læs med, for vi vil fortælle, hvilke typer af fisk du bør undgå.

Kongemakrel (Scomberomorus cavalla)

Kongemakrel er et havdyr med en aflang, spindelformet krop. Den har en spids snude og en bred mund. Den har også store øjne, som er omgivet af en tæt, benet ring. Små skæl dækker hele dens krop, og den har en klar blå-grøn ryg med blege, grønne flanker og en sølvfarvet mave.

Den måler som regel 65 centimeter, men hanner kan nå en længde på 2 meter. Denne art lever i Atlanterhavet fra Canada og Massachusetts (USA) til Sao Paulo (Brasilien).

Blå marlin (Makaira nigricans)

Det er en art af marlin, som kan måle op til 4 meter, selvom den som regel måler mellem 1,8 og 3 meter. Den er kendt så blå marlin på grund af dens farve på ryggen. Den har dog også en sølv-hvid farve på maveområdet.

Den har en aflang krop og to rygfinner. Dens øverste kæbe er formet som et sværd. Denne fisk lever som regel i subtropisk og tropisk vand i Atlanterhavet, inklusiv kysten ved Kanarieøerne.

Den findes også i Stillehavet og Det Indiske Ocean. Hunner vejer op til 450 kg, mens hanner som regel ikke overstiger 160 kg.

Orange savbug (Hoplostethus atlanticus)

Denne havfisk lever i den østlige og nordvestlige del af Atlanterhavet, den sydlige del af Stillehavet og Det Indiske Ocean. Dens krop er oval og betydeligt sammentrykket. Den har et stort hoved, små øjne og tynde tænder. Fiskere genkender som regel denne art på grund af dens mørkeorange krop og røde hoved.

Den orange savbug lever i dybder på 180 til 1500 meter, og fiskere fanger den ved et uheld ved bundtrawling. Den orange savbug er den længste levende fisk, man kender, der skønnes til at leve op til 180 år.

Nærbillede af frossen fisk

Atlantisk torsk (Gadu morhua)

Den gængse torsk, som også er kendt som atlantisk torsk eller norsk torsk, er en af de 6o arter af migrerende fisk. Den lever i det nordøstlige Atlanterhav fra Barentshavet til Biscayabugten, herunder Islands farvande, Grønland og Østersøen.

Den er generelt lille, selvom nogle af dem når 2 meter i længden og vejer op til 100 kg. De spiser andre fisk såsom sild og sardiner. Denne art lever på en dybde på 600 meter.

Storøjet tun (Thunnus obesus)

Storøjet tun er en af arterne, hvor der kan være betydelige mængder af tungmetaller. Vi bør pointere, at det ikke er tilfældet med tun fra Middelhavet.

Den lever i tropiske og subtropiske områder af Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean, men den lever ikke i Middelhavet. Den når en maksimal længde på 2,5 meter, men når som regel 1,8 meter i en alder af omkring 15 år.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Er der en forbindelse mellem fisk med kviksølv og autisme?

Du bør ikke indtage disse typer fisk grundet effekterne af kviksølv

Dette er nogle arter, som kan ophobe for mange tungmetaller, især methylkviksølv. Vi bør nævne, at der er andre fisk, som indeholder tungmetaller, men vi har nævnt de arter, som typisk har skadelige niveauer af kviksølv.

Kvinder i den reproduktive alder, gravide kvinder, ammende og børn under to år er mere sårbare for disse toksiske substanser på grund af de negative effekter af kviksølv på helbredet. Det betyder selvfølgelig ikke, at andre befolkningsgrupper ikke er påvirket.

Husk, at det ikke vil være skadeligt at spise moderate mængder af nogle af de nævnte fisk. Så du kan gøre det lejlighedsvis, men du skal blot sikre dig, at det ikke bliver en vane. Du kan nyde fordelene ved fisk uden at risikere dit helbred!

Det kan interessere dig ...
Kviksølv i fisk: Bør jeg være bekymret?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kviksølv i fisk: Bør jeg være bekymret?

Kviksølv er primært til stede i store fisk. Gravide kvinder og børn bør være særligt opmærksomme på kviksølv i fisk, og hvor meget de indtager af d... • LICONA, S. P. V., & NEGRETE, J. L. M. MERCURIO, METILMERCURIO Y OTROS METALES PESADOS EN PECES DE COLOMBIA: RIESGO POR INGESTA Mercury, Methylmercury and other Heavy Metals in Fish in Colombia: Risk From Ingestion.
 • Chacón, Y. S., Yáñez, J. R., Gómez, H. S., Marín, G. P., & Suárez, F. C. (2016). Evaluación de los Niveles de Mercurio en Productos Pesqueros en Costa Rica, Durante 2003-2013, como insumo para recomendar una ingesta semanal tolerable. Revista Costarricense de Salud Pública25(1), 18-32.
 • González-Estecha, M., Bodas-Pinedo, A., Guillén-Pérez, J. J., Rubio-Herrera, M. Á., Ordóñez-Iriarte, J. M., Trasobares-Iglesias, E. M., … & Martínez-Astorquizd, T. (2014). Exposición al metilmercurio en la población general; toxicocinética; diferencias según el sexo, factores nutricionales y genéticos. Nutrición Hospitalaria30(5), 969-988.
 • Llop, S., Ibarlucea, J., Sunyer, J., & Ballester, F. (2012). Current dietary exposure to mercury during pregnancy and childhood, and public health recommendations. Gaceta sanitaria27(3), 273-278.
 • Lucano-Ramírez, G., Ruiz-Ramírez, S., Palomera-Sánchez, F. I., & González-Sansón, G. (2011). Biología reproductiva de la sierra Scomberomorus sierra (Pisces, Scombridae) en el Pacífico central mexicano. Ciencias marinas37(3), 249-260.
 • El mercurio y la salud. Organización Mundial de la Salud. 2017

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.