Er der en forbindelse mellem fisk med kviksølv og autisme?

Forbindelsen mellem fisk med kviksølv og forekomsten af autistiske børn er blevet mere og mere tydelig. I denne artikel vil vi vise dig, hvad den seneste forskning siger om denne sag.
Er der en forbindelse mellem fisk med kviksølv og autisme?
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 23 januar, 2019

Efter flere årtier er spørgsmålet om, hvorfor så mange børn har autisme, fortsat ubesvaret. Dette skyldes, at der ikke kun er en enkelt faktor. Kunne kviksølv være svaret?

Hvad er autisme?

Autisme, også kendt som ASD (Autism Spectrum Disorder), er en neuro-biologisk udviklingsforstyrrelse, der begynder i de første tre år af livet og varer hele livet.

Samlet set er der to grundlæggende symptomer, der er forbundet med autisme:

 • Vedvarende mangel på kommunikationsevner og evner indenfor social interaktion.
 • Restriktive og gentagne mønstre af adfærd, interesser og aktiviteter.
barn med autisme

Nogle tegn, der kan indikere ASD hos børn, er:

 • Manglende kommunikation med andre børn i børnehave eller skole.
 • Fravær af symbolsk leg (at passe på dukker, legehus, lege med biler som om de var virkelige osv.).
 • Ikke megen øjenkontakt er skabt, og de bemærker ikke en ændring i andres ansigt, når de begge ser på noget underligt. Derudover har børn med autisme ikke det normale sociale smil, når de interagerer med andre.
 • Deres sprog, hvis de taler, er bogstaveligt (dermed forstår de ikke vittigheder, sarkasmer, dobbelte betydninger eller metaforer).

Samlet set har mange forskere en tendens til at være enige om, at genetik er en faktor i at have dette syndrom.

Hvad er forholdet mellem autisme og kviksølv?

Undersøgelser viser, at mange metaller som kviksølv kan påvirke autisme, hvis kvinder indtager dem under graviditeten.

Kviksølv er et kemisk element med symbolet Hg og atomnummer 80. I ældre litteratur blev det almindeligvis omtalt som flydende sølv. Med et sølvlignende udseende er det et tungmetal, der tilhører D-blokken i det periodiske system. Kviksølv er det eneste metalliske element, der er en væske under normale laboratoriebetingelser.

I en undersøgelse foretaget af University of Bristol analyserede forskere data angående mere end 4000 graviditeter. Som følge heraf opdagede de et forhold mellem niveauet af kviksølv i moderens blod og forekomsten af ASD hos børn under 11 år. Således mener de, at de fandt en sammenhæng mellem forekomsten af ​​autisme hos børn og indtagelsen af ​​kviksølvforurenet fisk hos gravide kvinder.

Konklusioner af undersøgelsen

Denne undersøgelse koncentrerede sig om nyfødte børn i det tidligere amt Avon, England, i 1991 og 1992. I øjeblikket drives det af George Davey Smith. Samlet set omfattede undersøgelsen 15.247 gravide kvinder med anslåede fødselsterminer mellem april 1991 og december 1992. Siden da har forældrene, søskende og deltagernes børn også været en del af undersøgelsen.

fisk med kviksølv

Samlet set viser undersøgelsen, at 4.484 kvinder havde højt indhold af kviksølv i deres blod. Disse kvinder udtalte, at fisk var deres vigtigste kilde til kød under deres graviditet. Af dette samlede antal havde 177 gravide et autistisk barn. Af disse nyfødte børn havde kun 45 af dem kviksølv i deres blod.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mange af de andre børn tilhørte lavere socioøkonomiske klasser. Derfor spiste deres mødre ikke meget fisk under deres graviditet. På grund af dette havde de mindre eksponering overfor denne risikofaktor.

Desuden sagde forskerne, at tilstanden var mere almindelig hos kvinder, der havde et højt indhold af kviksølv i deres blod i den første halvdel af deres graviditet.

Derfor konkluderede undersøgelsen, at et højt forbrug af fisk i første halvdel af graviditeten øger chancerne for, at det fremtidige barn vil lide af Autisme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kakita A, Inenaga C, Sakamoto M, et al. Neuronal migration disturbance and consequent cytoarchitecture in the cerebral cortex following transplacental administration of methylmercury. Acta Neuropathol (Berl) 2002;104:409–417.
 • Harada M. Minamata disease: methylmercury poisoning in Japan caused by environmental pollution. Crit Rev Toxicol. 1995;25:1–24
 • Amin-Zaki L, Elhassani S, Majeed MA, et al. Intra-uterine methylmercury poisoning in Iraq. 1974;54:587–595.
 • Kraepiel AM, Keller K, Chin HB, et al. Sources and variations of mercury in tuna. Environ Sci Technol. 2003;37:5551–5558.
 • Grandjean P, Weihe P, White RF, et al. Cognitive deficit in 7-year-old children with prenatal exposure to methylmercury. Neurotoxicol Teratol. 1997;19:417–428.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.