Årsager og symptomer ved muskelknuder i livmoderen

Muskelknuder i underlivet, også kaldet myomer, er unormal vækst, som kan udvikle sig i livmoderen. Lær om risiciene, tegnene, symptomerne og behandlingen af denne gængse tilstand.
Årsager og symptomer ved muskelknuder i livmoderen
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Muskelknuder i underlivet, også kaldet myomer, er unormal vækst, som kan udvikle sig i livmoderen.

Nogle gange kan disse svulster vokse sig ret store. De kan forårsage intens, regelmæssig smerte i underlivet i løbet af en menstruation. Nogle tilfælde kommer der dog ikke nogle symptomer.

Overordnet set bliver disse knuder anset for at være godartede. Mellem 70% og 80% af kvinder, der er 50 år og ældre, har dem. Det er derfor, det er vigtigt at vide en lille smule omkring dem.

Lad os først se på de forskellige typer af muskelknuder i livmoderen, som findes.

Hvilke former for muskelknuder i livmoderen findes der?

Subserosal muskelknuder

Disse dannes udenfor livmoderen i den serøse membran. De kan vokse sig så store, at ens mave ser meget større ud udenpå.

Stilkede muskelknuder

Subserosale muskelknuder danner nogle gange en stilk. Dette er en lille base, som støtter svulsten. Når dette sker, bliver det kaldt en stilket muskelknude.

Submukøse muskelknuder

Disse former for muskelknuder udvikler sig på indersiden af livmoderen (i myometriet). De er normalt ikke så gængse som de andre. Når de opstår, kan de forårsage flere problemer. Disse indebærer voldsom blødning under menstruation og problemer med frugtbarhed.

Hvad forårsager muskelknuder i livmoderen?

Videnskabsmænd kender stadig ikke præcist til, hvorfor muskelknuder opstår. Flere årsager kan dog påvirke dannelsen af dem:

 • Hormoner: Æggestokkene producerer hormoner, såsom østrogen og progesteron. Disse er ansvarlige for at fore livmoderen under hver menstruation. De kan også forårsage væksten af disse knuder.
 • Arv: Muskelknuder i livmoderen kan blive ført videre gennem genetik. Hvis personer i ens familie har haft dem, så er det muligt, at man også selv vil udvikle muskelknuder. Dette indebærer ens mor, bedstemor og endda ens søster.
 • Graviditet: Når man er gravid, bliver mængden af østrogen og progesteron, som man producerer, forøget. På grund af dette er det under ens graviditet muligt, at muskelknuder i livmoderen vil udvikle sig og vokse hurtigt.

Hvem er i risikozonen for at udvikle muskelknuder i livmoderen?

Graviditet og en familiehistorie af muskelknuder i livmoderen er blot nogle af de ting, som man skal holde øje med. Kvinder, som opfylder en eller flere af de følgende punkter, har en større risiko for at udvikle dem:

 • Ældre end 30
 • Af afrikansk oprindelse
 • Overvægtig

Hvad er symptomerne på muskelknuder i livmoderen?

Muskelknuder i livmoderen er smertefulde og farlige for dit helbred.

De symptomer, man kan opleve, afhænger af placeringen, størrelsen og antallet af muskelknuder, som man har.

Hvis muskelknuden er lille, eller man er i overgangsalderen, har man måske slet ikke nogle symptomer overhovedet.

Muskelknuder kan begynde imens og efter, at man er kommet i overgangsalderen. Her er nogle af de mest almindelige symptomer:

 • Voldsom blødning under menstruation.
 • Rygsmerter i bækkenet eller lænden.
 • Øgede kramper under menstruation.
 • Hyppig vandafladning.
 • Smerter under seksuelt samleje.
 • En længerevarende menstruation.
 • Tryk, oppustethed eller betændelse i ens nedre underliv.

Hvordan bliver muskelknuder i livmoderen diagnosticeret?

Hvis man mistænker, at man har en muskelknude i livmoderen, så bør man tale med en gynækolog. De vil derefter foretage en undersøgelse af unde rlivet. De anvender denne undersøgelse til at teste tilstanden, størrelsen og formen på livmoderen.

Baseret på, hvad ens gynækolog finder, er det muligt, at han eller hun vil have brug for at lave de følgende undersøgelser:

 • Ultralyd: Denne form for undersøgelse anvender lydbølger af høj frekvens til at lave et billede af ens livmoder på en computerskærm. Dette lader ens gynækolog se den indvendige struktur. Som et resultat vil han eller hun være i stand til at afgøre hvilken form for muskelknude, som man døjer med.
 • En anden form for ultralyd er en vaginal ultralyd. I så fald vil ens læge indsætte en transducer af ultralyd i ens skede. Dette giver et tydeligere billede, eftersom det er meget tættere på ens livmoder under forløbet.
 • Magnetisk resonans scanning af livmoderen (MR): Denne undersøgelse anvender en billeddannende enhed til at gendanne billeder af ens livmoder, æggestokke og andre organer i underlivet.

Hvordan kan man behandle muskelknuder?

Det er vigtigt, at ens læge udvikler en behandlingsplan. Denne bør være baseret på ens alder, størrelsen af muskelknuden og ens helbred overordnet set. Dette kan indebære, at man anvender en blanding af behandlinger.

Medicin

Man bliver måske nødt til at tage medicin for at regulere sine hormoner. Dette lader en normalisere sin mængde af østrogen og progesteron.

Det kan mindske voldsom menstruation og ens muskelknuder.

På den anden side er der muligheder, som kan kontrollere blødningen og smerten, men som ikke mindsker muskelknuderne:

 • Intrautering præventionsmiddel (IUD), som udskiller progesteron.
 • Smertestillende ved håndkøb, såsom ibuprofen.
 • Præventionspiller

Operation

En anden mulighed er kirurgisk at fjerne flere eller større muskelknuder. En myomectomy i underlivet består af et indsnit for at komme ind til livmoderen og fjernelsen af muskelknuden.

Dette kan indebære anvendelsen af en laparoskopi for at mindske størrelsen på arret. Hvis der ikke er andre muligheder, så vil ens læge måske udføre en  hysterektomi.

Minimalt invasive forløb:

 • Tvunget operation med ultralyd er et forløb, som kan anvende lydbølger til at ødelægge muskelknuder i livmoderen. Det indebærer at ligge i en særlig MR-maskine. Dette lader lægerne anvende lydbølger af høj frekvens til at se og ødelægge muskelknuderne.
 • På samme tid mindsker myolyse størrelsen på muskelknuderne. Det anvender en elektrisk bølge eller laser.
 • Kryoterapi kan også blive anvendt til at fryse muskelknuderne.
 • Endometrial blødgøring består af indsættelsen af et særligt instrument i livmoderen. Dette ødelægger indersiden af livmoderen ved at anvende varme, en elektrisk bølge, varmt vand eller mikrobølger.

Overordnet set er der mange muligheder for behandlingen af dette gængse problem, som i mange tilfælde måske endda ikke har nogle symptomer. Når man er i tvivl, bør man tale med en læge, hvis man tror, man har en muskelknude i livmoderen.

Det kan interessere dig ...
En ny molekyle skabt til at behandle kræft i livmoderhalsen og bugspytkirtlen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En ny molekyle skabt til at behandle kræft i livmoderhalsen og bugspytkirtlen

Stanford Medicine College i Californien har udviklet noget fantastisk. En ny molekyle skabt til at behandle kræft i livmoderhalsen og bugspytkirtle... • Fernandez, H., Gervaise, A., & De Tayrac, R. (2002). Fibromas uterinos. EMC-Ginecología-Obstetricia38(2), 1-11.
 • Olvera-Maldonado, A. J., Martínez-Uribe, A., Rendón-Macías, M. E., & Sangines-Martínez, A. (2015). Tratamiento de los miomas uterinos con medroxiprogesterona en pacientes perimenopáusicas. Ginecologia y Obstetricia de Mexico83(1).
 • Rodríguez, A. M., Bravo, O. M., Ruiz, M. R., & Rodríguez, Y. A. (2012). Fibroma uterino y embarazo. Presentación de un caso. Gaceta Médica Espirituana14(1), 4.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.