Alt om rygers melanose: En af farerne ved rygning

Rygning har mange flere konsekvenser end lungekræft, og en af dem er rygers melanose. Vi fortæller dig alt om disse sorte pletter, der opstår i rygernes mund.
Alt om rygers melanose: En af farerne ved rygning

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rygers melanose er blot en af de potentielle farer ved rygning. Vi ved alle, at det medfører mange problemer at være ryger. Det er virkelig sundhedsskadeligt, selvom folk ikke er opmærksomme på alle de sundhedsmæssige problemer, der kan være forbundet med denne vane, bortset fra lungekræft.

Melanose består af forekomsten af mørke farvede pletter på huden og slimhinderne. Det er en godartet proces, men folk forveksler det med meget mere komplekse processer som kræft i munden. Begge situationer er i første omgang kendetegnet  ved mørke pletter i munden.

Forskere vurderer i øjeblikket, at omkring 8 millioner mennesker dør hvert år som følge af rygning. Desuden påvirker det ikke kun rygeren, men kan også påvirke alle andre menneskers sundhed.

Antallet af rygere fortsætter med at stige, og måske er årsagen til dette, at befolkningen endnu ikke er helt klar over alle dens negative virkninger. Derfor forklarer vi i denne artikel, hvad rygers melanose er, og hvordan man behandler det.

Hvad er rygers melanose?

Som vi allerede har nævnt, er melanose præget af forekomsten af mørke pletter i munden, hovedsageligt i tandkødet. Det er en godartet og reversibel tilstand. Ifølge forskere er det udelukkende forårsaget af rygning.

Dette betyder, at der ikke er genetiske faktorer, der påvirker forekomsten af disse pletter. Selvom hovedårsagen er rygning, kan de derudover også skyldes tyggetobak.

Rygers melanose skyldes, at nogle tobakskomponenter stimulerer slimhindens melanocytter. Melanocytter er cellerne, der er ansvarlige for at producere melanin. Dette er det stof, der bestemmer farven på vores hud.

Forskere vurderer, at melanose rammer omkring 30% af alle rygere. De faktorer, der mest påvirker udviklingen af denne sygdom, er den tid, man har røget, og også mængden af forbrugt tobak.

Derudover ledsages det ofte af dårlig ånde og en gulfarvning af tænderne. I princippet er det kun et æstetisk problem. Sandheden er imidlertid, at melanose kan føre til, at mere alvorlige sygdomme, såsom kræft, ikke opdages.

En mand med rygers melanose

Hvordan genkendes melanose?

Som vi har forklaret, ligger vigtigheden af melanose i, at den let forveksles. Med andre ord kan en person, der har mørke pletter i munden på grund af rygning, have forskellige helbredsproblemer. Det kan endda være kræft.

Kræft i munden er tæt forbundet med at være ryger. Faktisk er næsten 8 ud af 10 personer, der lider af oral kræft, rygere. Symptomerne på denne patologi er forskellige. Det første tegn, der vises, er normalt i form af farveændringer i slimhinden.

Kræft er dog ikke det eneste sundhedsproblem, folk ofte forveksler med melanose. Vi mener også, at det er vigtigt at vide, at visse læsioner i blodkarrene har et lignende udseende. Tilsvarende er der andre sygdomme såsom:

  • Peutz-Jeghers syndrom.
  • Addisons sygdom.

Hvordan diagnostiserer læger det?

Den eneste måde at skelne rygers melanose fra en anden patologi er ved at udføre en biopsi. På denne måde sørger lægen for, at de mørke pletter ikke er tegn på andre problemer. Imidlertid bør patienten ideelt set stoppe med at ryge, inden han udfører biopsien.

Når de holder op med at ryge, hvis det virkelig er melanose, forsvinder pletterne med tiden. Som vi allerede har nævnt, er det et reversibelt problem. Alligevel kan det være flere år om at forsvinde.

En mund med tobaksforbrænding på grund af rygers melanose

Du kan være interesseret i: Alt om, hvordan tobak påvirker huden

Afsluttende kommentarer om rygers melanose

Melanose er en godartet tilstand. Men hvis du er ryger, er det meget vigtigt at gå til en læge med ethvert tegn. Du skal tjekke, om det er melanose, eller om pletterne skyldes en kræftproces eller en anden sygdom.

Derudover skal du undgå at ryge. Alle de stoffer, det indeholder, har negative virkninger på vores kroppe. Derfor bør du overveje forskellige former for terapi, medicin og mange andre måder at stoppe denne vane på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.