Disse fødevarer forårsager gule tænder

Den proces hvor tænderne bliver gule, er generelt langsom, men vedvarende. Det der sker er, at syrerne i den mad vi spiser, angriber emaljen, og udsætter dentinen, der er det inderste lag af tanden.
Disse fødevarer forårsager gule tænder
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Vi er alle vant til at se perfekte smil med strålende hvide tænder på TV. Hvordan gør de det? Selvfølgelig gennemgår de fleste af dem dyre behandlinger for at blege deres tænder, da de ofte går hen og bliver gule på grund af daglige vaner.

Som du nok allerede ved, er en af de vigtigste årsager til gule tænder tobak, men mange af de fødevarer vi spiser, angriber også tandemaljen, og gør den gul. Det er et mindre kønt problem. Hvordan kan du undgå det? Det viser vi dig i denne artikel.

Fødevarer der forårsager gule tænder

Kvinde med hvide taender

Den proces hvor tænderne bliver gule, er generelt langsom, men vedvarende. Det der sker er, at syrerne i den mad vi spiser, angriber emaljen, og udsætter dentinen, der er det inderste lag af tanden.

Ældre mennesker har en tendens til at have mere gule tænder end yngre mennesker på grund af deres alder. Men gule tænder kan vises tidligere, hvis du spiser en usund kost. Oplev nogle fødevarer der er de værste fjender til dit strålende smil.

1. Kaffe og te

Kaffe

Hvordan ville vores morgener se ud uden en kop kaffe? Eller vores eftermiddag uden en sund kop te? Vi bliver nødt til at fortælle dig, at de ofte er de mest skadelige stoffer for dine tænder.

Grunden er enkel: vi har en tendens til at indtage kaffe og te gennem hele vores levetid, og disse stoffer har tendens til at trænge ind i emaljen nemt.

Du behøver dog ikke at fjerne dem helt fra din kost. Du skal bare drikke dem i moderate mængder. Prøv at bland din te eller kaffe med lidt mælk eller sojamælk. På den måde vil de have en meget mindre effekt på dine tænder.

2. Rødvin

Roedvin

Dette er en anden klassisk fjende til din tandemalje. Efter at have drukket et glas rødvin, vil du sandsynligvis opdage, at dine tænder farves. Men hvad kan du gøre? Som altid er det bedste middel at drikke rødvin i moderate mængder.

Du ved måske allerede, at et glas vin om dagen er virkelig godt for dit helbred, og at du ikke bør udelade det fra din kost. Men husk at børste dine tænder efter at have drukket et glas.

3. Cola

Cola

Pas på! Cola er en af de værste fjender til dine tænders sundhed. Dens fosforsyrer gør ikke kun dine tænder gule, men de ødelægger emaljen, for ikke at nævne de sødestoffer der forårsager hulrum.

Råd? Drop læskedrikke.

4. Is og slush ice

Is

Dette faktum vil måske overraske dig, men den is og slush ice du nyder at spise om sommeren, er fjende til din tandemalje. Disse forfriskende produkter er lavet med talrige kemikalier, sødestoffer og syrer til at give dem deres attraktive farver.

Tag ikke fejl: det er bedre at undgå dem og bevare dit sunde, smukke smil.

5. Vær forsigtig med mørkt farvede drikke

Vindrue juice

Vi taler om brombær, solbær, tranebær og rødbede saft… Vi ved, at de er virkelig gode for vores helbred, men de forårsager også gule tænder. Alle mørkt farvede frugter og endda grøntsager som tomater indeholder syrer, som siver ind i dine tænder, og forårsager skade.

Altid drik dem i moderate mængder.

6. Sojasovs

Sojasovs

Vi elsker sojasovs. Det er fantastisk at tilføje til grøntsager, sovse og i asiatiske retter, som vi alle elsker. Men det er virkelig skadeligt for tænderne.

7. Balsamico eddike

Balsamico-eddike

Det samme sker med balsamico eddike, som det gør med sojasovs. Dette krydderi der kommer på vores salater og grøntsager, vil som enhver anden mørk eddike skade vores tænder.

Men tandlæger fortæller os noget interessant: når du spiser det med salat, vil du oprette en naturlig barriere for at beskytte din emalje fra syrer. Så glem ikke at spise lidt salat for at undgå gule tænder.

Sådan bekæmper man gule tænder

Kvinde der boerster taender
  • Den ideelle måde at pleje dine tænder er ved at lægge mærke til, hvad du spiser. Når en tand begynder at blive gul, betyder det, at den er ved at miste sin emalje, og vil sandsynligvis få brug for en behandling for at gendanne den. For at undgå dette skal du beskytte din emalje fra de skadelige virkninger af syrer, der findes i mad.
  • Spis et æble om dagen. Æbler er fantastiske til at styrke din tandemalje.
  • Drik et glas vand efter du har spist. På denne måde vil du forhindre din emalje fra at blive gul.
  • Husk at børste dine tænder efter hvert måltid.
  • Et andet traditionelt middel til at blege dine tænder, som du måske ønsker at prøve er at gnide dem med en bananskræl. Salicylsyren i skrællen vil få tænderne til at se flotte ud.

Er du klar til at prøve nogle af disse tips af?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.