Modermærker og skønhedspletter: Hvorfor opstår de?

De fleste personer har modermærker og skønhedspletter, selvom du måske aldrig har bemærket dem. Mange af disse pletter forsvinder over tiden, men andre vil blive der, så længe man lever.
Modermærker og skønhedspletter: Hvorfor opstår de?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ikke ualmindeligt for nyfødte at have udslæt og bumser, der dukker op nogle få uger, efter de er blevet født. Nogle modermærker og skønhedspletter bliver dog og kan endda blive mere tydelig, når barnet vokser op.

I de fleste tilfælde, udgør modermærker ikke en fare for helbredet.  De påvirker dog personens udseende, på godt eller ondt, afhængig af deres karaktertræk. Kun meget sjældent, øger de risikoen for hudkræft eller andre hudlidelser.

Overordnet set, er der mange myter om modermærker. Nogle personer mener, at de er resultatet af, hvad den vordende moder havde lyst til at spise under graviditeten eller måske på grund af noget, hun spiste. Der er dog ikke noget videnskabeligt grundlag for disse former for påstande.

Modermærker, fregner og skønhedspletter, åh gud!

Modermærker og skønhedspletter i ansigt

Modermærker er ændringer i hudens farve hos en nyfødt. Nogle gange dannes disse pletter under graviditeten, men andre gange dukker de op nogle få dage eller uger efter fødslen. Videnskabsmænd mener, at omkring 80% af folk er født med et modermærke, en skønhedsplet eller en eller anden form for plet.

Nogle af dem bliver gennem hele livet og andre forsvinder over tid. Sandheden er, at man altid bør tale med en børnelæge, uanset størrelsen, placeringen, farven og formen, så de kan evaluere dem og afgøre, om de er harmløse eller ej.

Mange pletter, især de brune af dem, er ikke synlige på en baby lige efter fødslen. De har en lysere tone i de første måneder af babyens liv, og det er derfor, de går ubemærket hen. De bliver dog typisk mørkere med tiden.

Overordnet set, er der forskellige typer af modemærker med forskellige karaktertræk.

Pigmentpletter

Der er to typer af modermærker: Pigmentpletter og vaskulære modermærker.

Der er også nogle undergrupper med forskellige karaktertræk indenfor disse to store grupper. Når det kommer til pigmentpletter, er der:

  • Fregner. Disse er de mest gængse og kan dukke op hvor som helst på kroppen. Der kommer nogle gange flere, når barnet bliver ældre. Hvis der er mange og de er større end 3 mm, kunne det dog være på grund af neurofibromatose.
  • Mongolpletter. Disse er blå-grå og er ofte placeret på balderne eller nederst på ryggen. De er mere hyppige hos personer med mørk hud og forsvinder næsten altid, når barnet når skolealderen.
  • Skønhedspletter. Disse er til stede ved fødslen. De er permanente. De kan enten være flade eller bule ud og indeholde hår og kan være brune eller sorte. De meget store kan være ondartede.

Vaskulære modermærker

Kvinde med fregner på næsen

De primære karaktertræk for vaskulære pletter er, at de har farver, der kan være lige fra lyserød til violet, afhængig af undertypen. De mest gængse er:

  • Macula. De er de mest gængse vaskulære pletter og opstår som regel omkring øjenlåg, næse, overlæbe og i nakken. De har en svag rød farve og forsvinder næsten altid indenfor to år.
  • Hæmangiomer. De kan være overfladiske eller dybe. De overfladiske er en klar rød farve og de dybe har en blålig tone. De forsvinder typisk mellem 5- og 9-års alderen. De viser sig typisk i hovedet eller på halsen.
  • Portvinspletter. Disse dukker primært op i ansigtet, halsen, armene eller benene. De minder om farven på portvin, hvoraf navnet kommet, og vil blive mørkere og tykkere, som tiden går, hvis de ikke bliver behandlet. De forsvinder aldrig af sig selv.

Hvad forårsager modermærker og skønhedspletter?

Videnskabsmænd kender stadig ikke den præcise årsag til, hvorfor modermærker opstår, eller hvorfor de bliver eller forsvinder.

Med hensyn til pigmentpletter ved vi dog, at de er på grund af en ophobning af melanocytter i et bestemt område af huden. I disse tilfælde, er der mere melanin, end der burde være. Huden gør denne ophobning synlig. Generelt, er de forskellige former afhængig af dybden på hudens lag, hvor de er placeret.

Som regel, er vaskulære pletter på grund af en forkert dannelse af blodkarDer er ofte flere af disse i et bestemt område eller de er bredere end normalt.

Når man er i tvivl, skal man selvfølgelig tale med en børnelæge. De vil være i stand til at fortælle dig, om modermærkerne kræver yderligere analyse eller ej. Kun i få tilfælde vil de være for komplekse til, at man kan stille en diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Guadalajara, P. C. A. (2009). Manchas feas, buenas y malas. J Am Acad Dermatol, 61(1), 1-14.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.