Sådan strækker du din rygrad ud på blot 2 minutter

Hvis man vænner sin krop til at lave denne simple øvelse hver dag, så vil man få gavn af det, lige fra en bedre kropsholdning til bedre fysisk velvære, hvilket vil forøge ens livskvalitet direkte.
Sådan strækker du din rygrad ud på blot 2 minutter
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Du skal bruge to minutter – blot 120 sekunder – på at strække din rygrad ud og lindre smerte i ryggen. Det er så nemt. I denne artikel vil du kunne læse hvordan du strækker din rygrad ud på blot 2 minutter!

For at gøre dette skal man blot bruge tre ting: Et tæppe, en tennisbold og et elastikbånd.

Hvis man vænner sin krop til at lave denne simple øvelse hver dag, så vil man få gavn af det, lige fra en bedre kropsholdning til bedre fysisk velvære, hvilket vil forøge ens livskvalitet direkte.

Hvis man også lider af smerte i lænden, eller hvis man tilbringer en del tid med at sidde ned, så må man ikke tøve med at prøve denne udstrækningsøvelse. Denne teknik til at strække ud har afstammelse fra en bestemt yogastilling. Den vil forebygge, at man overbelaster sin ryg samt hjælpe en til at udngå mulige skader.

Denne udstrækningsøvelse er ikke magisk eller et almindeligt middel. I stedet er det en simpel og nem fysisk øvelse, som vi alle kan opnå.

Vi vil forklare mere om denne øvelse nedenfor.

Anbefalet læsning efter “Sådan strækker du din rygrad ud på blot 2 minutter”:

5 sygdomme der giver rygsmerter

Ens krop taler til en, men man lytter ikke

Vi er sikre på, at en eller flere gange er du kommet hjem og har følt, at nogen har slået et søm i din ryg. Du drejer dit hoved og bevæger dine skuldre, og ubehaget lader til at forsvinde for en lille stund.

Så går du i seng, og den næste dag vågner du op og føler dig udhvilet. Alt er fint – indtil videre i hvert fald. Man kan undgå at overbelaste sin ryg i en måned, to måneder eller tre måneder.

Hvis ens arbejde tvinger en til at sidde i den samme stilling i flere timer, så vil man før eller siden dog få en smerte i lænden,  piskesmæld eller endda kronisk spændingshovedpine.

Kvinde med trae paa ryggen
 • Vores krop kommunikerer med os hver dag. Kramper, en stiv nakke, hovedpine, snurrende fornemmelser i vores hænder, en brændende følelse i vores lænd er alle beskeder, som vores krop sender os.
  Derudover er alt dette symptomer på en rygrad, som vi ikke passer ordentligt på.
 • Vi må heller ikke glemme, at vores følelser påvirker vores rygrad direkte.
 • Ting såsom stress, angst, nerver og bekymringer spænder alle disse områder mellem det cervikale, dorsale, lumbale, sakrale og halebens-område.

Udstrækningsøvelser kan hjælpe en

At strække sin rygrad ud i blot to minutter hver dag kan hjælpe en til at få det meget bedre. Man tænker måske, at dette er for nemt, eller for basalt til at kunne lindre smerte i ryggen.

Nøglen til alt dette er dog i de følgende aspekter:

 • Når vi sidder med en dårlig kropsholdning, stopper det blodtilførslen til vores led, indtil de bliver mere svage lidt efter lidt.
Kvinde med rygsmerter
 • Når man laver udstrækningsøvelser, forøger man dog den overordnede blodtilstrømning til de områder i kroppen. Dette stimulerer vores muskler, så de gendanner smidigheden af vores led.
 • Noget så simpelt som at vænne sig til at strække ud hver dag vil hjælpe en til at mindske spændingen i musklerne og forbedre ens koordinationsevne.
 • Vi bliver også nødt til at huske, at vi bliver nødt til at passe på en af vores sanser, som ikke alle kender til, for at kunne forbedre musklernes og leddenes tilstand. Denne sans er proprioception.
 • Proprioception hjælper os til at udvikle kroppens opmærksomhed. Vi fremmer den naturlige evne, som vores krop har til at opfatte bevægelse og leddenes position.

Lær hvordan du strækker din rygrad ud på blot 2 minutter

Kvinde der ligger og laver en oevelse med en elastik

For at strække sin rygrad ud skal man bruge nok plads i hjemmet til, at man kan ligge ned. Man bør prøve at gøre det på en behagelig flade, hvor ens ryg er ret.

 • Lad os nu fokusere på denne simple øvelse, som træner muskelgruppen, hvor hasemusklerne befinder sig.
 • Dette er en af de mest almindelige udstrækningsøvelser indenfor sportsverden. På grund af hvor nem og effektiv den er, vil den være meget nyttig.

Læs også denne artikel efter “Sådan strækker du din rygrad ud på blot 2 minutter”:

Sådan slipper du af med rygsmerter

Dette skal du bruge

 • En måtte eller et tæppe at ligge på
 • En strop eller et bånd
 • En tennisbold

Sådan laver du denne øvelse

 • Tag behageligt tøj på
 • Læg dig ned på tæppet eller måtten, så hele din ryg er ret og rører ved gulvet.
 • Placér nu tennisbolden under din lænd.
 • Tag derefte fat i stroppen eller båndet: Du bør placere det på sålen af din fod, ikke på midten men lidt mere hen mod dine tæer.
 • Tag fat i båndet med dine hænder og stræk dit ben i omkring 20 sekunder, eller så længe din krop lader dig.
 • Træk vejret dybt og langsomt.
 • Gentag derefter den samme øvelse med det andet ben.
 • Det ideelle er, at man laver denne udstrækningsøvelse i mere end to minutter.

Bolden under ens nedre ryg vil lade en blive opmærksom på sin ryg, mens man laver øvelserne. Man kan dog lave denne øvelse uden bolden, hvis man foretrækker det.

Det er vigtigt, at man udfører denne øvelse hver dag. Det er overordnet set en simpel og fremragende måde at strække sin ryg ud på for at undgå skader og for at undgå at lægge for meget pres på den.

Man bør dog huske ikke at overbelaste sig selv, når man laver denne udstrækningsøvelse, og gøre det i forhold til sin egen evne, så det ikke skader en.

Bruger du andre metoder når du strækker din rygrad ud?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Williams, K., Abildso, C., Steinberg, L., Doyle, E., Epstein, B., Smith, D., … Cooper, L. (2009). Evaluation of the effectiveness and efficacy of iyengar yoga therapy on chronic low back pain. Spine. https://doi.org/10.1097/BRS.0b013e3181b315cc

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.