Alt om Twee-stilen og hvordan man anvender den

Denne artikel forklarer, hvad twee-stilen er, og hvad der kendetegner den, når det gælder tøj. Gå ikke glip af det!
Alt om Twee-stilen og hvordan man anvender den

Sidste ændring: 13 februar, 2024

Twee-stilen var på mode i et stykke tid i begyndelsen af 2000’erne og også for mindre end et årti siden. Men den har fået et comeback for nylig takket være de tendenser, der er sat af sociale netværk, især TikTok.

Denne mode er kendetegnet ved at anvende elementer fra 50’erne og 60’erne kombineret med nogle mere nutidige elementer. Læs videre, for vi fortæller dig mere om, hvordan du kan inkorporere denne stil i dine outfits.

Twee-stilen

Ordet, der betegner denne tendens, er en deformation af det søde på den gode måde. Det ville være et barns måde at sige det på. Og mange er da også enige i, at twee-stilen har noget sødt og barnligt over sig.

Det kan ses i elementer som Peter Pan-kraver, pandehår eller krøller, miniskirts og flade sko. Det er en gammeldags, men alligevel nutidig tendens, der omfavnes af en hybridgeneration, herunder Gen Z, millennials og endda nogle babyboomere.

Men det siges også, at det handler om mere end tøj. I Twee: The Gentle Revolution in Music, Books, Television, Fashion, and Film argumenterer den amerikanske journalist og forfatter Marc Spitz for, at fænomenet er identificeret med værdier som frihed, mildhed og venlighed, drevet af en etik af venlighed og en følsomhed, der står i modsætning til det sociale imperativ om at være “cool”.

På den anden side kan man tale bredt om, at twee-stilen er knyttet til eller påvirket af kunstneriske manifestationer:

  • Litteraturen: JD Salinger, Sylvia Plath.
  • Film: Wes Andersons film anses for at være et eksempel på twee-stilen.
  • Musik: Belle and Sebastian og indie-stilen generelt.
  • Tv-serier: The New Girl. Det var i øvrigt den stil, som hovedpersonen i serien, Zooey Deschanel, der er blevet kaldt dronningen af twee, havde. Hendes karakter optræder iført kjoler og sløjfer, nogle gange med strømpebukser og ballerinasko, og virker altid uskyldig og sød og taler slet ikke med sarkasme eller ironi.

Derudover bør man bemærke den indflydelse, som andre stjerner, såsom Taylor Swift, har skabt i denne henseende. Selvom det i øjeblikket ser ud til, at det mest kendte eksempel er Lexi fra serien Euphoria (karakteren spilles af skuespillerinden Maude Apatow på forsidebilledet).

Sådan implementerer du twee-stilen

Blandt dens karakteristika kan vi pege på ekstravagancen såvel som kostbarheden, fetichiseringen af barndommen, nostalgi, vintage og retroindflydelser fra 60’erne og 70’erne. Alt dette kommer til udtryk i et mere romantisk, feminint og farverigt udtryk.

En af twee-stilens særheder er, at denne blanding af nyt og gammelt egner sig til at inkorporere genbrugstøj, hvilket gør det til en mere tilgængelig stil for de fleste. Kan det være en forklaring på dens popularitet? Muligvis.

Men lad os se nærmere på, hvordan man implementerer stilen. Læg mærke til, hvad du bør have i dit skab.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Fra Megan Fox til Dua Lipa: “Barbiecore”-stilen trender blandt kendisserne

Kjoler og minikjoler

Minikjoler foretrækkes i et A-snit. De fleste er som regel uden ærmer.

De er ofte tætsiddende i taljen og lidt løse ved hoften. De kan gå til midt på låret eller lidt over knæet. Man bruger også den lige miniskirt og andre typer nederdele, som f.eks. flared skirts.

Strikkede jakker og cardigans

Cardigans er et must i denne stil. De kan være i blide nuancer eller lyse prints. Jo større de ser ud, jo mere tossede vil de selvfølgelig virke.

Strømpebukser

Da man går efter komfort, er strømpebukser et andet vigtigt element. De kan være mørke, som dem Zooey har på, eller med rombe-, tern-, blomster- eller endda dyreprint.

Sko i twee-stilen

Der er mindre tendens til at gå med høje hæle. Faktisk anses ballerinaer for at være typiske for twee-stilen, samtidig med at de er meget praktiske.

Men i dag er der også høje støvler og Oxford-sko samt forskellige typer loafers med hvide sokker i skoledrengestil.

Kraver

Et andet berygtet træk er de overdimensionerede kraver, enten Peter Pan-typen eller de såkaldte goofy-kraver. Hvis du er interesseret, er der endda nogle, der er aftagelige, og som du kan kombinere på forskellige måder for at opnå flere lag (de siger, at dette også er typisk for denne stil).

Farver

Farver er normalt pasteller, men ikke udelukkende. Ligeledes kan man se mørke nuancer i kjoler, brune sko og nogle gange sølv til flade sko samt forskellige prints, hvoraf nogle er meget retro.

Tilbehør

Du kan supplere dit outfit med baretter eller en hat (Bogart eller Fedora) og en taske (helst lille). Den kan være lavet af læder eller tweedstof. Selv handsker er tilladt.

Frisure

Frisurer, der passer godt til denne stil, er page med pandehår (a la Anna Wintour); eller med pandehår, der indrammer ansigtet, etageklippet hår og hår, der er lidt rodet. Glem ikke en sløjfe for et barnligt strejf.

Vintage

Og husk, at twee-stilen altid skal have et vintage touch. Her kan du introducere noget, du har fundet på genbrugsmarkeder. Kig efter ting fra 60’erne og 70’erne, eller som er designet i overensstemmelse med brugen i de årtier.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Lag på lag: Sådan anvender du denne stil rigtigt

Twee-stilen er tilbage

Twee-stilen begyndte at herske ved årtusindeskiftet. Det gik hurtigt over og blev erstattet af en mere retro æstetik. I 2010 blomstrede den så igen, som man kan se i mange Tumblr-pigers klædeskabe.

Det højeste punkt nås i 2014. Derefter faldt det, og vi finder det igen i 2022, selvom det hævdes, at det nu dukker op igen med mere nutidige elementer. Alt i alt ser det ud til at være et cyklisk fænomen!

Men hvad er årsagen til denne genopblomstring? Tja, det hele tilskrives TikTok.

En særlig ting, der er observeret på det førnævnte sociale netværk, er, at der gives vejledning, så denne stil er tilgængelig for alle, uanset deres kropstype og endda budget. På den anden side gør de applikationer, der findes i dag, alt, hvad der involverer køb af brugt tøj, mere tilgængeligt og enkelt. Husk, at denne proces er grundlaget for den stil, vi taler om.

Det er vigtigt at huske på, at det ikke kun handler om udseendet, men også om en måde at være på. Twee-stilen indebærer en person, der virker mere uskyldig, ren, blid og behagelig, med interesse for musik, læsning og romantiske film. Dette syn er dog også delvist blevet kritiseret for at blive betragtet som noget stereotypt feminint.

Hvis du alligevel har noget twee-tøj i skabet, og denne stil fanger din opmærksomhed, så støv det af og giv det en chance. Det ser ud til, at tendensen vil fortsætte i 2024.

FORSIDEBILLEDE: EUPHORIA


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Drost, W. (2013). A study in pink and other feminine stereotype: the effect on congruence between self-construal and gender stereotypes on the appraisal of products and Aavertisements. University of  Twente. Enschede, Países Bajos.
  • Hertweck, T. The great frame-up: Wes Anderson and twee narrative contrivance. Texas Studies in Literature and Language, Volume 60(2), DOI: 10.7560/TSLL60202.
  • Schaffner, A. (2015). The Twee tribe. Times Literary Supplement, 1-3.
  • Spitz, M. (2014), Twee: the gentle revolution in music, books, television, fashion, and film. New York-USA, Harper Collins.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.