8 idéer til at genbruge en herreskjorte og give den et nyt liv

Det er ikke nødvendigt at kassere en skjorte, fordi den har en plet, en rids eller tegn på slitage. Med følgende tricks er det muligt at forvandle den til en ny beklædningsgenstand eller accessory.
8 idéer til at genbruge en herreskjorte og give den et nyt liv

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 05 juni, 2023

I folks garderober er der normalt ingen mangel på så populære beklædningsgenstande som skjorter. Men der er mange omstændigheder, der gør dem ubrugelige til deres primære funktion. Enten fordi størrelsen er for lille, eller fordi de er meget slidte. Men med de følgende idéer til at genbruge en herreskjorte er det muligt at give den et nyt liv.

At fjerne pletter, sy eventuelle huller eller sætte lapper på er ikke den eneste måde at forny denne beklædningsgenstand på. Med små ændringer kan skjorter have mange funktioner. Takket være deres design og kvalitet kan nogle bruges til at pryde puder, opbevare penge og laves om til andre nyttige beklædningsgenstande.

Hvorfor anvende idéerne til at genbruge en herreskjorte?

Mange herreskjorter er lavet af kvalitetsmaterialer, der ikke går af mode. Hovedårsagen til, at de ikke længere bruges, er generelt slitage på grund af tidens gang. Der kan også opstå revner, som virker uoprettelige, eller stoffet kan strækkes for meget og forstørres.

I alle disse tilfælde er det muligt at anvende en række idéer til at genbruge en herreskjorte. Det er nok at samle grundlæggende værktøjer, såsom sakse, nåle og pincetter, og begynde at arbejde på renoveringen. Nogle ting, såsom Oxfordskjorter, har den fordel, at de er funktionelle og kan bruges som pynt eller forskelligt tilbehør.

De bedste idéer til at genbruge en herreskjorte og forny dens funktionalitet

Lad være med at smide den skjorte, du ikke længere bruger, ud eller donere den. Efter en god vask er det muligt at give den en ny chance som pynt til hjemmet eller som en anden beklædningsgenstand.

De tykke hvide og farvede tråde, der udgør skjorterne, kan omdannes til sløjfer, ærmer, forklæder og endda tegnebøger.

1. Gør dem mindre

Det er sandsynligt, at skjorter vil strække sig mere end normalt, når de bruges ofte og vaskes i koldt vand. Men det er ikke en grund til at kassere dem. Hvis stoffet er sundt, kan følgende metode bruges til at justere dem tilbage til den ideelle størrelse.

Først og fremmest skal du tage skjorten på vrangen for at tage målene fra den forkerte side. For at gøre dette skal du bruge nogle knappenåle og sætte dem i det overskydende på ærmerne, bunden og siderne.

Når mærkerne er lavet, skal du markere dem med en blyant eller pen for at have en klar reference, før du klipper. Følg denne linje, og fjern det overskydende med en saks. Afslut ved at sy kanterne i hånden eller med en symaskine.

2. At krympe skjorten til kvinder er en af idéerne til at genbruge en herreskjorte

Der er forskellige måder at forvandle den ubrugte skjorte til en damebeklædning, der giver den nyt liv. Hvis du har arvet skjorter fra en forælder eller søskende, er det muligt at krympe dem og gøre dem moderigtige igen med følgende metoder:

 • Med hårnåle. Ved at justere de overskydende dele med hårnåle er det muligt at reducere skjortens størrelse. Dette virker kun, hvis tøjet skal bæres med noget ovenpå, da disse nåle er synlige.
 • Med en vaskemaskine. Mange skjorter kan gøres mindre ved at vaske dem i varmt vand. Et vaskeprogram med temperaturer på 80 eller 90 grader celsius er tilstrækkeligt.
 • Med en tørretumbler. Tørretumbleren behandler som standard tøjet med høje temperaturer, så det kan være en effektiv måde at reducere størrelsen på.
 • Med knuder. At binde en knude foran eller i siden på sin skjorte har været en del af ungdomsmoden i årtier. Måske kan den store skjorte bruges igen med denne enkle metode.
En åben vaskemaskine
Høje temperaturer i vaskemaskinen kan måske hjælpe dig med at gøre gamle skjorter mindre.

3. Babytilbehør

Nogle skjortedesigns ser godt ud til babyer. Du skal blot klippe midten af den ud for at forme den til en bandana, sy den og fjerne det overskydende. For mere præcision kan du bruge en bandanaform som reference.

På samme måde er det muligt at lave hagesmække for at forhindre, at de små får pletter. Dette er et ideelt job til symaskinen, selvom det også kan gøres i hånden.

4. Lav en tegnebog

Det virker umuligt, men det er meget enkelt. Nøglen til at forvandle en herreskjorte til en pung er at bruge ærmerne.

Når du har klippet ærmerne, skal du lave nogle folder i dem og sy sting i hånden eller med en symaskine. Ærmet skal placeres på en sådan måde, at det skaber en krog, hvor der kan være sedler.

5. Idéer til at genbruge en herreskjorte og forvandle den til forskelligt tøj til kvinder

Endnu et skridt i genbrug af skjorter er at forvandle dem til nyt tøj. Der er forskellige metoder, der kan udnytte det design, du så godt kunne lide ved stoffet, til at give det nye funktioner:

 • Top. En feminin beklædningsgenstand, der er meget brugt i de varmere måneder. Det er meget enkelt at lave den af en skjorte: Du skal bare klippe kraven og ærmerne af.
 • Kjole. Kjolen er mere kompliceret. Først skal du tage en langærmet skjorte og markere ærme- og håndledsområdet med knappenåle. Formålet er at sy elastik i det, efter at du har vendt tøjet. Den samme handling skal udføres i taljeområdet, men med en tykkere elastik.
 • Bluse. Dette er for at reducere beklædningsgenstanden ved at skære det nederste område, halsen og ærmerne i halve.
 • Ballonærmer. Denne type ærmer, også kendt som pufærmer, er stadig på mode og er nemme at lave. Klip bare ærmerne af en herreskjorte, og sæt elastik på hvert ærme.

6. Etuier

Ud over at lave tegnebøger kan ærmer også bruges til at lave brilleetuier. De samme skjorteknapper bruges til at åbne og lukke det nye tilbehør.

Noget lignende, dog med nogle mere præcise snit, kan gøres med puder. På den måde bliver yndlingsmotiverne brugt til at pynte i sofaen.

7. Brug skjorten i køkkenet

Selvom det måske ser ud til, at de ikke har meget med hinanden at gøre, kan skjorten ende i køkkenet i form af et forklæde, hvor man klipper ærmerne til. Eller i form af dækkeservietter.

8. Andre idéer til at genbruge en herreskjorte

Ud over tøj kan disse beklædningsgenstande laves til meget uventede genstande og tilbehør:

 • Frakke til kæledyr. Med et par lette justeringer er det muligt at holde kæledyr varme i de kolde måneder med gamle herreskjorter.
 • Håndtaske. Det kræver mere kompliceret arbejde at klippe skjorten og folde den til den ene side for at få hulrummet som en lille taske. Sæt derefter håndtagene fast.
 • Krave. Ved at klippe den hårde krave af herreskjorter og fastgøre en spænde i midten, er det muligt at få en tynd krave.
Skjorte og slips smides ud
Før man smider skjorten ud, fordi den anses for at være forældet, er det bedre at tænke på alternativer, der bidrager til genbrug.

Restaurering er også en idé til at genbruge en herreskjorte

Det er ikke nødvendigt, at skjorten ender som en anden beklædningsgenstand eller tilbehør. Hvis den stadig er i god stand, ud over nogle huller eller slitage, er det muligt at restaurere den, begyndende med en god vask.

Hvis den har pletter, skal du på forhånd bruge en pletfjerner i nogle minutter. Ved eventuelle rifter kan man sy en lap ovenpå. Hvis ærmerne er meget slidte, kan man klippe dem af, så det bliver en kortærmet skjorte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Medrano, J., (2011). Reflexiones nerviosas. La importancia de la ropa (II). Lencería, complementos y zapatería. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 31(110),354-360. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=265020917012
 • Palamutcu, S. (2017). Sustainable Textile Technologies (pp. 1–22). https://doi.org/10.1007/978-981-10-2474-0_1
 • Putruele, José E, & Veneziani, Marcia C. (2015). Sustentabilidad, diseño y reciclaje. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos, (53), 123-131. Recuperado en 14 de febrero de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1853-35232015000300011&lng=es&tlng=es
 • Ramón Rodríguez, C., Calderón, Y., Reyes García, M., & Espinosa Espíndola, M. (2018). LA ROPA DE TIPO ARTESANAL: DESAFÍOS Y OPORTUNIDADES EN SU COMERCIALIZACIÓN. Revista Científica “Visión de Futuro”, vol. 22, núm. 2, pp. 1-19. Universidad Nacional de Misiones. https://www.redalyc.org/journal/3579/357959312001/html/
 • Ruiz-Roqueñi, M., Retolaza Ávalos, J. L., & Bañales Mallo, A. (2011). Una iniciativa social en la recuperación textil que genera empleo: Berohi S. Coop.. Cuadernos de Gestión, 11( ),121-137. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=274322154007

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.