Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver

Nervesystemet er involveret i alt, hvad vi foretager os. Derfor er det godt at vide lidt om, hvordan det fungerer.
Lær alt om de vigtige cervikale spinalnerver
Cesar Paul González

Bedømt og godkendt af biolog Cesar Paul González.

Sidste ændring: 22 december, 2022

De cervikale spinalnerver går fra C-1 til C-8. De består af sensoriske og motoriske fibre, hvilket betyder, at de er blandede nerver. Læs med og find ud af mere!

Cervikale spinalnerver er en gruppe på otte spinalnerver fra den ottende cervikale ryghvirvel, som har udgangspunkt i rygraden. Disse otte ryghvirvler, fra C-1 til C-8, starter fra bunden af kraniet.

Alle disse spinalnerver, undtaget C-1, som normalt ikke har nogen dortsal rod, er forbundet til et dermatom. Et dermatom er et område på huden, som har nerveforsyning fra en nerverod.

Spinalnerver

Så cervikale spinalnerver består af otte spinalnerver, som igen er et sæt af nerver (omtrent 31 til 33 never), der hører til det somatiske nervesystem, og som har til opgave at betjene forskellige dele af kroppen.

De er sammensat af en sensorisk rod og en motorisk rod. De sensoriske rødder giver følsomhed til de muskler, de betjener. Derudover gør de motoriske rødder det muligt for musklerne at trække sig sammen automatisk. Takket være denne sammensætning klarer de deres opgave.

Spinalnerverne, som også inkluder de cervikale, er de følgende:

  • 8 par cervikale nerver (C1-C8).
  • 12 thorakale nerver (T1-T12).
  • 1 par coccygeale nerver.
  • 5 sakrale nerver (S1-S5).
  • 5 lunbale nerver (L1-L5).

Du vil måske også læse: Fragilt X-syndrom: Symptomer og behandling

Kendetegn for cervikale spinalnerver

Illustration af nerver i rygraden

De cervikale nerver har de samme kendetegn som alle de andre spinalnerver.

Først og fremmest, som vi allerede har nævnt, så er de blandede nerver. Med andre ord er de sammensat af både sensoriske og motoriske fibre.

Dernæst udgør alle dele af den ventrale gren, undtaget de thorakale nerver (T-1 til T-12), adskillige grene, som kaldes nerveplexer. Disse plexer ses i de cervikale, brachial og lumbosakrale områder.

Inde i disse sammenhængende grene krydses de fibre, der udspringer i de ventrale grene. De omfordeles, så hver en opstået gren indeholder fibre fra forskellige spinalnerver.

Dertil tilføjes, at nerverne fra hver ventrale gren sendes til yderkanten af kroppen ad forskellige ruter på forgreningerne.

Af denne grund bliver hver en muskel i lemmerne stimuleret af mere end én spinalnerve. Derfor er det sådan, at selvom der sker skade på en af delene af rygraden eller en af forgreningerne, behøver yderpunktet ikke at forblive fuldstændig ubrugt.

Cervikale spinalnerver

Den ventrale gren af de fire første spinalnerver udgør det cervikale pleks. Dens grene er hud-nerver, der stimulerer huden på følgende områder og dermed transmitterer sensoriske impulser:

Andre grene betjener også de forreste muskler på halsen. Og de freniske nervefibre, som er den gruppe fibre, der mest stammer fra C-3 og C-4, udspringer fra det cervikale pleks. Den freniske nerve passerer mellem brystet og til mellemgulvet, som er den vigtigste muskel for respiration.

Du kunne også læse: Mellemgulvsbrok: Årsager og naturlige midler til behandling

De ventrale nerver i de cervikale spinalnerver C-5 og C-8 udgør sammen med den forreste gren af T-1 det brachiale pleks. Dens rødder har ansvaret for at give energi til skuldrene og de øvre ekstremiteter.

Som det sidste er de dorsale, kutane grene ansvarlige for at stimulere den cervikale side. Det er også fra disse rødder, at muskelforgreninger fra hoved og nakke har deres udspring. Det samme gælder huden mellem issen (den øverste overflade på hovedet) og skuldrene.

Opdeling af disse spinalnerver

Menneskets nervesystem er en kompliceret størrelse

Som alle andre spinalnerver er de delt op i dorsale og ventrale forgreninger, når de forlader rygkanalen. Når de forlader rygmarven, går de ventrale og dorsale rødder sammen, og danner den spinale eller dorsale ganglion.

Dernæst deles disse ganglier i:

  • Ventral eller anterior forgrening. Dette er en tyk gren, der slynger sig om sig selv, deler sig og forbindes med den forreste gren af de andre spinalnerver. Så danner de, som vi har nævnt, det cervikale pleks.
  • Dorsal eller bageste forgrening. Dette er den nedre del af rygsøjlen, og den er meget tyndere end den anden.

For at konkludere, så er cervikale nerver en vigtig del af nervesystemet. Vi håber, du har nydt at lære mere om dem og forstår vigtigheden af at passe på dem, så du undgår forskellige sygdomme og problemer.

Det kan interessere dig ...
Væk din vagusnerve og bliv sundere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Væk din vagusnerve og bliv sundere

Mennesker har tolv par af nerver, der begynder i hjernen. Blandt disse er Vagusnerven. Væk din vagusnerve for at få en sundere krop - lær hvordan h...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.