Anbefales digestif efter måltider?

Selvom folk generelt tror, at digestif er gavnligt, fortæller vi dig i denne artikel, hvorfor det ikke er en god idé at drikke det efter tunge måltider.
Anbefales digestif efter måltider?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Digestif tilskrives evnen til at fremme fordøjelsen og forbedre denne proces. Denne evne er baseret på en antagelse om, at alkohol har indflydelse på stimulering af udskillelse af mavesækkens indhold.

Ingen videnskabelige beviser bakker denne påstand op. Ingen undersøgelser viser alkohols fordelagtige evne ved fordøjelsesprocesser. Nogle af de mest populære er amaro, Fernet Branca, Gammel Dansk eller kaffelikør.

Alkohol anbefales aldrig – heller ikke digestif

Alkoholholdige drikkevarer er som regel coup de grace efter et solidt og rigeligt måltid. På trods af traditionelle overbevisninger har alkoholholdige drikkevarer ikke nogen gunstig effekt på sundheden.

Hverken vin eller digestif har evnen til at forbedre organiske processer, og de har heller ikke antioxidante egenskaber. I modsætning hertil er et kontinuerligt forbrug af alkoholholdige drikkevarer en sundhedsfare.

Alkoholindtag lægger pres på leveren, som er det organ, der er ansvarligt for at metabolisere det. Det øger også risikoen for at lide af oral eller gastrointestinal kræft. Derudover er alkoholforbrug relateret til udviklingen af ​​andre kræftformer og komplekse sygdomme.

Læs også: Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

På trods af at være en drik med en vigtig kulturel baggrund, skal du være opmærksom på, at ingen af ​​dens varianter gavner kroppen på nogen måde. Verdenssundhedsorganisationen WHO anser alkohol som et skadeligt stof. Således skal det behandles som sådan.

Det er bedst at undgå at drikke alkohol eller kun gøre det lejlighedsvis på en kontrolleret måde. At drikke alkoholholdige drikkevarer hver dag, selv i små doser, er en stor sundhedsrisiko på mellemlang og lang sigt.

Drinks på bar

Fordøjelsesfremmende fødevarer

Imidlertid har visse fødevarer evnen til at forbedre fordøjelsen eller gøre den lettere. Et eksempel er ananas, der indeholder enzymet bromelain. Dette enzym er ansvarlig for at hjælpe med proteinnedbrydning og forbedre dets absorption. Derudover har ananas en vanddrivende virkning, der hjælper med at reducere væskeophobning.

Fødevarer, der er rige på fibre og vand, hjælper også med at forbedre fordøjelsen. De øger indholdet af fækal bolus og stimulerer peristaltikken i tarmene.

Derfor er det normalt en god mulighed at afslutte måltider, især tunge måltider, med et stykke frugt. Der er desuden visse effektive farmakologiske behandlinger til at lindre eller forhindre sådanne situationer.

Læs også: Ti sunde fødevarer til at regulere fordøjelsen

Det er vigtigt at undgå tunge måltider

En af de gyldne ernæringsregler er at undgå at spise mere, end du har brug for. Derfor er det ofte en bedre løsning at undgå store måltider end at konsumere fordøjelsesfremmende fødevarer for at mindske deres indflydelse på din krop.

Overdrevent fedtholdige fødevarer bremser fordøjelsesprocessen. Derfor er det en god idé at sørge for at medtage grøntsager i dine måltider. Du skal ledsage dem med en grillet eller bagt proteinkilde. Du kan om nødvendigt tilføje en portion komplekse kulhydrater.

Det er vigtigt at undgå saucer og forarbejdede, stegte og panerede fødevarer. Disse fødevarer bremser og forværrer fordøjelsen og har en dårlig ernæringsværdi.

Prioritering af frisk mad forbedrer fordøjelsen og din kost generelt. Derudover skal du drikke vand til måltider. Kulsyreholdige drikkevarer kan forårsage ubehagelig oppustethed, der kan hindre fordøjelsesprocesserne.

Eksempel på digestif i glas

Konklusion om digestif

Det er ikke en god idé at indtage alkoholholdige drikkevarer, hvad enten der er tale om digestif eller andet. Ideelt set bør du undgå tunge og overdrevent fedtholdige fødevarer, men den bedste mulighed efter at have indtaget dem er at undgå at drikke en alkoholholdig drik.

Det regelmæssige forbrug af sådanne drikkevarer påvirker helbredet og øger risikoen for komplekse sygdomme. De forbedrer heller ikke fordøjelsesprocessen.

Det er en meget bedre mulighed at spise et stykke frugt efter at have indtaget disse fødevarer. Ananas kan hjælpe med proteinnedbrydning og dets assimilering i tyndtarmen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Braillon A., Alcohol: cardiovascular disease and cancer. J Am Coll Cardiol, 2018. 71 (5): 582-583.
  • Maurel DB., Boisseau N., Benhamou CL., Jaffre C., Alcohol and bone: review o dose effects and mechanisms. Osteoporos Int, 2012. 23 (1): 1-6.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.