31 anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet

Der er flere faktorer og elementer, der kan forværre eller fremkalde allergi i hjemmet. Læs videre for at finde ud af, hvad de er, og hvordan du kan forebygge dem.
31 anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 03 december, 2022

At bekæmpe allergier derhjemme betyder ikke kun at tage medicin, når du begynder at få symptomer. Tværtimod er forebyggelse, som i så mange andre situationer i livet, af afgørende betydning. Læs videre og udforsk vores anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet.

I denne forstand skal vi identificere og derefter kontrollere de faktorer, der kan være relateret til et allergen, på ethvert sted og element i vores hjem: Gardiner, lagner, møbler, køkken, badeværelse, soveværelse, planter, kæledyr osv.

Kampen begynder med rengøring, hvilket måske er det vigtigste, men det stopper ikke der, og du skal være opmærksom på mange detaljer. I denne artikel giver vi dig en række enkle, men effektive anbefalinger, som du kan tage hensyn til for at forebygge allergi i hjemmet.

Allergier og allergener

For at forebygge ubehagelige symptomer som f.eks. en løbende næse og endnu farligere situationer (anafylaksi og anafylaktisk chok) skal du holde dig væk fra den faktor, der forårsager den allergiske reaktion.

Denne faktor, kaldet et allergen, kan være til stede i forskellige elementer og i forskellige former i vores hjem, f.eks. skimmelsvamp, støv, husstøvmider og pollen. De kan også gemme sig i fugtige vægge, tæpper og planter, i dyrehår og skæl, i sengetøj og endda i mad.

Nogle mennesker lider af sæsonbestemte allergier, der øges på bestemte tidspunkter af året. Mange mennesker lever imidlertid med symptomerne hele året, da de har allergenerne i hjemmet.

Selv om det i nogle tilfælde er nødvendigt at tage antihistaminer for at mindske symptomerne, er det bedste at gøre at identificere de udløsende faktorer for vores allergier og reducere kontakten med dem. Derfor er det første, vi skal gøre, at besøge en allergolog.

Dette vil klart hjælpe os med at fokusere på, hvad vi skal gøre, og hvor vi skal rette de forebyggende foranstaltninger, vi træffer for at forebygge allergi i hjemmet.

31 anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet

For dem, der bor på steder med en høj grad af allergener, kan denne opgave virke kompliceret. Der er dog ingen tvivl om, at det er muligt at bekæmpe de faktorer, der udløser allergier i hjemmet. Her er nogle anbefalinger, som du kan anvende i dit hjem.

Luk døren for allergener

Ren og nydelig entré

Pollenpartikler eller andre allergener kan sætte sig fast på sko eller tøj. Det er en god idé at lægge et tæppe eller en dørmåtte til at rense fodsålerne, før man går ind.

En anden mulighed er at have et område, hvor man kan fjerne fodtøj og noget tøj: Jakker, huer, overfrakker og tørklæder. Man kan lade dem ligge i en kurv, indtil det er tid til at vaske dem.

Afhold allergener fra at trænge ind gennem vinduerne

I den sæson, hvor der er flere pollen i omgivelserne, skal du holde vinduerne lukket så meget som muligt, især i de timer, hvor der er mere pollen eller mere vind.

Hold fugtigheden på afstand for at undgå allergi i hjemmet

Skimmelsvamp og visse mider trives i fugtige omgivelser. Overskydende vanddamp skal fjernes ved at holde den relative luftfugtighed under 50 %. En udsugningsventilator, andre ventilationssystemer eller en affugter kan bruges til dette formål.

Temperaturstyring til at forebygge allergi i hjemmet

En anden faktor, der bidrager til støvmider og skimmelsvamp, er varme, som igen øger luftfugtigheden. Ideelt set bør temperaturen holdes under kontrol, mellem 21 °C og 24 °C, ved hjælp af klimaanlæg.

Skift luftfiltre

I varme- eller kølesystemer anbefales det at anvende HEPA-filtre (højeffektive partikelfiltre). De bør dog udskiftes regelmæssigt i henhold til producentens specifikationer.

Dette gør det muligt for udstyret at bevare sin effektivitet med hensyn til at fjerne allergener fra luften. På den anden side har undersøgelser vist, at hvis filteret ikke skiftes ofte, kan det blive en kilde til mikrober, som endda kan blive indarbejdet i den filtrerede luft igen.

Luft ud for at forebygge allergi i hjemmet

Hvis vejret tillader det, og pollentallet ikke er for højt, bør nogle vinduer åbnes i nogle få minutter (5 til 15 minutter) for at reducere koncentrationen af allergener i luften i huset. Det anbefales, at de åbne vinduer eller døre er på forskellige eller modsatte sider, så luften cirkulerer.

Hyppig rengøring er vigtigt for at undgå allergi i hjemmet

Kvinde vasker sofa for at undgå allergi i hjemmet

Rengøring er din vigtigste allierede til at bekæmpe støv, skimmelsvamp og husstøvmider. For at denne proces kan være effektiv, for at hjælpe med at reducere allergi i hjemmet, bør du tage hensyn til disse anbefalinger:

 • Nogle rum kræver hyppigere rengøring, f.eks. stuen, og andre rum, der har døre eller vinduer ud mod gaden.
 • Ryst ikke tingene, da du kan indånde støvet, hvilket vil gøre mere skade.
 • Brug en mikrofiberklud, som absorberer bedre.
 • Hvis du skal støve af, bør du bære et mundbind, for det gælder om at holde hjemmet rent, men uden at udsætte dig selv på samme tid.
 • Brug også handsker, hvis du lider af hudallergi.
 • Flyt møblerne tæt på væggen for at gøre alle hjørnerne rene.

Du er måske også interesseret i: Rengøringstips til et pollenfrit hjem

Brug af tæpper

Uanset hvor prangende og dekorative de kan virke, så undgå at bruge tæpper og gulvtæpper. For at mindske risikoen for allergi i hjemmet er det at foretrække at have træ-, flise- eller granitgulve. Hvis dette ikke er en mulighed, skal du bruge et tæppe med kort luv eller vaskbare materialer. Hvis ikke, så støvsug ofte.

Rengør vinduer

Vinduer bør rengøres ikke kun for at undgå støvophobning, men også skimmel fra kondensvand, både på fugtige og kolde steder.

Gardiner eller persienner

Gardiner bør helst ikke bruges, da de lettere ophober støv. De kan erstattes af vaskbare persienner. Hvis det ikke er muligt at fjerne gardinerne, er ensfarvede bomulds- eller syntetiske stoffer at foretrække frem for tykke materialer. Og vask dem ofte, mindst en gang om ugen.

Genstande, der samler støv

Billeder, vaser, billedrammer og mange andre ting giver din indretning charme, men de er også støvopsamlere. Det er bedst ikke at have så mange genstande for at hjælpe med at forebygge allergi i hjemmet. Hvis du ikke vil skille dig af med alle disse genstande, herunder gamle blade osv., kan du opbevare dem i et skab eller i plastikbeholdere.

Legetøj og tøjdyr

Legetøj og især tøjdyr er genstande, der ophober støv, skimmelsvamp og dyrehår. Vask eller rengør dem ofte, og når dine børn ikke bruger dem, skal du også lægge dem i beholdere.

Bøger

Bøger kan lære os mange ting. De er vores bedste allierede. Det mener miderne dog også. Sov ikke med bøger i rummet, og sørg for at læse i et ventileret område.

Soveværelse

Vi tilbringer ofte mere tid i soveværelset end i andre dele af huset. Derfor er det vigtigt at gøre det til et allergifrit miljø. Lad os starte med at udskifte gardinerne, fjerne tæpper og gøre hyppigt rent. Produkter med meget stærke lugte bør naturligvis undgås, da de også kan forårsage allergi.

Åbn og luft skabslågerne, tag tøj ud og vask det, selv om du ikke har haft det på. Tøj, der opbevares i lang tid, har en tendens til at udvikle skimmelsvamp.

Luftrenser

Overvej at købe et rumfilter eller en luftrenser. Dette er en god mulighed for at fange støvpartikler og andre luftbårne allergener. Det kan dog ikke gøre noget, når partiklerne først har sat sig på overfladerne.

Sengetøj

Kvinde ligger på seng uden sengetøj på

Brug helst økologiske, ikke-syntetiske materialer, både til pudebetræk, lagner og dyner. Undlad fjerpuder og uldtæpper. I dag findes der sengelinned og beskyttende betræk til madrasser, som er anti-mide, antibakterielle og antisvampemidler.

Vask af sengetøj

Vask sengetøj ofte, f.eks. pudebetræk og tæpper. Brug varmt vand, mindst 50 °C. Tør i solen, hvis det er muligt. Fjern også beskyttelsesbetræk og ryst madras og puder.

Møbler

I soveværelset og i hele huset bør du undgå stofbetræk. Vælg hellere stole, borde og andre møbler af materialer, der er lette at rengøre: Træ, metal eller plastik.

Husplanter

Der er så mange positive ting og så mange fordele ved at have planter i huset. Men hvis du er allergisk, er det ikke godt at have dem indendørs. Find dem et nyt hjem eller flyt dem ud i haven eller på terrassen.

Pelsdyr og andre dyr

Der er intet som et kæledyr, der kan berige dit liv. Men hårene fra hunde, katte og andre dyr er ikke så gode for allergikere. Det samme gælder for fuglefjer.

Du behøver ikke at træffe drastiske beslutninger som f.eks. at finde et nyt hjem til dem, men du skal holde dem ude af soveværelset og sørge for , at de bliver plejet. Brug en børste til kæledyr til at fjerne overskydende hår.

Røg, fugt og lugte i køkkenet

En ting, der hjælper med at forhindre allergener i at sprede sig i huset, er brugen af en emhætte. Det forhindrer ikke kun røg og lugt i at sprede sig, når du laver mad, men det reducerer også fugt.

Skrubning og tørring af opvask

Når du skrubber, stiger fugtniveauet. Nogle gange plasker vi rundt og efterlader bordpladen våd. Det er et ideelt miljø for husstøvmider og skimmelsvamp. Derefter skal vi tørre alting meget godt, herunder overflader og skuffer, og til sidst skal vi rengøre vasken og endda vandhanerne.

Rengøring af køkkenet kan bidrage til at forebygge allergi i hjemmet

Rengøring af køkkenet kræver særlig opmærksomhed. Tag følgende anbefalinger i betragtning:

 • Efterlad ikke madrester nogen steder.
 • Rengør køleskabet regelmæssigt.
 • Kassér mad, der har stået på køl i lang tid.
 • Opbevar utilberedt mad i lufttætte beholdere.

Affald på sin plads

Tag skraldet ud dagligt. Lad det ikke hobe sig op. Ikke alene vil du fjerne dårlig lugt, men du vil også undgå at tiltrække mus, kakerlakker, fluer og andre skadedyr.

Fugt på badeværelserne kan forårsage allergi i hjemmet

Hvis der er et fugtigt sted par excellence i huset, er det badeværelset. Man skal for enhver pris forhindre skimmelsvamp. For at gøre det skal du tage hensyn til disse forslag:

 • Ud over dørene skal du åbne vinduerne på badeværelset (hvis det har nogen) for at lufte ud.
 • Installér en udsugningsventilator, som vil hjælpe med både fugt og dårlig lugt.
 • Hvis der ikke er en udgang til det fri, kan du overveje at bruge en affugter.
 • Undgå at bruge bademåtter og badeforhæng.
 • Undlad at bruge tapet på væggene.
 • Mal med skimmelresistent maling.
 • Lad ikke våde håndklæder eller vådt tøj ligge på badeværelset.

Rengøring af badeværelser

Badeværelse rengøres for at forebygge allergi i hjemmet

Rengør fliser, toilet, håndvask, bruseniche og vandhaner grundigt. Brug et produkt, der indeholder blegemiddel. Tør det hele godt og hold det luftet efter rengøringen.

Utætheder og dryp skal undgås for at forebygge allergi i hjemmet

Du skal være meget opmærksom på utætheder. Tjek rør og vægge i nærheden af badeværelset og køkkenet. Se også på tage og lofter for at sikre dig, at der ikke er utætheder eller udsivning fra de øverste etager.

Hvis du ser nogen, skal du få dem ordnet. Tjek også i hjørner og trappeopgange, bag møbler og hylder. Du bør gøre alt, hvad du kan, for at fjerne eventuelle fugtophobninger, så skimmelsvamp og mug ikke breder sig.

Pejse og brændeovne kan forværre allergi i hjemmet

Det er bedst at undgå pejse og brændeovne. Hvis du ikke har et meget åbent område, bør du ikke grille, da røg og andre dampe forværrer luftvejsallergi.

Røgfrit område for at undgå allergi i hjemmet

Erklær dit hjem til et røgfrit område. Tillad ikke cigaretter indenfor. Husk, at passiv rygning ikke kun udsætter passive rygere for allergier, men også for mere alvorlige luftvejssygdomme, siger eksperter.

Fødevareallergi

Allergi i hjemmet kan ikke kun udløses af støv eller husstøvmider, men også af det, vi spiser. Husk at tjekke fødevaremærkningen for at undgå reaktioner hos personer med intolerance over for stoffer som laktose eller gluten.

Hvis nogen i dit hjem lider af en af disse tilstande, skal du også være forsigtig med redskaber og beholdere for at mindske risikoen for krydskontamination af fødevarer.

Insektstik

Da nogle mennesker kan reagere på bistik eller andre insektbid, bør der tages særlige forholdsregler i perioder, hvor de er meget udbredte. Du bør helst sætte myggenet for vinduerne, anvende afvisende midler på huden og undgå at bruge stærke duftstoffer.

Forberedelse på at håndtere allergi i hjemmet

Selv på trods af alle de forholdsregler, vi kan tage, er det stadig muligt at komme i kontakt med et allergen og dermed udløse et udbrud eller en reaktion.

Derfor er det tilrådeligt at være forberedt på at håndtere allergier, hvis det er nødvendigt. I den forstand er det altid godt at have medicin ved hånden til at reducere symptomerne, f.eks:

 • Antihistaminer: Loratadin, cetirizin eller lignende, som anbefalet af allergologen.
 • Næsedræbende midler: Cromoglykat eller inhalerede kortikosteroidsprays. Sidstnævnte bør dog håndteres med forsigtighed på grund af deres bivirkninger.

Afslutningsvis bør personer med en tendens til at få alvorlige allergiske reaktioner (anafylaksi) have adrenalin eller adrenalininjektorer til rådighed.

Det kan interessere dig ...
Ved du, hvordan du kan forebygge forkølelse?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ved du, hvordan du kan forebygge forkølelse?

Hvem vil ikke gerne vide, hvordan man kan forebygge forkølelse? Lær, hvordan du undgår dette årlige problem her i artiklen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Álvarez M, García I, Castro R, Ronquillo M. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2004 ;  20(1). URL disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252004000100007&lng=es.
 • García-Bravo B, Conde-Salazar L, la Cuadra J, et al. Estudio epidemiológico de la dermatitis alérgica de contacto en España. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2004;  95(1): 14-24.
 • Magaña M, Vargas M, Escalon J, et al. Anafilaxia y choque anafiláctico. Revista Alergia de México. 2007;  54 (2): 34-40.
 • Rojas G, López P, Orozco M, et al. Tabaquismo y desarrollo de alergia durante la infancia. Mecanismos fisiopatológicos. Alerg Asma Inmunol Pediatr. 2001; 10(2): 43-52.
 • Salo P, Arbes S, Crockett P, et al. Exposure to multiple indoor allergens in US homes and its relationship to asthma. J Allergy Clin Immunol. 2008; 121(3): 678-684.
 • Terán L, Haselbarth-López M, Quiroz-García D. Alergia, pólenes y medio ambiente. Gac Med Mex. 2009; 145(3): 215-222.
 • Bustamante, R.,  (2021). Anafilaxia y shock anafiláctico. revistachilenadeanestesia.cl. Disponible en: https://www.capacitacionesonline.com/blog/wp-content/uploads/2021/02/Anafilaxia-y-shock-anafilactico-Rev-Chil-Anest-2021.pdf
 • Chuaybamroong, P., Et al. (2010). Eficacia del filtro HEPA fotocatalítico en la eliminación de microorganismos. INDOOR AIR. DOI: 10.1111/j.1600-0668.2010.00651.x
 • Montes, A., Perez, M., Gestal, J. J., (2004). Impacto del tabaquismo sobre la mortalidad en España. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/28302344_Impacto_del_tabaquismo_sobre_la_mortalidad_en_Espana#page=84
 • Cristóbal, E., (2010). Seguridad de los corticoides inhalados en la EPOC. Archivos de Bronconeumología. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300289610700302

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.