Sådan kan man beskytte mod skimmelsvamp på murstensvægge

Skimmelsvamp på murstensvægge kan påvirke æstetikken i et hjem og beboernes helbred. Med det i tankerne er hyppig vedligeholdelse afgørende for at undgå tilstedeværelsen af skadelige mikroorganismer. Lær mere i denne artikel!
Sådan kan man beskytte mod skimmelsvamp på murstensvægge

Sidste ændring: 11 august, 2022

Skimmelsvamp er en svamp, der let vokser i områder, hvor der er meget fugtighed og mørke. Du kan finde det både inde og ude, og det er en af de ting, der påvirker ro og æstetik mest i et hjem. Opdag, hvordan du beskytter mod skimmelsvamp på murstensvægge i denne artikel!

Lidt om skimmelsvamp

Svampe genererer sporer til reproduktion. Derfor kræver det ikke befrugtning. Disse sporer er i luften og er ikke synlige for det blotte øje. Af den grund cirkulerer de i miljøet, indtil de genererer nye kolonier i flere områder af huset.

Det er let at opdage, når der dannes skimmelsvamp, fordi det efterlader en grøn, grå eller hvid plet. Svampene er skadelige indeni, fordi de bevarer fugt og kan få væggen til at revne. De kan også påvirke vores helbred, forårsage luftvejssygdomme og irritere øjnene.

Materialer til at beskytte mod skimmelsvamp på murstensvægge

Kraftige klimaer og drastiske temperaturændringer kan forårsage skimmelsvamp på murstensvægge. Af den grund kan ethvert hus med den mindste forsømmelse være offer for en af de mest berygtede og ubehagelige svampe.

Men med nogle billige og lettilgængelige materialer kan du fjerne, hvad der sidder fast i murene i dit hjem. Nedenstående beskriver vi de nødvendige trin, du kan tage for at behandle denne gene.

Mundbind og handsker

For at udføre rengøringsprocessen og beskytte dine murstensvægge mod skimmelsvamp, skal du bruge passende beskyttelse. Dette skyldes, at direkte kontakt med skimmelsvampen kan forårsage skade på huden, allergi og irritation i luftvejene.

På samme måde er beskyttelse også vigtigt, fordi mennesker med følsom hud kan opleve uønskede reaktioner på deres hud, når de bruger rengøringsmidler.

Mand bøjer sig ned og tager noter

Klar eddike til at behandle skimmelsvamp på murstensvægge

Dette er den flydende væske, som mange specialister anbefaler til at rengøre overfladerne, hvor der er ophobet skimmelsvamp. Dette skyldes, at eddike indeholder egenskaber, der dræber mikroorganismer, fjerner pletter og enhver ubehagelig lugt.

Du bør bruge eddiken uden at fortynde den, da din hensigt her er at påføre en kraftig væske. Det er også en god idé at bruge en sprøjte, der hjælper dig med at sprøjte alle de områder, som svampen påvirker, og hjælper dig med at undgå at spilde produktet.

Rengøringsbørste og trykslange

Under rengøringsprocessen skal du bruge en rengøringsbørste. Dette værktøj hjælper med at distribuere den flydende væske, rense de områder, der er svære at nå, og fjerner den mest stædige skimmelsvamp på murstensvæggene.

Brug af en trykslange vil også gøre skyllefaserne lettere og bidrage til at svække den mest komplicerede rest, der skal fjernes.

Varmt vand

Det vand, du bruger under rengøringsprocessen, bør være varmt, fordi det er den bedste temperatur til fjernelse af snavs, fedt, toksiner og opbyggede mikroorganismer.

Trin til at beskytte mod skimmelsvamp på murstensvægge

Med seks enkle trin kan du opnå en mur, der er permanent fri for skimmelsvamp, samtidig med at den ser pæn og sund ud. Nedenstående fortæller vi dig de nødvendige trin for at få en vellykket rengøringsproces.

1. Undersøg området

Ligesom med enhver proces er det vigtigt at tage sig tid til at analysere alle de områder, du skal arbejde med. Dette trin giver dig mulighed for at undersøge overfladen, opdage, om der er fejl, og konsultere en specialist, hvis der er skader på rør, der forårsager fugtigheden.

Hvis du springer denne fase over, kan mugpletterne vedvare på dine murstensvægge og blive synlige igen efter et par dage.

2. Bær beskyttelsestøj, når du vil behandle skimmelsvamp på murstensvægge

Inden du går i gang med rengøringsprocessen, skal du sørge for at have et mundbind og handsker på, der er designet til denne form for arbejde.

Du skal bruge beskyttelse indtil den sidste proces for at forhindre eventuelle helbredsproblemer. Du bør også sikre dig, at det tøj, du køber, er af god kvalitet for at garantere din sikkerhed.

3. Rengør murstensvæggen

For at komme i gang med at fjerne svampen er det nødvendigt at rengøre hvert område af væggen med vand. Dette trin er nøglen til at fjerne de forskellige former for snavs, der ophobes.

Området skal være frit for alle former for støv, der kan udløse enhver fremtidig reproduktion af mikroorganismer. Af den grund er det vigtigt at desinficere det med varmt vand i det første trin.

4. Påfør klar eddike

Du skal komme den klare eddike i en beholder, der er i god stand og har en sprayfunktion. Efter at have sprayet alle de berørte områder godt, skal du lade det sidde i 15 minutter, så opløsningen begynder at virke på fugerne mellem murstenene.

5. Skrub med en børste

Du bør give alle murstenene en god skrubbetur for at sikre, at du fordeler eddiken korrekt på væggen og fjerner al svamp, der stadig sidder fast. Med dette værktøj kan du nå alle små hjørner.

6. Skyl og tilsæt lidt mere af den flydende væske

Som det sidste er det vigtigt at skylle hele væggen med varmt vand. På denne måde kan du fjerne resten af svampen, som du har skrubbet af med børsten.

Ud over det skal du sprøjte eddike på de mest berørte områder for at reducere pletter og undgå dårlig lugt.

7. Du bør rengøre murstensvægge ofte

Denne form for rengøring skal være en del af din generelle rengøringsrutine. Dette trin hjælper med at garantere, at din væg forbliver beskyttet mod fugt og skimmelsvamp.

Anbefalinger til at forhindre skimmelsvamp på murstensvægge

Dit hjem skal forblive godt ventileret for at sikre, at det har en stabil temperatur. At åbne vinduerne og dørene er afgørende for at sikre, at der kommer frisk luft ind, der hjælper med at rense området og fjerner ophobning af fugt.

Du kan også holde planter, der absorberer toksiner og balancere området.

Du bør regelmæssigt rengøre alle dine overflader. Dette sikrer, at dit hjem er frit for infektioner og snavs.

I områder som badeværelse og køkken bør du også have et tilstrækkeligt afløbssystem, så det vand, du bruger dagligt, ikke sidder fast i rørene og forårsager skade.

Kvalitetskonstruktioner er afgørende, da de bruger materialer, som modvirker tilstedeværelsen af skadelige mikroorganismer.

Hus med murstensmur indvendigt

Hygiejne og lys til at beskytte mod skimmelsvamp på murstensvægge

At have god hygiejne hjælper dig med at holde dit hjem i god stand. Af den grund bør du ikke vente, indtil der kommer svamp, før du udfører den vigtige vedligeholdelse af væggene.

Rengøring af murstenene med naturlige produkter er effektivt. Med det i tankerne anbefaler vi, at du kigger på fordelene ved eddike og undgår at bruge vaskemidler, der indeholder et højt indhold af kemikalier.

For at opsummere er udluftning noget, du ikke bør glemme at gøre regelmæssigt. Dette vil tillade det nødvendige lys og luft at komme ind, så svampene holder sig langt væk fra dit hjem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • EPA. Una breve guía para el moho, la humedad y su hogar [Internet]. Washington: U.S. Environmental Protection Agency; (S.F) [citado 06 de abril de 2021]
  • Departamento de salud y salud mental de la ciudad de Nueva York. Pautas para la evaluación y la eliminación de hongos en ambientes interiores [Internet]. New York: Unidad de Epidemiología Ambiental y Ocupaciones del Departamento de Salud y Salud Mental de la Ciudad de Nueva York; 2010 [citado 06 de abril de 2021]
  • Torres J. Hongos y patología respiratoria en nuestro medio [Internet]. Barcelona: Universitat Autónoma de Barcelona; 1988 [citado 06 de abril de 2021]
  • Garcés E. Correa M. Coba B. Orozco M. Zapata A. Anacona A. Sabogal S. Morfología y clasificación de los hongos [Internet]. Colombia: Departamento de Biología de la Universidad Nacional de Colombia; (S.F) [citado 06 de abril de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.