3 tips til at undgå krydskontamination

I denne artikel vil vi dele tre anbefalinger til at hjælpe dig med at undgå krydskontamination i dit køkken. Du kan reducere risikoen med simple tiltag. Læs om dem her!
3 tips til at undgå krydskontamination
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Behovet for at undgå krydskontamination er vigtigt i sygdomme såsom cøliaki. Det er fænomenet, hvorigennem en person kan blive forgiftet af allergener eller mikroorganismer i et produkt eller redskaber, som var i kontakt med en fødevare, vi har indtaget.

Nedenstående vil vi give dig en række tips til at undgå krydskontamination. På den måde vil du reducere din risiko for at lide af akutte sygdomme, der stammer fra madforgiftning eller allergi. Glem ikke, at det er essentielt at bevare god fødevaresikkerhed for at beskytte dit helbred.

Tre anbefalinger til at undgå krydskontamination

Nedenstående vil vi forklare tre ting, du skal tage med i overvejelserne, når du håndterer de fødevarer, du vil spise. Vær opmærksom på at reducere risikoen for at blive syg!

1. Lad ikke tilberedte og rå fødevarer røre hinanden

Som en generel regel inaktiverer tilberedning mikroorganismer og toksiner i fødevarer, som du kan blive syg af. Videnskabelige beviser antyder, at lave eller høje temperaturer slår nematoder såsom anisakis ihjel.

Hvis du lægger tilberedte fødevarer i kontakt med rå fødevarer, som indeholder skadelige bakterier, så kan de dog hoppe fra et produkt til et andet og begynde at formere sig. Dette øger den mikrobiologiske risiko og forårsager krydskontamination.

Vi anbefaler, at du altid gemmer plads i dit køkken til de fødevarer, du har tilberedt, adskilt fra det sted, hvor du opbevarer rå produkter. Et meget typisk eksempel er at blande tilberedte grøntsager med råt kød eller fisk.

Denne handling indebærer risici for helbredet, især når det animalske produkt ikke er blevet udsat for frost eller desinficering.

Person skærer kød og prøver at undgå krydskontamination

Kød og grøntsager bør ikke komme i kontakt, før de er blevet tilberedt.

For at finde ud af mere bør du læse: Den bedste kost til mennesker med cøliaki

2. Brug ikke den samme kniv til at skære alle fødevarer

På samme måde som det ikke er en god idé, at rå og tilberedte fødevarer rører hinanden, bør man heller ikke bruge de samme redskaber til at håndtere dem. Et typisk eksempel på ikke at være forsigtig med krydskontamination er ved at dele redskaber, som har berørt gluten.

En forskning udgivet i Journal of Food Protection viser, at rengjorte redskaber bør bruges til at lave mad til en person med cøliaki. Man bør derudover sikre sig, at redskaberne ikke har været i kontakt med nogen fødevarer, som kan indeholde gluten.

Det samme gælder, hvis det omtalte produkt indeholder bakterier, som er sygdomsfremkaldende for mennesker. Når man håndterer forskellige fødevarer, er det essentielt at vaske redskaberne grundigt for at undgå disse former for situationer.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Sådan laver man glutenfri müslibarer

3. Pander, gryder og olie kan også overføre bakterier

Foruden at være forsigtig med at håndtere redskaber bør man også desinficere madlavningselementer inklusiv pander og gryder, efter man har brugt dem.  Bakterierne og de allergifremkaldende stoffer, som de kan indeholde efter madlavning, kan blive overført til de fødevarer, der bliver placeret der.

Personer med cøliaki er meget modtagelige for denne type krydskontamination. Der er dog også tilfælde, hvor bakterier formår at overleve i gryden og panden og formere sig, når de kommer i kontakt med fødevaren, som man placerer der.

Men det er meget usandsynligt, at det vil ske. Der skal være nok bakterier eller allergifremkaldende substanser, for at det kan forårsage en specifik skade.  Som nævnt i forskningen udgivetJournal of Food Protection er det sjældent, at madforgiftning finder sted, hvis der ikke er en stor mængde bakterier.

Personer, der lider af cøliaki, er eksponeret for disse situationer, hvis de ikke kan undgå krydskontamination. Der behøver kun være få proteiner for at udløse en autoimmun proces hos disse patienter.

Person bærer handsker for at undgå krydskontamination

Selvom disse anbefalinger til at undgå krydskontamination er nemme at følge, glemmer mange personer dem dog.

Vær opmærksom på fødevarehygiejne for at undgå krydskontamination

Madforgiftning på grund af mangel på forebyggende tiltag er mere gængs, end man måske tror. Af den grund er det essentielt at følge rådene, vi har givet ovenstående, for at reducere risikoen.

Både ekstrem hygiejne og mangel på hygiejne er skadeligt for helbredet på lang sigt. Når man håndterer fødevarer, bør man prøve at undgå bestemt risikabel adfærd.

Man må heller ikke glemme, at grundig tilberedning og nedfrysning er i stand til at inaktivere mange sygdomsfremkaldende organismer, som kan forårsage madforgiftning og andre akutte problemer. For eksempel inaktiverer det anisiakis, hvis man eksponerer fisk for meget lave temperaturer.

Vær sikker på, at du følger de grundlæggende regler, vi har forklaret her. Tjek også kvaliteten og hygiejnen af de redskaber, du bruger i køkkenet til at håndtere fødevarer. Ethvert tiltag kan være gavnligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Podolska M., Pawlikoswski B., Nadolna Altyn K., Pawlak J., et al., How effective is freezing at killing anisakis simplex, pseudoterranova krabbei, and p. decipiens larvae? An experimental evaluation of time temperature conditions. Parasitol Res, 2019.
  • Studerus D., Hampe EI., Fahrer D., Wilhelmi M., Vavricka SR., Cross contamination with gluten by using kitchen utensils: fact or fiction? J Food Prot, 2018. 81 (10): 1679-1684.
  • Chardon J., Swart A., Evers E., Franz E., Public health relevance of cross contamination in the fresh cut vegetable industry. J Food Prot, 2016. 79 (1): 30-6.
  • Martínez, Francisco Jiménez. “El filtro de cocina: como factor de riesgo en la contaminación cruzada de los alimentos.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 15.5 (2014).
  • Calderón de Zacatares, Vilma Ruth. “Celiaquía: alternativas para una dieta libre de gluten.” Calderón de Zacatares, VR (2012). Celiaquía: alternativas para una dieta libre de gluten. El Salvador Ciencia y Tecnología, 17 (23), 11-15. (2012).
  • López, Miryan Susana, et al. “Promoción de la salud y educación alimentaria en celiaquía desde un enfoque bio-psico-social.” Revista Tekohá 1.4 (2018): 17-26.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.