Tre anbefalinger til at sænke niveauer af kortisol

Der er naturlige måder at sænke niveauer af kortisol på. De involverer alle en sund livsstil. Kroppen og sindet er tæt forbundet, så man skal søge omfattende velvære.
Tre anbefalinger til at sænke niveauer af kortisol

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Stress er blevet en gængs ledsager hos et stort antalt mennesker i hele verden. Det er derfor, mange af dem søger naturlige måder at sænke niveauer af kortisol på, der er et stresshormon. Det skyldes, at store mængder af det i kroppen fører til negative konsekvenser.

Mange produkter påstår at kunne sænke niveauer af kortisol (medicin, kommercielle produkter), men de er ikke bakket op af videnskabelige beviser. At følge en sund livsstil er dog den bedste måde at forebygge stress på.

Nogle fakta om kortisol

Kortisol er et hormon, der udskilles af binyrerne, og dets funktion er at forberede kroppen på situationer med fare eller trusler. Det er en del af menneskets overlevelsesinstinkt. Det har derfor i princippet positive effekter.

Det er på grund af dette substans, at vi bliver aktive og kan fokusere fysisk og mentalt på vores daglige opgaver. Det hjælper os med at tilpasse os til ændringer og bidrager til at regulere vores blodtryk og niveauer af adrenalin. Det stimulerer også ordentlig fordøjelse, kontrol af insulin og er naturligt anti-inflammatorisk.

Som du kan se, er problemet ikke selve hormonet, men for stor udskillelse i en længere periodeDet er præcis det, som stress forårsager. Det er en tilstand med vedvarende angst med mange konsekvenser for vores kroppe.

Hvordan kan vi holde kortisol nede?

Læge forklarer om binyrerne

Tre anbefalinger til at sænke niveauer af kortisol

Vi vil gerne dele tre anbefalinger til at sænke niveauer af kortisol. De er baseret på sunde daglige vaner og er helt gratis. Alt, vi skal gøre, er at forbedre vores organiseringsevner. Som du kan se, er det de mest naturlige måder at redcuere de skadelige effekter af dette hormon på.

Læs om dem her!

1. Spis en ordentlig, balanceret kost for at sænke niveauer af kortisol

Kost er en af de mest passende måder at sænke niveauer af kortisol på. Præcis ligesom nogle typer af fødevarer øger nervøsitit eller stress, forårsager nogle den modsatte effekt.

De mest gængse anbefalinger er dermed:

 • Først skal man eliminere eller minimere koffeinDette substans øger niveauer af kortisol. Man må også bemærke, at det ikke kun er til stede i kaffe, men også i te og kakao.
 • Som det andet bør man undgå sukker og raffinerede kulhydrater. Der er videnskabelige beviser på, at disse produkter er forbundet med forskellige mentale lidelser.
 • Oprethold altid tilstrækkelig hydrering. Dehydrering øger spænding i kroppen og fører til årsager til stress, og derfor øger det også niveauer af kortisol.
 • Spis fødevarer rige på fenylalanin. Dette substans er til stede i forskellige typer af fødevarer, som er rige på protein, såsom rødt kød, fisk, æg, mejeriprodukter og nogle typer fuldkorn. De fremmer udskillelsen af dopamin, hvilket reducerer lysten til sukker og kulhydrater.
 • Som det sidste bør man øge sit indtag af andre sunde typer fødevarer, der er rige på C-vitamin og omega-3 fedtsyrer. Tal med en læge for at få rådgivning til, hvordan man kan bruge kosttilskud korrekt.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan kan du håndtere stress korrekt

2. Søvn, afslapning og motion

Fysisk aktivitet og hvile kan sænke niveauer af kortisol. En sund livsstil indebærer en passende balance mellem bevægelse og hvile. Anbefalingerne er derfor simple og handler primært om almen fornuft:

 • Udøv sund søvnhygiejne. Dårlig søvn påvirker dit fysiske og mentale helbred, og en øgning i niveauer af kortisol er en af effekterne.
 • Motionér regelmæssigt. Fysisk aktivitet frigiver dopamin og serotonin i hjernen, og det sænker niveauer af kortisol. En daglig gåtur på en halv time er nok.
 • Udøv afslapningsteknikker. De er ideelle måder at reducere stressniveauer på. Man kan for eksempel prøve dyb vejrtrækning, tai chi og transcendental meditation.

3. Planlæg og regulér aktiviteter og dit sind

Du ved det måske ikke, men en af de primære årsager til stress er dårlig planlægning. Ideelt bør en person være i stand til at udføre sine daglige aktiviteter og have nok tid til pauser og ordentlig hvile.

Dårlige forhold til andre er en anden gængs kilde til stress. Hyppige konflikter og vedvarende gnidninger forårsager spændinger, der påvirker humøret. Det er dermed altid bedst at søge og finde måder at løse disse problemer på. Bare kom væk fra dem, hvis du ikke kan løse dem – det er nok.

Der er tider, hvor stress ikke har nogen definitiv årsag. Det kan opstå før tilsyneladende små og irrelevante besværligheder. Det kan derfor være, at årsagen er dybere og stammer fra oplevelser, man endnu ikke har koblet sammen med det. Den bedste måde at handle på i dette tilfælde er at søge psykologisk hjælp.

Travl kvinde har brug for at sænke niveauer af kortisol

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: 7 typer meditation og deres fordele

Stress er ikke sundt

Som det sidste kan øgede niveauer af kortisol påvirke din livskvalitet. Det skyldes, at det har negative effekter på dit humør, hvile og personlige ydeevne. Det er dermed vigtigt at sænke det, og den bedste måde at gøre det på er ved at følge sunde vaner relateret til kost og daglig rutine.

Man bør også følge de anbefalinger, vi har nævnt ovenstående. Begynd lidt efter lidt, så du ikke bliver frustreret over høje forventninger, du måske ikke vil kunne opnå. Hav dermed i baghovedet, at hver skridt tæller og bringer dig tættere på at opnå balance.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • González-Albarrán, O., Fraile, J., & Robles, R. G. (2000). Fisiología de las glándulas suprarrenales. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 8(21), 1097-1101.
 • Knüppel, A. (2017, 27 julio). Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study. Scientific Reports. https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7?error=cookies_not_supported&code=358bdb70-78d9-46f8-8407-cc1f1c5b1dd2
 • Magnusson, J., Werner, O., Carlsson, C., Norden, N., & Pettersson, K. I. (1983). METOPROLOL, FENTANYL AND STRESS RESPONSES TO MICROLARYNGOSCOPY: Effects on arterial pressure, heart rate and plasma concentrations of catecholamines, ACTH and cortisol. British journal of anaesthesia, 55(5), 405-414.
 • Celaya, Sergio Matito. Efecto de la ingesta de cereales enriquecidos con triptófano sobre el sueño, melatonina, serotonina, cortisol y estado antioxidante en personas mayores. Diss. Universidad de Extremadura, 2015.
 • Morán, Grégory Alfonso García, et al. “Aspectos bioclínicos y patobiológicos de la vitamina C en la especie humana.” CES Medicina 20.2 (2006): 53-72.
 • Acosta, José María. “Uso eficaz del tiempo cómo alcanzar el éxito sin estrés.” (2001).
 • Román, Pedro Ángel Latorre, et al. “Dependencia al ejercicio físico e insatisfacción corporal en diferentes deportes de resistencia y su relación con la motivación al deporte.” Revista de psicología del deporte 25.1 (2016): 113-120.
 • Sandín, Bonifacio. “El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales.” International Journal of clinical and health psychology 3.1 (2003): 141-157.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.