7 typer meditation og deres fordele

Selvom mange måske ikke ved det, findes der forskellige former for meditation, der har forskellige fordele. Opdag, hvilken type der passer til dig i denne artikel!
7 typer meditation og deres fordele

Sidste ændring: 09 august, 2022

Stress, angst og ikke at vide, hvordan man styrer sine følelser, har fået mange mennesker til at beslutte at praktisere meditation. Men vidste du, at der findes mange forskellige typer meditation? Sandheden er, at det er godt at kende de forskellige typer meditation for at vide, hvilken der passer dig bedst.

Derfor vil vi i dag give dig et indblik i alle de varianter, der eksisterer i dag, de fordele, de har, og hvem de er gode til.

Forskellige typer meditation

1. Primordial sound

Primordial sound er en type meditation

Primordial sound meditation er baseret på mantraer.

Men hvad er et mantra?

Et mantra er en lyd, et ord eller en sætning du gentager, der får dit sind til at vibrere.

For eksempel er et velkendt mantra den klassiske “ommmm”. Udførelsen af dette gør dit sind fri af tanker, der tager dig ud af nutiden.

Selv om du måske synes at mantraer lyder som om de er plukket tilfældigt, er sandheden at alle er hellige lyde. De har en betydning, der har fulgt dem siden antikken.

Primordial sound meditation skaber afstand mellem dig og den mentale støj, der forhindrer dig i at være rolig.

Læs også:

2. Vipassana

Vipassana meditation giver dig indsigt

Vipassana kaldes også indsigts meditation.

Denne praksis fokuserer på nasal vejrtrækning og at identificere dine tanker og følelser. Du observerer dem uden at fælde nogen form for dom.

Denne teknik hjælper dig med at se tingene som de er, uden at dømme dem. Det åbner dine øjne og lader dig forstå, hvad der sker omkring dig.

Læs også: 5 tricks til at holde dig i form selvom du ikke har tid

3. Zazen meditation

Zazen, også kaldet Zen, fokuserer på vejrtrækning. Der er dog en væsentlig forskel mellem Zen og Vipassana. Zen er ikke baseret på nasal vejrtrækning, men på bevægelsen af din mave.

Ved denne form for meditation skal du sidde lige op, din hage skal pege nedad, og dine hænder skal placeres på din mave.

Zazen lærer dig at se de tanker, der går gennem dit sind. Du observerer dem efter hinanden for at sætte dem fri bagefter.

Læs også:

4. Metta meditation

Meditation er godt for sindet

Metta, også kaldet meditation på kærlig venlighed, er baseret i tibetansk buddhisme. Det er en omsorgsfuld og medfølende måde at meditere på.

Det hjælper dig med at lære at føle mere empati med andre. Du møder livet med øget positivitet. Plus, du lærer at acceptere både dig selv og andre.

Folk med lavt selvværd, perfektionister eller selvkritiske mennesker kan drage stor fordel af denne form for meditation.

5. Kundalini meditation

Kundalini’s hovedmål er at vække dit sind. Du gør dette med mantraer og chants, der giver adgang til dit ubevidste sind.

Denne teknik fokuserer meget på din rygsøjle. Kundaliniens energi findes i din nedre ryg.

Når du reciterer mantraer eller chants, frigør du denne energi, der befinder sig i din rygsøjle. Så vågner du op. Hvis du går lidt længere, kan du nå oplysning.

6. Chakra meditation

Der findes 7 forskellige chakraer i kroppen

Ifølge hinduismen har mennesker 7 chakraer. Disse er centre for energi, som er fordelt over hele kroppen.

Denne form for meditation fokuserer på lyde, positionen af ​​dine hænder, visualisering og fokusering på hver chakra, der forbinder dig med din fysiske krop.

7. Tonglen meditation

Den sidste, vi skal tale om, er Tonglen. Denne meditationsform hjælper dig med at forbinde med det, der får dig til at lide, at acceptere smerte og frigøre dig selv fra det.

Folk har en tendens til at løbe væk fra noget, de mener er negativt eller gør ondt. Men dette gør kun situationen værre.

Derfor giver denne mediterende teknik dig mulighed for effektivt at bekæmpe disse vanskelige omstændigheder, som er til stede i dit liv.

Tonglen hjælper dig med at slippe af med negativitet og være medfølende og empatisk. På grund af dette er der også særlig opmærksomhed på vejrtrækning.

Har du prøvet en af ​​disse slags meditation eller en variation af en? Selv om de er alle positive, er nogle mere fokuserede på visse elementer end andre. Den vidunderlige del er, at du kan vælge, hvilken fungerer bedst til det du mest vil have og skal helbrede.

Hvilken en af disse typer meditation er din favorit?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.