Angst i seksuelle forhold

Angst i seksuelle forhold opstår, når bekymringen overgår glæden under det intime møde. Hvis det ikke kontrolleres i tide, kan det i høj grad påvirke en persons intime liv.
Angst i seksuelle forhold
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Angst i seksuelle forhold kan være til stede, når den ene partner føler større bekymring end nydelse under det intime møde.

I en normal sammenhæng må alle mennesker leve med en vis grad af angst. Det skyldes, at det er en følelse, der gør det muligt for os at være opmærksomme på enhver situation med trusler eller fare. Den kan med andre ord fungere som en adaptiv overlevelsesmekanisme.

Nogle gange kan den dog være overdreven, og i nogle tilfælde er den bekymring, der går forud for den, ikke reel. Det er her, vi begynder at overveje, at der er noget galt.

Hvis det er tilfældet, kan det være nødvendigt at få fat i en psykolog eller en specialist i mental sundhed, da der mange gange er behov for en specifik behandling, så virkningen ikke forringer livskvaliteten.

Hvad sker der nu, når angsten overføres til den seksuelle sfære? I første omgang kan det virke normalt. Men hvis den ikke kontrolleres prompte, kan den lamme personen.

Angst i seksuelle forhold

Angst i seksuelle forhold kan opstå lige før det seksuelle møde eller i selve øjeblikket. Sandheden er, at det ikke tillader personen at nyde øjeblikket med sin partner.

Selv om det kan forekomme under en persons første seksuelle møde, kan det også finde sted i enhver alder. Det gælder især, hvis de har haft et partnerskifte eller en periode med afholdenhed.

Derfor er alder ikke den eneste relevante faktor ved behandling af angst i seksuelle forhold, men snarere en analyse af flere faktorer.

Mange gange tror vi, at det er den ældre partner, der har opnået mere erfaring på det seksuelle område og føler sig mere sikker. Men det er ikke altid sådan, tingene hænger sammen. Nogle har haft utilfredsstillende seksuelle oplevelser og føler derfor angst under intimiteten.

Frustreret par i seng

Nogle undersøgelser tyder på, at et højt angstniveau hæmmer personens udtryk for seksuel adfærd. På grund af dette søger mange mennesker i forskellige aldre hjælp hos en sexolog.

Ud over at påvirke selve den seksuelle præstation skader angst i seksuelle forhold også personens selvværd og selvtillid. Som følge heraf kan vedkommende, i stedet for at finde nydelse, nå til det punkt, hvor han/hun undgår sex for ikke at lide af angst.

Generelt kan en person med denne type angst opleve følgende:

 • Tab af seksuel lyst
 • Anorgasmi
 • Problemer med smøring
 • Vanskeligheder med at opretholde en erektion
 • Muskelspændinger
 • En fornemmelse af at blive kvalt
 • Besvær med at trække vejret

I sidste ende ender denne type situation med at ødelægge parforholdet, især hvis der ikke er nogen gensidig forståelse og støtte, da symptomerne kan opstå, selv ved den blotte idé om at have et seksuelt møde.

Hvad er årsagen til denne form for angst?

Nogle mennesker beslutter sig for at gå til en sexolog eller psykolog, da mange faktorer kan være skjult bag denne form for angst. For eksempel kan den person, der lider af den, føle komplekser af en eller anden art. Blandt andet kan det være  problemer med selvtillid eller selvsikkerhed og lavt selvværd.

Nogle har det ikke godt med formen eller størrelsen på deres kønsorganer, hvilket også forårsager usikkerhed og dermed angst, når de har et møde med en partner.

Samtidig er der tilfælde, hvor den person, der lider af angst i seksuelle forhold, er bange for ikke at opfylde partnerens forventninger eller er bange for at vise sig nøgen.

På samme måde kan nogle personer opleve en vis seksuel dysfunktion, såsom erektil dysfunktion, for tidlig sædafgang, forsinket sædafgang, vaginisme osv. Stress er også en faktor, der skal tages i betragtning, når der skal stilles en diagnose og ordineres behandling.

Par i seng lider under angst i seksuelle forhold

Andre mulige årsager

Kommunikationsproblemer eller tillidsproblemer i parforholdet kan også være årsag til angst. Derfor undersøger specialister ofte, hvordan parforholdet er, samt deres kommunikation.

I mellemtiden kan nogle mennesker føle sig skidt tilpas på et bestemt tidspunkt, og fordi de ikke ved, hvordan de skal håndtere deres følelser, kan det føre til disse episoder af angst.

Angst i seksuelle forhold: Det er vigtigt at bede om hjælp

Hvis angst er en hindring for nydelsen af seksuelle forhold, er det en grund til at konsultere en professionel. Både psykologer og sexologer kan tilbyde behandling, afhængigt af årsagen. Det vigtige er at slippe de tabuer, der omgiver emnet, og være klar over, hvad der ligger bag problemet.

Det kan interessere dig ...
Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panik

Fordele ved fysisk aktivitet i forbindelse med angst og panikanfald er utallige. Dette er godt, fordi disse lidelser er ret almindelige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alonso Fernández-Guasti. (2003).  Ansiedad y conducta sexual. Ciencia.
 • Arrieta Vergara, K. M., Díaz Cárdenas, S., & González Martínez, F. (2014). Síntomas de depresión y ansiedad en jóvenes universitarios: prevalencia y factores relacionados. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/s1699-695×2014000100003
 • Muñoz Martínez, J. A. (1996). Ansiedad. Geriatrika. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(05)75195-1
 • Pi Gorguet, I. (2008). Comportamiento sexual humano. In Editorial Oriente.
 • Relación entre satisfacción sexual, ansiedad y prácticas sexuales. (2010). Pensamiento Psicológico. https://doi.org/10.11144/130
 • Sierra, J. C., Ortega, V., & Zubeidat, I. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Rev. Mal-Estar Subj. https://doi.org/10.5020/23590777.3.1.10
 • Yazdanpanahi Z, Nikkholgh M, Akbarzadeh M, Pourahmad S. Stress, anxiety, depression, and sexual dysfunction among postmenopausal women in Shiraz, Iran, 2015. J Family Community Med. 2018;25(2):82‐87. doi:10.4103/jfcm.JFCM_117_17

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.