Angst ved rattet: Frygten for at køre bil

Vi har alle kendt nogen, der er bange for at køre bil. At overvinde den frygt er en opgave, der kræver beherskelse af både krop og sind. Få mere at vide i denne artikel.
Angst ved rattet: Frygten for at køre bil
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Vi kender alle nogen med angst for at køre bil. I sin alvorligste form kan frygten for at køre føre til det, som psykologer kalder amaxofobi .

Faktisk lider 33% af bilisterne på verdensplan i en eller anden grad af frygten for at køre bil, og kvinder er mest udsatte. I Spanien anslås det f.eks., at 4% af bilisterne lider af denne frygt. Af disse personer er 87,5% kvinder og 12,5% mænd.

Lad os se nærmere på det.

Hvad er amaxofobi?

Angst kvinde i menneskeflok

Amaxofobi er den irrationelle frygt for at køre bil eller tanken om at skulle sætte sig bag rattet i et køretøj. Ordet er en sammensætning af to græske ord: Amaxi, som betyder “køretøj”, og phobia, som betyder “fobi”.

Det er vigtigt at påpege, at “frygt” ikke er det samme som “fobi”. I sidstnævnte forekommer følelsen forvrænget, overdrevet, irrationel og bestemt ikke kontrolleret. Af denne grund kategoriseres amaxofobi som en angstlidelse. Den har negative konsekvenser for menneskers liv og vaner.

Frygt har derimod et rationelt grundlag, og det er muligt at kontrollere den. Frygt for at køre bil er f.eks. karakteristisk for nybegyndere og vil aftage med øvelse, efterhånden som personerne bliver mere sikre bag rattet.

Hvad er årsagen til frygten for at køre bil?

Ifølge den kliniske psykolog Javier Díaz Calero, ekspert i behandling af denne fobi og ophavsmand til det spanske websted “conduce sin miedo” (“Kør uden frygt”), kan personer, der lider af amaxofobi, inddeles i tre kategorier afhængig af det tidspunkt og de situationer, der førte til udviklingen af lidelsen.

Den første kategori: Nybegyndere

Den første kategori består af personer, der lige har fået deres kørekort. Denne gruppe lider logisk nok af stress ved kørsel, som gradvist overvindes med erfaringen.

Denne type angst for at køre bil er normal, og der er ingen grund til at bekymre sig om den. Der er dog en lille gruppe (svarende til 3% af de nybegyndere, der kører bil), som ikke kan kontrollere den og kan udvikle amaxofobi.

I disse tilfælde bliver de enkelte personer, når de prøver at køre bil igen, meget nervøse og ender med at give op. Díaz Calero forklarer, at der hos disse personer er en “besættende” bekymring. Desuden kan de ikke tåle at føle sig dømt af andre bilister.

I Spanien udgør denne kategori 25% af personerne med amaxofobi.

Den anden kategori: En fobi efter en episode med angst

Denne anden kategori består af mere erfarne bilister. Det er bilister, der udvikler fobi efter en episode med angst ved rattet. Normalt falder denne krise sammen med en eller anden form for eller periode med stress i deres liv, som fører til denne angst for at køre bil.

Generelt er det bilister med fem års erfaring, som aldrig har haft symptomer før.

Disse tilfælde viser normalt to faser:

  • I den første fase forsøger de for enhver pris at undgå det sted, hvor de har været udsat for krisen.
  • Senere, i den anden fase, udvikler de en sådan frygt, at blot tanken om at køre bil gør dem ængstelige. Denne store frygt for at køre bil kan endda få dem til at opgive denne aktivitet helt og holdent.

Dette er størstedelen af de mennesker, der lider af angst for at køre bil. I Spanien udgør den f.eks. 60% af dem, der lider af denne lidelse.

Den tredje kategori: Frygt for at køre bil efter en traumatisk oplevelse i et køretøj

Som det sidste omfatter den tredje kategori dem, der har været udsat for en traumatisk oplevelse under kørsel eller blot i et køretøj.

Det drejer sig f.eks. om dem, der tidligere har været involveret i en bilulykke. Når de således udsættes for lignende situationer, reagerer de med angst.

“Når de står over for en situation, der ligner ulykken, aktiverer det som regel en umiddelbar reaktion i form af angst, der skaber frygt for, at situationen kan ske igen”, forklarer Diaz Calero.

Ifølge psykologen har personer med amaxofobi ofte katastrofetanker om, hvad der kan ske, hvis de får et angstanfald under kørslen. Derfor føler de sig ikke i stand til at udholde det og ender i sidste ende med at undgå f.eks. visse veje eller situationer eller helt at opgive at køre bil.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Da Rødhætte stod overfor sin frygt

Hvordan manifesterer angst for at køre bil sig?

Kvinde oplever frygten for at køre bil

I det hele taget er der en hel række symptomer, der spænder fra fysisk-kemiske til psykiske. Desuden kan de manifestere sig i forskellige grader.

Generelt kan de klassificeres som kognitive, følelsesmæssige eller fysiologiske og adfærdsmæssige. Disse spørgsmål kan hjælpe dig med at identificere, om du måske lider af denne frygt.

Lider du af frygten for at køre?

  • Er muligheden for at skade dig selv eller andre under kørslen en stor stressfaktor for dig? Hvis dit svar er ja, har du oplevet det kognitive niveau af denne lidelse. Personer med amaxofobi har katastrofetanker i forbindelse med at komme ud for en ulykke, opleve angst eller miste kontrollen. Kort sagt er der en frygt for at dø eller forårsage død for andre.
  • Har du nogensinde oplevet usikkerhed, muskelspændinger, stivhed, øget puls, sved, kvalme, svimmelhed, følelsen af at være træt i armene, langsom i benene eller sløret syn under kørsel? Alle disse symptomer på fysiologisk niveau er tegn på, at du oplever en situation, der giver dig en masse stress og angst.
  • Har du følt, at du har brug for at blive ledsaget af nogen, når du kører bil? Hvad får dig til at sætte farten ned? Kører du kun på bestemte veje? Personer med denne lidelse undgår enten at køre bil eller kører kun under bestemte betingelser. Dette er vigtigt at overveje, fordi det i høj grad bestemmer graden af amaxofobi.

På den anden side er det vigtigt at huske, at folk, der lider af denne lidelse, “er bange for at miste kontrollen over bilen og kommer til at tænke på næsten umulige situationer. De bliver ofte besat af muligheden for at køre nogen ned uden at være klar over det, og de tror måske endda, at de vil vælte i en rundkørsel”, forklarer psykolog Encarni Ayoso Galisteo.

Det er muligt, at hvis der ikke er bevidsthed om årsagerne, og fobien ikke behandles, vil den vokse til det punkt, hvor den bliver en kronisk situation, og personen vil være ude af stand til at køre bil.

Konsekvenserne af angst for at køre bil

Der findes forskellige grader af amaxofobi, lige fra frygten for at dreje eller køre på motorvejen til ikke at kunne sætte sig bag rattet uden at gå i panik. Af denne grund vil der opstå forskellige problemer alt efter fobiens sværhedsgrad.

En af de første konsekvenser er afhængighed. Frygten for at køre bil kan gøre det umuligt for en person at bevæge sig rundt på egen hånd. Det påvirker også det personlige liv og arbejdslivet.

Folk nægter f.eks. at tage nogen steder hen, hvis de kun kan komme dertil i bil, og der ikke er andre transportmuligheder. Nogle job kræver, at man bevæger sig i bil i arbejdsmiljøet, og det vil en person med amaxofobi ikke kunne gøre.

På den anden side kan dette problem føre til en forringelse af selvværdet. Den berørte person kan føle sig frustreret, inkompetent og endda mindreværdig.

Vi tror, at du gerne vil læse: Find en vane til positivt selvværd

Tips til at overvinde frygten for at køre

Kvinde oplever frygten for at køre

Ønsker er magt

Det er vigtigt at være bevidst om, at man lider af et problem og ønsker at overvinde det. Det er et mentalt job, så personen skal føle, at han/hun kan overvinde det.

Undersøg, hvor det kommer fra

Det er meget vigtigt at finde ud af hvor det kommer fra, og hvad der forårsagede det for at behandle denne fobi. Lav øvelsen alene eller sammen med en person, du har tillid til, og prøv at lægge mærke til, hvilke situationer der gør dig ængstelig for at køre bil.

Sæt dig bag rattet!

Terapi til behandling af amaxofobi er systematisk eksponering for kilden til fobien. “Du er nødt til at sætte dig ind i bilen og se det faktum i øjnene, som skaber angsten,” siger Encarni Also.

Tag dig god tid til at overvinde frygten for at køre

Du er nødt til at se frygten i øjnene. Det skal dog ske gradvist. På den måde vil du kunne få tillid.

For at gøre dette skal du begynde at køre i stille områder med lidt trafik. Derefter skal du øge intensiteten af kørslen, efterhånden som du føler dig mere tryg bag rattet. Det anbefales også at skrive ned i en notesbog, hvordan du har det i slutningen af hver tur.

På den anden side er det tilrådeligt at have en anden person med dig på disse ture for at overvinde fobien. På den måde undgår du problemer.

Kontrol af symptomerne på frygten for at køre bil

Når symptomer som f.eks. accelereret hjertefrekvens og hurtig vejrtrækning opstår, bør du forsøge at behandle dem med åndedrætsøvelser og muskelafspænding. Disse teknikker har til formål at reducere de fysiologiske manifestationer af frygten for at køre bil.

Det er også vigtigt at regulere tankerne på forhånd (for at undgå katastrofetanker). Vi skal forblive positive og vurdere risiciene under kørslen.

Søg hjælp

Hvis frygten er ukontrollabel og synes at overvinde dig, er det bedst at søge hjælp hos en professionel. En psykolog vil være i stand til præcist at bestemme kilden til problemet og tilbyde støtte under genopretningsprocessen.

Hvordan ved jeg, om jeg har amaxofobi?

Vurdér dine symptomer i henhold til den vejledning, vi præsenterede i denne artikel. Hvis du føler, at du ikke kan komme videre eller mister kontrollen over dine følelser, har du måske brug for professionel hjælp.

Som det sidste er det vigtigt at huske, at lidelsen ikke er relateret til bilistens færdigheder eller erfaring. Alle kan risikere at udvikle denne fobi, uanset om de er nybegyndere eller har kørt bil i årevis.

En bilist med 20 års erfaring kan f.eks. udvikle amaxofobi efter at have været vidne til en ulykke eller have haft en personlig traumatisk oplevelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Taylor JE, Deane FP, Podd JV (2000). “Determining the focus of driving fears”. J Anxiety Disord. 14 (5): 453–70
  •  Lauer G (1992). “The Treatment of Driving Phobia”. International Journal of Psychology. 27 (3): 469–469
  • Wiederhold B, Wiederhold M. Fear of Driving. Washington, DC, American Psychological Association, 2005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.