Hvad betyder det at drømme om døden?

Hvad betyder det at drømme om døden? I denne artikel ser vi på seks mulige fortolkninger, og hvorfor denne drøm er så almindelig.
Hvad betyder det at drømme om døden?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ideén om, at drømme kan fortolkes gennem symboler, er noget, der altid har fulgt med menneskehedens historie. Selv om den faktisk nåede sit højdepunkt som en model inden for psykoanalysen, har næsten alle civilisationer i virkeligheden brugt denne praksis. I dag fortæller vi dig, hvad det betyder at drømme om døden, hvilket er en af de mest almindelige drømme.

I modsætning til den gængse opfattelse er ikke alle fortolkninger af at drømme om døden negative. Hver analyse bør dog assimileres med forsigtighed, da mange variabler bestemmer den faktiske betydning af dine drømme.

Lad os tage et kig på seks mulige fortolkninger, der kan gemme sig bag en drøm om døden.

Hvad det betyder at drømme om døden

At drømme om døden, uanset om det “bare er en drøm”, giver anledning til flere bekymringer hos mange mennesker. Det er muligt, at du efter drømmen vågner op overspændt, med frygt og endda med en vis angst.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: De 5 typer af hjernebølger

Hvis drømmen er tilbagevendende og ikke bare en hverdagsoplevelse, kan det være intet andet end et symbol på noget, der ligger langt ud over din hjernefortolkning. Her er seks mulige forklaringer på at drømme om døden, som kan hjælpe dig med at opklare mysteriet.

1. En drøm om døden kan indikere en frygt for døden

Et lig på et bord

Ja, dette kan virke som en meget indlysende fortolkning, men den bør ikke udelades fra vores liste!

Frygt for døden er måske en af de mest almindelige typer frygt. Når den bliver kronisk og påvirker livskvaliteten, kaldes den thanatofobi.

Ifølge en undersøgelse fra Chapman University fra 2017 frygter op mod 20,3% af amerikanerne at dø. Disse data gør det muligt for os at komme tættere på dem i andre dele af verden. Desuden hævder nogle forfattere, at hengivenhed til religion øger frygten for at dø.

At drømme om døden kan være en af de mange manifestationer af din frygt for denne oplevelse. Uanset om du er bevidst om det eller ej, kan det være en måde at advare dig selv om, at en sådan dag på et tidspunkt vil komme. Intime oplevelser med din egen død eller med en nærtstående persons død kan øge denne frygt.

2. En drøm om døden kan indikere angst for det ukendte

Døden skræmmer folk, fordi den indebærer et rendezvous med det ukendte. Dette gælder også for frygten for mørket. Det er ikke, fordi du er bange for døden, men du er bange for ikke at vide, hvad der sker, når du dør. I den forstand kan man også tolke drømmen gennem en symbolsk forstand.

Drømme om døden kan indebære angst for det ukendte. Du kan være ved at stå over for noget vigtigt i dit liv, noget du allerede kender til, som giver dig angst. Det kan være et nyt job, en flytning, at starte et nyt forhold, at gå i gang med et nyt projekt eller en hvilken som helst form for oplevelse, der kræver et vis niveau af uvidenhed.

3. Slutningen på noget vigtigt i dit liv

En anden mulig fortolkning af at drømme om døden er, at den repræsenterer et symbol på noget, der er ved at være slut. Døden indebærer livets afslutning, hvor enhver form for oplevelse i forbindelse med det kulminerer.

I modsætning til den tidligere forklaring, hvor du er ved at starte noget nyt, er drømmen i dette tilfælde udtryk for en situation, som du er ved at lægge bag dig.

Måske er du ved at afslutte dit forhold på grund af utroskab. Måske flytter du fra en by, hvor du har boet længe, du har forladt det job, der har været dit drømmejob i mange år, eller en lignende situation af enhver art.

4. At drømme om døden kan opstå i øjeblikke med forandring eller overgang

For dem, der tror på, at der er liv efter døden, er døden ikke afslutningen på noget, men begyndelsen. Det er en overgangsfase til det, som det sande liv virkelig er. Mange filosofiske teorier er baseret på dette, såvel som de store religioner.

Under disse begreber kan drømme om døden indebære øjeblikke med forandringer i dit liv. De eksempler, vi har givet, er gyldige for denne fortolkning og mere ekstreme – for eksempel en ændring i din religiøse overbevisning, fysik eller idéer.

Vi tror, du gerne vil læse: De fire mest betydningsfulde ting i livet

5. Et tab af uskyld fører til drømme om døden

En eftertænksom kvinde

Drømme om døden kan også være relateret til tab af uskyld. Enhver form for oplevelse, der indebærer et opgør med uskylden, kan rykke alle sanser. I processen med at assimilere dette kan man få drømme, der er relateret til nød, som f.eks. drømme om døden.

Dette skal ikke kun forstås ud fra et seksuelt synspunkt. Du kan miste uskylden i dine idéer, illusioner og forventninger.

Du kan også miste din uskyld med hensyn til den måde, du opfatter verden på eller tror, at andre er. Da dette tab altid indebærer overraskelse og forbavselse, er det naturligt, at dine drømme også påvirkes.

6. En frygt for noget, der skader dig

Som det sidste kan drømme om døden også være et symbol på noget eller nogen, der kan skade dig.

Den materielle forestilling om døden – den typiske hætteklædte person med en le – er ofte forbundet med skade, smerte og lidelse. Hvis den optræder i dine drømme, kan den være et symbol for noget eller nogen, der påfører dig skade i virkeligheden.

Du skal dog ikke kun tænke på fysisk skade. Det kan også være følelsesmæssig skade. En person, der ydmyger dig, driller dig, fornærmer dig eller nedgør dig, kan også forårsage skade på dig. I forbindelse hermed kan du også føle denne frygt over for steder eller institutioner (f.eks. det sted, hvor du arbejder).

Med denne sidste idé vil vi gerne afslutte vores seks fortolkninger af drømme om døden. Husk på, at alle disse forklaringer er generelle, da de tager udgangspunkt i et symbol, der er forbundet med døden. Derfor er det ikke særlige forklaringer i henhold til dit specifikke tilfælde.

Med dette vil vi gerne fortælle dig, at du altid bør kontekstualisere objektet for drømmetolkninger. Vurdér omhyggeligt, om de passer til din livserfaring, så du undgår at assimilere uvedkommende ideer.

Afslutningsvis skal vi også huske på, at drømme ikke altid behøver at have en skjult betydning. “En cigar er nogle gange blot en cigar”, som Freud engang sagde!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ellis, L., Wahab, E. A., & Ratnasingan, M.  Religiosity and fear of death: a three‐nation comparison. Mental Health, Religion & Culture. 2013; 16(2): 179-199.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.