Anisplanten: Dyrkning og pleje

Aromaen af anis er en af de vigtigste egenskaber ved dette krydderi, som er meget anvendt i gastronomi og naturmedicinsk terapi. Vi viser dig, hvordan du kan holde den blomstrende.
Anisplanten: Dyrkning og pleje
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 14 april, 2023

Pimpinella anisum, navnet på anis eller anisplanten, har en gennemtrængende duft og mange fordele. Den anvendes i hundredvis af madopskrifter, og i Asien bruger man den til at behandle maveproblemer. Find ud af alt om anisplanten her!

Du kan få anis i ethvert supermarked klar til dine retter, men en anden god måde at få den på er ved at plante den derhjemme. Hvis du vil tilføje den til din have, så tag et kig på disse dyrknings- og plejetips.

Anisplanten og dens kendetegn

Planten tilhører Apiaceae-familien. Denne etårige urt, som drugs.com fortæller os, bliver mellem 0,3 og 0,6 meter, og dens blomster er hvide eller gule og spirer midt på sommeren med fjerlignende blade. De grønbrune ribbede frugter skiller sig ud.

Anis’ aroma og smag kan sammenlignes med lakrids, og folk inkluderer den i retter, drikkevarer og remedier på grund af de aktive ingredienser og olier, den indeholder, såsom de nedenstående:

  • Anethol.
  • Anis-syre.
  • Anisaldehyd.
  • Chavicol methylen.
  • Terpeniske komplekser.

I en undersøgelse foretaget af ISRN Pharmaceutics blev flere af disse forbindelser forbundet med et bredt spektrum af farmakologiske virkninger. Den påpeger dog behovet for yderligere kliniske forsøg for at evaluere plantens fordele for mennesker og for at syntetisere nye lægemidler fremstillet af anis’ aktive bestanddele.

Aromaen og andre fordele ved anisplanten

Der findes forskellige typer af anis. Den ene er grøn eller sød anis. Det er den ingrediens, der ofte bruges til at lindre halsbrand og skabe kosmetiske formler.

Firenzeanis eller fennikel bruges til tilberedning af salte menuer, mens stjerneanis foretrækkes til desserter og infusioner. En anden type er japansk anis, men det anbefales ikke at indtage den i stor stil, da den kan påvirke urinvejene.

La Gaceta Médica de México rapporterede om et forsøg med mus (artiklen er hovedsageligt på spansk), hvor man undersøgte deres reaktioner efter at have fremkaldt diarré med ricinusolie og derefter behandlet dem med en blanding af stjerneanis og kamille.

Resultaterne var opmuntrende, da de tyder på, at planten kan fungere som et alternativt middel mod diarré.

Der skal dog udvises forsigtighed med høje doser af anis, da for store mængder kan forårsage forgiftning. I denne henseende anbefaler eksperterne mådehold ved indtagelse af planten og siger, at de kan være nyttige tilføjelser til behandlingen, men aldrig kan erstatte en læges anbefalinger.

Hvis du bruger urten til medicinske formål, er det vigtigt at rådføre dig med en professionel.

Anis

Dyrkning og pleje af anisplanten

Anis er en art, der skal sås sidst på vinteren eller i starten af foråret. Dens frø spirer uden problemer, hvis temperaturen er højere end 15 °C, og jorden har optimale betingelser.

Urtens hårdførhed gør, at den ikke kræver streng pleje. Følgende overvejelser er dog nyttige.

Jord

Selv om anis trives i alle jordtyper, selv i sur jord, der er behandlet med kalk, er det vigtigt, at jorden indeholder en god mængde mineraler og organisk materiale. Den ideelle pH-værdi ligger mellem 6,0 og 6,7.

I potter bidrager et universelt substrat og tilstrækkelig dræning til udviklingen af matalahúva.

Temperatur

Anis går ikke hånd i hånd med ekstrem kulde. Den er sårbar over for oversvømmelser og tåler heller ikke tørre vinde.

Varme temperaturer er dens præference, så når du planter den, bør du overveje en haveplan, der passer til arter med tempereret klima.

Lys

Anis vokser bedre, hvis den får tilstrækkeligt med sollys. Hvis du planter eksemplaret i en potte, skal du placere det på et sted, hvor det får sollys. Det kan være ved siden af en terrasse eller et vindue. Ved direkte dyrkning i havejord skal du vælge et område, hvor der er fuld sol.

Gødning

Enhver gødning begunstiger anisplanten: Lige fra hjemmelavet organisk gødning til husdyrgødning. Men hvis du bruger sidstnævnte, skal du sørge for, at der ikke er plantet andre planter i den før.

På samme måde skal du, når du bruger mineralsk gødning, sørge for, at basen er kalium. Et overskud af kvælstof er kontraproduktivt for høsten.

Vanding

Vanding af anisplanten bør foretages 2 eller 3 gange om ugen, uden at overdrive det. Selv om vandingen skal være regelmæssig, er det tanken, at jorden tenderer mod en tør konsistens. Denne anbefaling gælder også for store planter.

Såning

Anis bør udplantes i rækker og med et på forhånd fugtet substrat. Hvis du gør det direkte i haven, skal du sikre en afstand på mindst 25 centimeter mellem frøene.

Begrav dem en halv centimeter dybt, hvis de ligger i jorden, og ca. 8 centimeter i potter, da spiringen afhænger af mørke. Spirerne kan ses 3 uger efter såning.

Hvis omgivelserne er for kolde, er det tilrådeligt at starte i en potte inde i huset, og når de er modne, skal de omplantes.

Høst

I august er det tid til at høste anis. Du ved, at frugten er klar, når du bemærker den brunlige farve med grønlige gnister.

Høstproceduren anbefales om morgenen og omfatter at skære blomsten af, lufte klaserne og udsætte dem for solen, så frøene ristes.

Når de er helt tørre, gnider du blomsterne eller “paraplyerne” og tager frøene ud. Det er tilrådeligt at opbevare dem køligt og mørkt.

Stjerneanis

Mulige sygdomme hos anisplanten

Enhver plante er modtagelig for sygdomme, og anis er ingen undtagelse. Det nationale institut for landbrugsteknologi (INTA) analyserede afgrøder på marker med denne art og fandt ud af, at den i den første udviklingsfase sandsynligvis lider af damping off ud over jordsvamp.

INTA understreger, at løsningen på disse problemer ligger i en korrekt forberedelse af jorden, idet man for enhver pris undgår vandmætning af jorden og sår frø, der på forhånd er blevet behandlet med svampemidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.