Hvordan man kan slippe af med diarré naturligt

Vi vil vise dig nogle effektive metoder til at slippe af med diarré på en naturlig måde. Det er en af de mest gængse fordøjelsesforstyrrelser.
Hvordan man kan slippe af med diarré naturligt
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Diarré er en af de mest almindelige fordøjelsessygdomme. Den er kendetegnet ved løs afføring tre eller flere gange om dagen. Ved du, hvordan du kan slippe af med diarré naturligt?

Traditionelt anbefales det at bruge forskellige naturidler til at forbedre de irriterende symptomer på diarré. Nedenstående vil vi præsentere dig for de mest populære og analysere, om de virkelig har videnskabelig støtte. Så lad os tage et nærmere kig på det.

Diarré: Årsager og konsekvenser

Kvinde med mavepine

Når fordøjelsessystemet ikke fungerer korrekt, kan resultatet være en øgning i afføringen. Med dette mener vi at gå på toilettet mere end tre gange om dagen.

U.S. Library of Medicine anfører, at de mest almindelige årsager til dette ubehag er:

 • Forurening med bakterier i vand eller mad.
 • Tilstedeværelse af virus (f.eks. rotavirus) eller parasitter.
 • Sygdomme som f.eks. influenza.
 • Visse fødevareintoleranser.
 • Indtagelse af visse former for medicin.

På den anden side kan visse sygdomme såsom colitis ulcerosa, Crohns sygdom eller irritabel tarmsyndrom også forårsage diarré.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan lever du med Crohns sygdom: Tre tips

Midler til at slippe af med diarré naturligt

Ud over at diarré ikke tillader os at udføre vores aktiviteter normalt, kan det også være irriterende og smertefuldt. For at reducere symptomerne foreslår specialister i alternativ medicin at drage fordel af egenskaberne i følgende hjemmemidler.

1. Risvand til at slippe af med diarré naturligt

Dette er en af de mest kendte opskrifter til at behandle diarré. Dataene om dette middel er dog ikke nye. Faktisk er den eneste undersøgelse, som vi har kunnet spore, fra 1981.

Forskning udført af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) konkluderede, at brugen af risvand var mere effektiv til at lindre diarré naturligt hos børn end andre almindeligt anvendte lægemidler.

Ingredienser

 • 1 liter vand
 • 185 gram ris

Fremgangsmåde

 • Kom vandet i en gryde, og varm det op.
 • Når det begynder at koge, tilsættes risene og koges ved svag varme i 20 minutter.
 • Efter denne tid sies vandet fra og stilles til side.
 • Vent, til det når stuetemperatur, og drik en kop.
 • Du kan indtage op til tre kopper risvand om dagen.

Yoghurt

Yoghurt er godt til at slippe af med diarré

Dette kan være et godt middel mod ethvert mave- eller tarmproblem, på grund af dets indhold af “gode” bakterier såsom Lactobacillus acidophilus og Bifidobacterium. Faktisk forklarer en artikel med titlen “Kan probiotika hjælpe mod diarré?” , at probiotika kan få diarré til at forsvinde på bare én dag.

Disse mikroorganismer kan genoprette balancen i tyktarmen og kan endda være ansvarlige for at slippe af med skadelige bakterier. Det anbefales at indtage to yoghurt naturel om dagen for at reducere diarrésymptomer.

3. Vand med citron og natron

Det er vigtigt at drikke rigeligt med væske, når vi har diarré, da kroppen har en tendens til at dehydrere med overdreven afføring. I mellemtiden er et andet tip kombinationen af vand med citron og natron.

Det siges, at det bidrager til helbredelse. Vi har dog ikke fundet pålidelige videnskabelige data om dette.

Ingredienser

 • 1 liter vand
 • 3 mellemstore citroner
 • 1 knivspids natron
 • 10 gram sukker (1 spiseskefuld)

Fremgangsmåde

 • Kom vandet og citronen ved stuetemperatur i et glas.
 • Tilsæt natron og salt. Rør godt rundt.
 • Tilsæt derefter sukkeret, og bland det hele.
 • Drik flere gange om dagen.

4. Blåbærjuice til at slippe af med diarré naturligt

Saften fra disse bær bruges i nogle lande til at behandle diarré regelmæssigt. Dens astringerende og antioxidant egenskaber gør den til et godt valg til at reducere tarmbevægelsen, hvilket bekræftes af dyreforsøg.

5. Ingefær

Eksperter har konkluderet, at indtagelse af ingefær kan tjene til at reducere kramper og mavesmerter i forbindelse med diarré. Det kan indtages på forskellige måder, f.eks. i form af te.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Kom vand og ingefær i en gryde.
 • Varm op, indtil det koger, og lad afkoget trække i 15 minutter.
 • Efter den angivne tid fjernes det fra varmen. Lad det afkøle i 10 minutter.
 • Filtrér, sød med honning, og drik så varmt som muligt.

6. Kamillete til at slippe af med diarré naturligt

Kamillete

Kamille har forskellige medicinske egenskaber. Ud over at berolige nerver og angst – ideelt, hvis disse er årsagen til din diarré – kan planten virke på tarmbetændelse.

En artikel i Journal of Ethnopharmacology viste, at kamille er krampestillende, antioxidant og antidiarré. Selv om undersøgelsen blev udført på dyr, og der er behov for flere data om dens virkning på mennesker, kan det udledes, at dens virkning vil være den samme.

Ingredienser

 • 1 brev kamillete eller
 • 1 spiseskefuld tørrede kamilleblomster
 • 1 kop vand

Fremgangsmåde

 • Varm en kop vand op, indtil det koger.
 • Hæld det derefter i en kop og kom tebrevet i. Lad det stå i to eller tre minutter, tag brevet op, og du kan drikke teen.
 • Hvis du bruger de tørrede blomster af planten, hældes de i gryden og trækker i vandet i 3 minutter. Efter denne tid sies vandet over i en kop.

7. Æblekompot

Kvinde holder æble i hånden

At spise æbler kan hjælpe kroppen, når man har diarré.

Æblet er en af de frugter, der indeholder mest pektin. Denne forbindelse har absorberende egenskaber, så det er et godt middel mod diarré.

Den bedste måde at indtage frugten på, når man lider af dette problem, er kogt, da den på denne måde er lettere at fordøje og giver ro til mave-tarmkanalen.

Ingredienser

 • 2 æbler
 • 250 milliliter vand
 • 1 kanelstang
 • Saften af 1 citron.

Fremgangsmåde

 • Skræl æblerne, og skær dem i store skiver.
 • Kom vandet, æblet og kanelstangen i en gryde.
 • Lad det koge, indtil æbleskiverne er bløde.
 • Pres citronen og tilsæt saften til tilberedningen.
 • Fjern kanelstangen og blend tilberedningen i en blender. Hvis du foretrækker det, kan du spise det kogte æble uden at blende det.

8. Bukkehornsfrø til at slippe af med diarré naturligt

Bukkehornsfrø (eller bukkehorn) har krampestillende egenskaber i mave-tarmkanalen, så de har en beroligende virkning på smerter og kramper i forbindelse med diarré.

Desuden mindskede indtag af dem forekomsten af diarré hos kvinder, der led af forskellige præmenstruelle symptomer.

9. Gulerod og risvand

Denne blanding er blevet testet som en hydrerende formel hos børn med diarré. Indtagelsen heraf mindskede afføringsproduktionen og forbedrede væskeoptagelsen sammenlignet med andre orale rehydreringsopløsninger.

En gulerods- og rissuppe er en af de retter, der kan introduceres, når maven begynder at tolerere mad godt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Naturlige midler til at standse opkastning

10. Bananer

Dette er en anden frugt, der almindeligvis bruges til at slippe af med diarré naturligt. Det anbefales at indtage den lidt grøn, på grund af dens høje indhold af tanniner, der giver den en astringerende evne. Af denne grund er bananer en frugt, der anbefales i diæter mod diarré.

11. Probiotika

Brugen af probiotika til behandling og forebyggelse af dette sundhedsproblem er blevet undersøgt indgående i de seneste årtier, især når det gælder børn.

De videnskabelige beviser viser positive resultater i denne henseende, især hvad angår Lactobacillus G.G. og S. boulardii. Disse typer kosttilskud bidrager også til at genoprette balancen og tilfører en større mængde gavnlige bakterier.

I dette tilfælde bør probiotika indtages i form af kosttilskud. Derfor er det bedst at konsultere din læge om deres egnethed og følge instruktionerne fra hver enkelt producent.

Tips til at forebygge diarré

Dette almindelige problem kan opstå af forskellige årsager. Under alle omstændigheder er der nogle enkle fremgangsmåder, der skal tages i betragtning for at forebygge en eventuel smitte og for at finde årsagerne til dens opståen.

Når diarré opstår efter indtagelse af en ny medicin, er det nødvendigt at informere en læge for at undersøge muligheden for at ændre din behandling eller ændre doserne.

På den anden side, hvis der er mistanke om muligheden for en fødevareallergi eller -intolerance, kan det være meget nyttigt at føre en fødevaredagbog.

Denne kan gennemgås med hjælp fra en læge, der om nødvendigt vil udføre diagnostiske tests. Det er ikke tilrådeligt at starte en eliminationsdiæt uden først at konsultere en specialist.

Hvis oprindelsen er en virus eller bakterie, kan risikoen for smitte mindskes. For at gøre dette er det nødvendigt at opretholde korrekt håndhygiejne og ikke at dele madredskaber. Desuden kan madforgiftning forebygges ved at tilberede maden godt og følge de rette hygiejneråd i køkkenet.

Hvis dine symptomer ikke aftager, der opstår smerter eller andre tilknyttede tegn (blod i afføringen, feber, nedsat vandladning eller generel utilpashed), er det under alle omstændigheder nødvendigt at gå til lægen. På den måde kan der foretages en ordentlig undersøgelse, og der kan stilles en diagnose.

Det er muligt at slippe af med diarré naturligt med hjemmemidler

Alle disse metoder til at slippe af med diarré naturligt har deres fordele, så dit valg bør afhænge af dine behov og præferencer.

Disse fødevarer og drikkevarer er dog alle et supplement til den rette medicinske behandling, hvis du lider af en sygdom, der forårsager diarré. Desuden bør de kombineres med en passende kost og et tilstrækkeligt væskeindtag i løbet af dagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.