15 stueplanter, der forværrer allergi

Der er flere planter, som du ikke bør have i hjemmet, fordi de forværrer allergi. Denne artikel fortæller dig om dem.
15 stueplanter, der forværrer allergi
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 19 marts, 2023

På trods af deres forskellige fordele for indretning, sundhed og harmoni er der nogle planter, som du ikke bør have i hjemmet, fordi de forværrer allergi. De kan udløse visse reaktioner hos følsomme mennesker.

Især når foråret kommer, blomstrer de fleste plantearter, både træ- og urteagtige, kraftigt. Det betyder en stigning af pollen i miljøet.

Det forværrer allergi, hvis man holder dem indendørs. Her er de planter, som du bør tage forholdsregler over for.

Fordele og ulemper ved planter

Indendørs kan planter have en dekorativ funktion. I den forstand bringer de et strejf af naturlighed til atmosfæren i det rum, hvor de står, hvad enten det er stuen, gangen, soveværelset eller badeværelset.

Der findes flere arter, der er almindelige til sådanne formål, med eller uden blomster. Blandt de mest farverige, attraktive og dekorative er små palmer, bregner, aloe vera og orkidéer.

Ud over dekoration har de også andre fordele. Nogle af dem er f.eks. med til at rense luften, reducere luftfugtigheden og kontrollere støv.

Nogle mener endda, at de tiltrækker held og lykke.

Men det er ikke kun fordele. Der er også ulemper. Der er indendørs planter, som kan være farlige, da de er giftige, f.eks. belladonna, filodendron, dragete og hortensia.

De kan også tiltrække insekter, som er irriterende og vanskelige at bekæmpe, f.eks. myrer eller bier. Og som om det ikke var nok, kan nogle af dem også fremkalde reaktioner hos følsomme mennesker. Det er tilfældet for dem, der lider af pollenallergi.

Forekomsten af dette problem kan variere fra befolkning til befolkning: Mellem 8 % og op til 40 %, afhængigt af region eller årstid. En undersøgelse viste, at over halvdelen (52,8 %) af de patienter, der havde symptomer på luftvejene, led af pollenallergi.

Ved kontakt med dette allergen kan der opstå forskellige symptomer hos den følsomme person:

 • Røde øjne.
 • Nysen.
 • Næsetilstoppelse og løbende næse.
 • Åndedrætsbesvær.
 • Muskelsmerter.

Planter, der forværrer allergi

Ifølge nogle undersøgelser om emnet har disse symptomer på pollenallergi en tendens til at blusse op i begyndelsen af foråret. De øges i intensitet, især når der er mere sol og vind.

Dette er dog ikke den eneste form for reaktioner, der kan forekomme hos allergikere i nærvær af visse plantearter. Lad os derfor se på, hvilke planter du ikke bør have derhjemme, hvis du lider af allergi.

1. Plantain

Plantain er et fælles navn, der henviser til flere arter, blandt andet den orientalske plantain og platanus x hispanica. Selv om de er hjemmehørende i Europa og Asien, kan du finde dem næsten overalt i verden, især i parker og haver.

De kan blive store. Nogle eksemplarer bliver op til 30 meter. Deres vigtigste kendetegn er en tyk stamme, en tæt krone, palmeblade og frugter, der ligner et pindsvin. De kan leve i mange år.

Blomstringen finder sted sidst på vinteren og fortsætter hele foråret. Forskning tyder på, at fnug fra frugterne kan forårsage allergiske reaktioner, som ikke har noget med høfeber at gøre.

2. Kastanjetræer forværrer allergi

Selv om kastanjetræer er en meget udbredt art i tempererede områder på den nordlige halvkugle, er allergi over for kastanjepollen ret sjælden, som det fremgår af undersøgelser. Det kan dog forårsage sensibilisering hos nogle mennesker, så man skal være forsigtig.

3. Poppel

Navnet poppel henviser generelt til forskellige arter af slægten Populus .Vi kender dem som poppeltræer. De er ikke meget høje træer, selv om nogle kan blive 25 meter høje.

Desuden er de almindelige i nordlige, tempererede og kolde områder. Især pollen fra Populus nigra kan være allergifremkaldende, selv om dens aktivitet i denne henseende er ret begrænset sammenlignet med andre arter.

4. Rødel forværrer allergi

Dens videnskabelige navn er Alnus glutinosa. Det er en art i Betulaceae-familien.

Desuden er den almindelig i Europa, Asien og Nordafrika. Den bliver op til 20-30 meter høj.

Selv om den er ved at blive fjernet fra bymiljøer, er den stadig almindelig på marker, især langs flodbredder. Med hensyn til allergi viser forskning, at 14,4 % af astmapatienterne er følsomme over for denne arts pollen.

Rødel er eksempel på træ, der forværrer allergi

5. Birk

Det er en fællesbetegnelse for Betula pendula samt forskellige løvfældende træer i Betulaceae-familien. Dens størrelse varierer mellem 10 og 30 meter.

Den har rhombeformede blade og hvidlig bark. Den er udbredt i store dele af den nordlige halvkugle, hvor den danner store skove.

Dens pollen er et af de vigtigste allergener i lande som Japan, hvor den er blevet dyrket uden kontrol. Desuden anses den for at være ansvarlig for at skabe krydsallergi.

6. Ask

I en undersøgelse, der blev gennemført i Aguascalientes (Mexico) med allergiske patienter, blev det efter en hudtest konstateret, at 44 % var følsomme over for Fraxinus excelsior. Denne art er almindeligvis kendt som ask.

7. Steneg

Steneg (Quercus ilex) hører til fagaceae-familien. Den er udbredt i mange dele af verden, især i tempererede klimaer, både i nord og syd.

Dens træ er meget værdifuldt. Men dens pollen er skadeligt for allergikere. Om foråret, i april og maj, når den står i fuldt flor, forårsager den udbrud.

8. Græs forværrer allergi

Indtil videre har vi talt om træer, dvs. store plantearter. Det er muligt at have dem hjemme, når man har en stor have eller gårdsplads.

Nu vil vi se, at der også blandt de planter, som du ikke bør have hjemme, hvis du lider af allergi, er nogle, der er mindre. Det er tilfældet med græsarter, hvor almindelig græs (Cynodon dactylon) hører til.

På golfbaner, i parker, alléer, på pladser eller i huset finder vi disse græsarter. De er dog ikke de mest anbefalelsesværdige for følsomme mennesker, da de kan påvirke luftvejene. Sandsynligheden øges, når græsset er blevet slået, da det kan sprede mere pollen.

Græs i boligkvarter

9. Springknap

Denne art kan udnytte næsten alle revner eller mellemrum mellem vægge eller fortove til at vokse. Det er en urteagtig plante, der bliver en halv meter høj. Dens blade er små, ovale og behårede. Den kan blomstre hele året, men er mest bestøvet mellem april og juni.

Undersøgelser viser, at arter af slægten springknap er en af de hyppigste årsager til pollenallergi i Middelhavsområdet. Især P. judaica og P. Officinalis anses for at kunne fremkalde sensibilisering.

10. Solsikker

Inden for slægten Aster er nogle af de mest udbredte planter i haven, hvis blomster også indgår i buketter. Men samtidig har de et højt allergifremkaldende potentiale.

Et eksempel på disse er solsikker. Det er interessant at bemærke, at der findes mennesker, der er allergiske over for pollen fra deres blomster, ligesom der kan være reaktion på at spise solsikkefrø, selv om sidstnævnte ikke er særlig hyppigt.

11. Dahliaer

Dahliaer hører også til slægten Aster. På grund af deres flotte farver er det almindeligt at se dem i buketter til dekoration.

Men de er ikke velegnede for allergikere. De kan forårsage udbrud af forskellige symptomer i næsen.

12. Jasmin

Jasminum officinale, hvis gængse navn er jasmin, tilhører slægten Olacea. Selv om den er meget smuk og enkel at dyrke i potter eller i jorden, er den blandt de planter, som du ikke bør have derhjemme, hvis du lider af allergi.

13. Ligusterplanter forværrer allergi

Liguster (Ligustrum vulgare) er et andet medlem af Oleaceae-familien. Det er en busk, der kan blive op til to meter. Den kan ses i byområder, hvor den plantes på pladser og alléer på grund af sin tiltrækningskraft og den behagelige duft af dens blomster.

Desuden er den almindelig i indendørs haver, da den kan vokse i skygge. Den er dog ikke egnet til personer med allergi og luftvejsproblemer.

14. Oliventræ

Folk sætter stor pris på Olea europaea for dens frugter og afledte produkter. Det er dog en anden art, som man bør undgå, især om foråret, når det blomstrer, da dets pollenproduktion også er høj.

Oliventræer

15. Syren forværrer allergi

Syren (Syringa vulgaris) er en slægtning til oliventræet, som den har det til fælles med, at den producerer rigeligt med pollen. Men fordi det er en art, der kan trives i næsten alle jordtyper og har meget prangende blomster, er den meget populær i havebrug.

Anbefalinger til forebyggelse af allergi

Det er muligt, at der i løbet af foråret opstår nogle symptomer på høfeber eller allergisk rhinitis. I den forstand bør du tage nogle forholdsregler, hvis du er en følsom person.

Hvis du f.eks. går udendørs i denne årstid, og du skal igennem områder, hvor der er en overflod af de nævnte plantearter, bør du bære et mundbind. Hvis du kører i bil, skal du også holde vinduerne lukkede.

Du bør naturligvis ikke have disse planter derhjemme, hvis du lider af allergi. Hvis der er nogen, er det tilrådeligt at fjerne dem. Det er naturligvis ikke altid godt eller muligt at gøre dette, når det er et træ i haven (beskæring afhænger af lovgivningen i de enkelte lande).

Under alle omstændigheder bør du tage forholdsregler, f.eks. undgå at udsætte dig for dem om foråret eller holde døre og vinduer i dit værelse åbne. Når du skal lufte ud, så prøv at gøre det tidligt om morgenen.

Hvis du overvejer at indrette dit hjem med planter, så prøv at gøre det med planter, der ikke vil forårsage reaktioner, hvis du eller nogle af de personer, der bor i hjemmet, er allergiske. Der er flere planter, som du ikke bør have i dit hjem. Der er dog mange andre muligheder at vælge imellem.

Det kan interessere dig ...
31 anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
31 anbefalinger til at forebygge allergi i hjemmet

Denne artikel indeholder en række anbefalinger til at holde de faktorer, der kan udløse allergi i hjemmet, under kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alonso Díaz M. Alergia a los pólenes de ciprés y olivofenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Universidad de Alcalá, 2017.
 • Ayuso R, Carreira J, Polo F. Quantitation of the major allergen of several Parietaria pollens by an anti-Par 1 monoclonal antibody-based ELISA. Analysis of crossreactivity among purified Par j 1, Par o 1 and Par m 1 allergens. Clinical & Experimental Allergy. 1995; 25: 993-999.
 • Bedolla-Barajas M, Valdez-López F, Arceo-Barba J, et al. Frecuencia de sensibilización a pólenes de la subclase Rosidae en pacientes con alergia respiratoria. Revista Alergia México. 2014; 61(4): 327-335.
 • Calzada Ricote D. Alergia al polen de olivo: potencial terapéutico de péptidos definidos a partir de su alérgeno principal, Ole e 1. Madrid: Universidad Complutense, 2015.
 • Cosmes Martín P, Moreno Ancillo A, Domínguez Noche C, et al. Sensibilización a polen de castaño y polinosis en el norte de Extremadura. Allergologia et Immunopathologia. 2005; 33(3):145 – 150.
 • Galindo H, Girón K, Pedroza A. Reacciones cruzadas. Alergia, abedul y alimentos. Alergia, asma e Inmunología pediátrica. 2007; 16(1): 25-28.
 • Gastaminza Lasarte G. Alergia al polen de pino: ¿solo en Euskadi? Sancho El Sabio. 2003: 18: 105-118.
 • González-Mancebo E González de Olano D, Trujillo M, et al. Prevalence of sensitization to lipid transfer proteins and profi lins in a population of 430 patients in the south of Madrid.  J Investig Allergol Clin Immunol. 2011; 21(4): 278-282.
 • Nitiu1 D, Mallo A, Medina I, Parisi C. Atlas de pólenes alergénicos de Buenos Aires, Argentina. Archivos de alergia e inmunología clínica. 2019; 50(2): 67-88.
 • Suárez-Gutiérrez M, Macías-Garza J, López-Ortiz D, Fuentes B, Álvarez-Cardona A. Sensibilización a aeroalérgenos en pacientes con rinitis alérgica en Aguascalientes, México. Rev. alerg. Méx. 2019;  66(4): 388-393.
 • Ukleja-Sokołowska N, Gawrońska-Ukleja E, Łukasz Sokołowski, et al. Sunflower seed allergy. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016. https://doi.org/10.1177/0394632016651648

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.