Antallet af tilfælde af syfilis og andre kønssygdomme er stigende

Hvorfor er antallet af syfilistilfælde stigende i USA og på verdensplan? Forskere har forskellige forklaringer på denne situation, som er et folkesundhedsproblem.
Antallet af tilfælde af syfilis og andre kønssygdomme er stigende
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Offentliggørelsen af den seneste rapport fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om seksuelt overførte sygdomme har fået alarmklokkerne til at ringe. Ifølge institutionens tal er antallet af tilfælde af syfilis steget med en foruroligende hastighed siden 2017.

Men det er ikke kun denne sygdom, der er i fokus. Der blev også konstateret markante stigninger i andre kønssygdomme i USA, såsom gonoré. Hvad havde COVID-19-pandemien at gøre med det? Og endnu vigtigere: Hvad gør vi for at passe på os selv?

CDC-data afslører, at antallet af tilfælde af syfilis er stigende

CDC-rapporten indsamler data fra 2017 til 2021 i USA. Med disse data kunne eksperterne tegne tendenser vedrørende seksuelt overførte sygdomme. Og det, de fandt, var en meget stor stigning.

Statistikkerne, der blev afsløret på institutionens officielle websted, rapporterede følgende:

  • Mens der i 2017 var 101.590 bekræftede tilfælde af syfilis, steg dette antal i 2021 til 176.713 patienter.
  • Gonorétilfælde steg fra 555.608 tilfælde i 2017 til 710.151 i 2021.
  • Klamydia steg i det sidste rapporterede år fra 1.579.885 tilfælde i 2020 til 1.644.416 tilfælde i 2021.

Hvis vi omsætter oplysningerne til procenter, kan vi se, at antallet af syfilistilfælde er steget med 74 % i USA i løbet af de sidste fire år. I samme periode har gonoré registreret en stigning på 28 %.

Den fortolkning, som CDC-fagfolk har foretaget i den rapport, der er vedlagt disse statistikker, er en foruroligende tendens. Den viser især, at der er minoritetsgrupper, der blev mere ramt, såsom mænd, der har sex med mænd. Hos dem var stigningen i diagnoser betydelig.

Afroamerikanere er til stede i ca. 30 % af disse rapporterede tilfælde. Og homoseksuelle og biseksuelle mænd tegner sig for en tredjedel af gonorétilfældene i 2021.

Siden 2001 er antallet af tilfælde af primær og sekundær syfilis steget med 781 % i USA.

Er antallet af tilfælde af syfilis stigende i resten af verden?

For lægespecialister står vi over for en syfilispandemi i det nye århundrede. I en gennemgang fra 2016 blev der allerede advaret om, at problemet har en tendens til at være mere udtalt i lande med lavere økonomisk udvikling.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) får 1 million mennesker hver dag en seksuelt overført sygdom, som kan helbredes med den rette behandling. Hvert år diagnosticeres der 376 millioner nye tilfælde af syfilis, gonoré, klamydia og trichomoniasis på kloden.

Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) lancerede på sin side i 2021 sin Epidemiologisk gennemgang af syfilis i Amerika.. Den forklarer, at Latinamerika og Caribien har registreret en stigning på 0,7 % i antallet af tilfælde i de sidste 30 år.

I Europa har tendenserne været varierende, men er nu på linje med den globale virkelighed. En artikel fra University of Cambridge rapporterer, at syfilis mellem 2000 og 2010 er faldet i antallet af tilfælde af syfilis blandt europæiske borgere.

Siden 2010 er syfilistilfældene imidlertid steget fra 4,4 diagnoser pr. 1.000.000 mennesker til 6,1 for det samme antal mennesker i det sidste årti.

Hvilken rolle spillede pandemien?

CDC-rapporten om stigningen i antallet af kønssygdomme forklarer, at en del af processen skyldtes COVID-19-pandemien. Infektionsekspert Maria Alcaide udtrykte det klart:

“COVID-19-pandemien kan have bidraget til stigningen i antallet af tilfælde af kønssygdomme, da der var mindre adgang til uddannelse, testning og behandling.”

-Dr. Maria Alcaide-

I en note offentliggjort i tidsskriftet Sexually Transmitted Diseases nævnes det, at syfilistilfældene steg efter pandemien, fordi den var en forværrende faktor. Med andre ord var der allerede situationer, der var gunstige for smitte, og som blev forværret af indespærringen og alt det, den medførte.

Forfatterne fremhæver kvindernes situation. Hos dem var der en bemærkelsesværdig stigning i antallet af tilfælde under indespærringen, hvilket resulterede i flere børn med medfødt syfilis. Det antages, at den manglende mulighed for at bevæge sig frit for at deltage i kontrolundersøgelser hurtigt fremskyndede problemet.

Hvordan skal vi passe på os selv?

Forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme er altid en prioritet, selv om vi nu ved, at antallet af tilfælde af syfilis er stigende. Foranstaltninger, der allerede er videnskabeligt dokumenteret, reducerer vores risiko for smitte og er inden for rækkevidde. Her er nogle af dem.

1. Brug kondom

Kondomer er den mest effektive metode, der findes til at forebygge seksuelt overførte sygdomme. Denne forebyggelse er naturligvis begrænset til det område, der er dækket af kondomet.

Derfor bør du tage ekstra forholdsregler, hvis du f.eks. har oralsex. Det er også nødvendigt at kende den korrekte måde at tage det på for at maksimere dets effektivitet.

Eksperter understreger fortsat, at kondomer er i centrum for forebyggelsesstrategier. Faktisk er mangel på brugen heraf en af forklaringerne på, hvorfor syfilistilfældene er stigende i USA.

2. Bliv testet

En syfilisinfektion kan gå uopdaget hen. Den første læsion er smertefri og er undertiden skjult i kønsorganerne eller ignoreres af patienten.

I denne situation er en blodprøve for syfilis meget nyttig. Der er situationer, hvor analysen fremmes, som det er tilfældet med gravide kvinder. Men hvis du har spørgsmål, er det bedste at spørge din læge.

Med en simpel blodprøve er det muligt at lave en biokemisk test, som, hvis den er positiv, vil muliggøre en tidlig behandling. Syfilis kan helbredes med kendte og effektive antibiotika, f.eks. penicillin.

3. Brug ikke stoffer

Selv om det kan virke som om det er fjerne realiteter, er sandheden, at der er en sammenhæng. Ifølge undersøgelser er fritidsbrugere af stoffer blandt de grupper, der har den største risiko for at få syfilis. Det brasilianske selskab for tropisk medicin minder om, at ifølge deres beviser er stofmisbrug en risikofaktor for seksuelt overførte sygdomme.

Igen har CDC-eksperter i deres rapport kommenteret, at stigningen i opioidbrug i USA er delvis ansvarlig for stigningen i tilfælde af syfilis. Alt dette er bortset fra de andre skadelige virkninger, som narkotika har på den fysiske og mentale sundhed.

Et socialt ansvar for at forebygge tilfælde af syfilis

Der findes ikke en enkelt løsning til at reducere tilfældene af syfilis og kønssygdomme. CDC opfordrer til en fælles indsats:

“Vi kan samle brikkerne op i vores søgen efter at vende tendenserne ved at gå videre med en ny tilgang, der anvender holistisk og koordineret pleje til at løse sameksisterende epidemier og sundhedsforskelle.”

-Leandro Mena, direktør for forebyggelse af kønssygdomme i CDC-

Bliv informeret og tag vare på dig selv. Enkle handlinger, der forebygger og forbedrer livskvaliteten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.