Sådan overvinder du ædru alkoholiker syndrom

Hos mennesker, der er holdt op med at drikke, er der normalt en mere intens benægtelsesproces end hos dem, der fortsætter med at drikke. De vil ikke indse problemet.
Sådan overvinder du ædru alkoholiker syndrom

Sidste ændring: 16 september, 2021

Ædru alkoholiker syndrom er, når mennesker, der ikke længere er afhængighe af alkohol, fortsætter med at manifestere adfærd, der ligner den adfærd, de havde, da de indtog stoffet.

Det er almindeligt, at venner og familiemedlemmer er overraskede, når en person ikke forbedrer sin adfærd på trods af at være stoppet med at drikke. I denne forstand er den bedste forklaring, der kan gives til dette fænomen, at den person, der er ude af sin afhængighed, ikke rigtig har formået at opgive en afhængig persons mentale mønstre.

Når en misbruger holder op med at forbruge et stof, skal de ændre visse maladaptive tankemønstre. Hvis dette ikke sker, er bedringen kun delvis.

Hvad er symptomerne på ædru alkoholiker syndrom?

Mennesker, der ikke længere indtager alkohol, har en tendens til at tro, at de har kommet sig fuldstændig efter afhængighed. Virkeligheden er imidlertid, at det ikke er så enkelt.

Et af hovedsymptomerne ved ædru alkoholiker syndrom er følelsesmæssig umodenhed. Generelt handler folk ikke i henhold til deres kronologiske alder.

Barnlighed opstår, når en voksen har adfærd fra et tidligere udviklingsstadium. For eksempel opfører mænd, der er i trediverne, sig stadig meget meget som i deres teenageår. I denne forstand går følelsesmæssig umodenhed og infantilisme hånd i hånd, selv om de er forskellige.

Følelsesmæssig umodenhed refererer til vanskeligheden eller umuligheden ved at styre sine egne følelser. Mennesker med lav frustrationstolerance tror, at alt er tilladt. Når de ikke kan få noget, som de ønsker det, bliver de irriterede.

På samme måde er det mest relevante tegn på dette syndrom egocentrisme. Mange misbrugere, der har formået at stoppe med at forbruge stoffet, udvikler en fantasi, hvor de er bedre end andre, fordi de har opnået en bedrift, der ville indebære ros og beundring.

Kvinde med alkohol foran sig er offer for ædru alkoholiker syndrom

Hvorfor sker det?

Årsagen til ædru alkoholiker syndrom er manglen i rehabiliteringsprocessen. Det vil sige, at man ofte tror, at rehabilitering er effektivt, når misbrugeren holder op med at bruge stoffet, men i virkeligheden skal andre faktorer tages i betragtning.

En misbrugers måde at tænke på er tvangsrelateret. Dette indebærer, at selvom der ikke er noget stof, vil de fortsætte med punktlige adfærdsmønstre. Generelt behøver de, der præsenterer syndromet, ikke indtage alkohol for at være irrationelt uansvarlige.

Sammenfattende kan vi angive årsagen som uvidenhed om afhængighed. Det er uden tvivl det faktum, at man tror, at afhængighed kun er baseret på forbrug, hvilket forhindrer folk i at søge professionel hjælp, når de stopper med at drikke på egen hånd.

Tips til at overvinde ædru alkoholiker syndrom

Når vi forstår, at alkoholafhængighed handler om mere end at drikke, kan vi få adgang til omfattende rehabilitering, der holder os væk fra at drikke og også fremmer adfærdsændringer. Lad os tage et kig på, hvordan det ser ud.

1. Fokus på at ændre den måde, du tænker på

Virkelig forandring kommer altid fra den måde, vi tænker på. Når vi er i stand til at modificere maladaptive tankemønstre, ændres adfærd også.

Så prioriteten bør være at tilpasse tanker til en socialt adaptiv ideologi.

2. Acceptér, at mestring ikke er noget, nogen kan opnå natten over

At have urealistiske forventninger komplicerer bedringsprocessen. Personen skal forstå ændringer som mellem- og langsigtede projekter. På denne måde kan vedkommende bedre værdsætte små præstationer, og angsten forsvinder.

Det er en forenklet idé at foregive, at når du holder op med at drikke, vil dine problemer være forbi.

3. Søg professionel hjælp

For at rehabiliteringen skal være effektiv, skal personen gå til en specialist. Grundlæggende bør en psykolog tilvejebringe de nødvendige værktøjer, så ændringen i tankemønsteret finder sted og fastholdes over tid.

Hvordan kan jeg hjælpe en person med ædru alkoholiker syndrom?

Den bedste måde at støtte en person med ædru alkoholiker syndrom på er ved at vise dem, at deres problemer fortsat påvirker deres liv. I nogle tilfælde er opgaven med at få dem til at acceptere deres situation ikke let. Modstanden mod virkeligheden er stærk.

Hos mennesker, der er holdt op med at drikke, er der normalt en mere intens benægtelsesproces end hos dem, der fortsætter med at drikke. I denne forstand bør du ikke forsøge at hjælpe på en tvungen måde. Den mest effektive metode er normalt psykoedukation om vigtigheden af at ændre gamle vaner.

Gradvist bør du prøve en tilgang, der skaber tillid til personen. Undgå altid at dømme deres liv og beslutninger. Målet er at fremme en effektiv forandring, der involverer personen som hovedperson. Derfor kan personen have brug for psykologisk pleje.

Misbruger i terapi

Kan mennesker med dette syndrom genoptage at drikke?

Svaret er ja. Ædru alkoholiker syndrom er en tilstand, hvor vedkommende tror, at han eller hun er ovre sin afhængighed. Derfor er tilbagefald muligt.

Det er dog ualmindeligt, at dem, der er holdt op med at drikke, vender tilbage til det med samme hyppighed. Det er meget sandsynligt, at det er mindre og sporadiske tilbagefald.

Hvad forhindrer en tilbagevenden til afhængighed?

I dette tilfælde bliver følelsen af kontrol og sikkerhed opnået af dem, der holder op med at drikke, det nye stof, der har erstattet virkningerne af alkohol. Afhængigheden forbliver, men det handler ikke længere om at drikke, men om kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pardo, Renée. “La Sobriedad Como Bien.” Desacatos: Revista de Ciencias Sociales 29 (2009): 173–178. Desacatos: Revista de Ciencias Sociales. Web.
  • “Reseña de ‘El Síndrome de La Borrachera Seca’ de José Antonio Elizondo López.” Desacatos 29 (2009): 173–178. Print.
  • Acosta Barreto, María Rocío, Fernando Juárez Acosta, and Mauricio Cuartas Arias. “Funciones Ejecutivas y Antecedentes Familiares de Alcoholismo En Adolescentes.” Pensamiento Psicológico 16.1 (2017): n. pag. Pensamiento Psicológico. Web.
  • MPS. “El Alcoholismo.” La verdad 1.9 (2018): 34–35. La verdad. Web.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.