Binge drinking: Hvad er konsekvenserne?

Selv om det sker lejlighedsvis, kan det påvirke vores helbred, hvis vi drikker for meget til en fest eller et møde. Få mere at vide om virkningerne af overdrevent druk.
Binge drinking: Hvad er konsekvenserne?

Sidste ændring: 21 september, 2022

Et overdrevent forbrug af alkohol kan have sundhedsmæssige konsekvenser. Men dette forstærkes, når folk udfører binge drinking.

Generelt anses denne praksis for at kunne påvirke folk på kort, mellemlang og lang sigt, både fysisk og psykisk. Desuden påvirker det nervesystemet, og der er både en hæmmende effekt og manglende koordination, hvilket øger risikabel adfærd og sandsynligheden for at lide skader og ulykker.

Binge drinking: Hvad er det?

Man mener normalt, at problemer i forbindelse med alkoholisme er mere typiske for folk, der drikker regelmæssigt. Men lidelsen ligger ikke kun i hyppigheden, men også i hvor meget der drikkes ved hver enkelt lejlighed.

Som bekendt er binge drinking en praksis, hvor man indtager store mængder alkohol på kort tid. Udtrykket binge bruges altid om aktiviteter, der udføres på en ekstrem måde.

Målet er at blive fuld hurtigt eller at gøre virkningerne af drikkeriet mere intense. En person kan indtage 4 eller endog 5 drinks på 2 timer eller mindre.

Så hvis en person opholder sig i 6 timer ved et socialt arrangement, kan han/hun ende med at få op til 20 drinks. Som følge heraf opnås ifølge forskningen en høj grad af beruselse (med en alkoholkoncentration i blodet på mindst 0,8 g/l).

Denne praksis er hyppigere blandt mænd i alderen mellem 20 og 40 år. Ifølge en undersøgelse foretaget på polyklinikken José Ramón León Acosta i Santa Clara (Cuba) var 70 % af de patienter, der blev indlagt på grund af problemer i forbindelse med alkoholforbrug, i denne aldersgruppe.

Venner skåler

Binge drinking er hyppigere i sociale sammenhænge, hvor der er mulighed for at indtage drikkevarer.

Konsekvenser af binge drinking

Binge drinking kan være meget farligt på kort og lang sigt, både for personen selv og for personerne omkring ham eller hende. Lad os tage et kig på konsekvenserne.

Kortvarige virkninger

Når man drikker på denne måde, kan man ud over at føle sig svimmel og kaste op også få blackouts. Og næste dag har man naturligvis alle symptomerne på tømmermænd, men meget stærkere.

Aggression og kriminel adfærd

Alkohol gør os uhæmmet. Hvis forbruget er overdrevent, kan vi let “miste besindelsen” og give os hen i risikabel adfærd. F.eks. exhibitionisme, ubeskyttet sex eller sex med fremmede. Ligeledes øges mulighederne for at overfalde nogen og begå forbrydelser og misbrug.

Øget risiko for ulykker

Under påvirkning af alkohol mister vi koordinationen. Vores lemmer reagerer ikke, og de adlyder ikke hjernen. Der er således en øget risiko for ulykker.

Du kan også komme ud for eller forårsage bilulykker. Ifølge forskning er sandsynligheden for at dø i en trafikulykke ca. 13 gange højere, når der er en høj koncentration af alkohol i blodet.

Hjertestop

I visse tilfælde kan personen føle kvalme. Men på grund af deres tilstand er de måske ikke i stand til at uddrive deres maveindhold. Opkast kan så blokere luftvejene, hvilket fører til hjertestop og hjernedød.

Etylkoma som følge af binge drinking

Når der er høje alkoholkoncentrationer i blodet (over 3 gram pr. liter), kan der ske et fald i åndedræts- og hjertekapaciteten, hvilket udløser ethlkoma. Død ved kvælning kan derefter indtræde.

Øget risiko for afhængighed

Hyppig binge drinking er ofte det afgørende skridt til at udvikle alkoholafhængighed, da det bliver svært at kontrollere alkoholforbruget. Dette medfører andre kroniske konsekvenser.

Leversygdomme

På lang sigt øger hyppig storforbrug af alkohol risikoen for leversygdom, skrumpelever og fedtlever.

Hjertesygdomme

Flere undersøgelser har fastslået, at binge drinking øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme hos midaldrende personer (45 år og derover). Denne sammenhæng er mindre klar hos yngre mennesker.

Forskernes konklusion er, at overdrevent alkoholforbrug ikke kun har en indvirkning på forekomsten af forskellige kroniske sygdomme, men også øger sandsynligheden for, at disse sygdomme forværres, hvis de allerede er til stede.

Eksekutive funktioner

Konsekvenserne er også tydelige i de kognitive færdigheder. I den forbindelse viste forskning med universitetsstuderende, at de, der deltog i binge drinking, klarede sig dårligere i intellektuelle opgaver. Scorerne var endnu lavere, jo yngre de var, da de begyndte at drikke.

Risiko for demens som følge af binge drinking

I en undersøgelse af 131.415 voksne var der en 1,2 gange højere risiko for demens hos personer, der drak meget, sammenlignet med moderate drikkere.

Frustreret mand i terapi

Voksne i den midaldrende alder kan opleve en accelereret kognitiv forringelse, hvis de indtager alkohol i form af binge drinking.

Sociale og affektive problemer

Ud over de ovenstående konsekvenser er depressive lidelser, angst, irritabilitet og søvnforstyrrelser almindelige hos personer, der drikker alkohol i misbrug og hyppigt. Der er også en adfærd, der kan føre til konflikter, skænderier, slagsmål og aggressiv adfærd over for deres omgivelser.

Andre konsekvenser af binge drinking

Ifølge en undersøgelse foretaget i Spanien er alkoholisme blandt de vigtigste årsager til invaliditet. Det påvirker også familiestrukturen (dysfunktionel familie) og har økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser.

Alkohol er ikke ufarligt

Konsekvenserne af binge drinking er mangfoldige. Alle disse virkninger er negative. Derfor er det vigtigt at arbejde på at oplyse de unge om problemet.

Falske overbevisninger om, at binge drinking ikke er skadeligt, bør afsløres, fordi det er en praksis, der faktisk kan være meget skadelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Athyros V, Liberopoulos E, Mikhailidis D, et al. Association of Drinking Pattern and Alcohol Beverage Type With the Prevalence of Metabolic Syndrome, Diabetes, Coronary Heart Disease, Stroke, and Peripheral Arterial Disease in a Mediterranean Cohort. Angiology. 2007; 58(6):689-697.
  • Catalá-López F, Génova-Maleras R, Álvarez-Martín E, et al. Carga de enfermedad en adolescentes y jóvenes en España. Revista de Psiquiatría y Salud Mental. 2013; 6: 80-85.
  • Ferrat C, Fernández E, González G, et al. Caracterización de las personas consumidoras de bebidas alcohólicas. Acta Med Cent. 2019; 13(4):523-531.
  • Kivimäki M, Singh-Manoux A, David Batty G, et al. Association of alcohol-induced loss of consciousness and overall alcohol consumption with risk for dementia. JAMA Netw Open. 2020; 3(9):e2016084.
  • Ministerio de Sanidad de España. Líneas de actuación en el ámbito de la prevención del consumo de alcohol. Comisión de Salud Pública: 2021.
  • Salas-Gómez D, Fernández-Gorgojo M,  Pozueta A.  Binge drinking in young university students is associated with alterations in executive functions related to their starting age. Plos One. 2016. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0166834
  • Sánchez Sánchez A, Redondo Martín S, García Vicario M, Velázquez Miranda A.. Episodios de urgencia hospitalaria relacionados con el consumo de alcohol en personas de entre 10 y 30 años de edad en Castilla y León durante el período 2003-2010. Rev Esp Salud Pública. 2012; 86: 409-417.
  • Sarasa-Renedo A, Sordo L, Molist G, Hoyos J, Guitart A, Barrio G. Principales daños sanitarios y sociales relacionados con el consumo de alcohol. Rev. Esp. Salud Pública. 2014; 88(4): 469-491.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.