Egenskaber ved sertralin - et antidepressiva

Generelt er arten og forekomsten af bivirkninger forårsaget af sertralin i alle dens indikationer ens, uanset patientens alder.
Egenskaber ved sertralin - et antidepressiva

Sidste ændring: 22 december, 2022

Sertralin er et lægemiddel, der hører til familien af ​​antidepressiva. Derfor bruges det hovedsageligt til behandling af depression. Det er klassificeret i gruppen af ​​selektive serotoningenoptagshæmmere (SSRI), som vi vil se flere detaljer om i løbet af artiklen.

Ud over de antidepressive virkninger præsenterer den også effektive handlinger til behandling af forskellige kliniske lidelser såsom angst, tvangslidelser eller fobier, blandt andet.

På den anden side skal det nævnes, at laboratoriet, der var ansvarligt for dets kommercialisering, var det amerikanske farmaceutiske selskab, Pfizer, der lancerede det på markedet i 1991.

Fordele ved sertralin i forhold til andre antidepressiva

Setralin i pilleform

Forskellene mellem setralin og de andre nyere antidepressiva er ikke særlig markante. De fleste af fordelene ved dette lægemiddel består af de bivirkninger, det producerer, som er færre.

Fund fra forskellige undersøgelser antyder, at sertralin kan fungere bedre end fluoxetin ved visse typer depression.

På den anden side er det vist, at når sertralin anvendes til episoder med panik og fobi, formår dette lægemiddel at reducere deres antal og forbedre livskvaliteten for patienter.

Læs også: Femten måder at håndtere angst på

Hvad er depression?

Da den vigtigste indikation af denne medicin er depression, vil vi fokusere på at forklare, hvad det er. I denne forstand er depression en psykisk lidelse, der giver en konstant følelse af tristhed og et markant tab af interesse, når man udfører aktiviteter.

Depression påvirker derfor:

 • Følelser.
 • Tanker.
 • Adfærd.

Med hensyn til sygdommens oprindelse, undtagen i nogle tilfælde, hvor depression er forbundet med andre sygdomme, såsom Parkinsons sygdom, er den vigtigste årsag til denne lidelse en ændring af neurotransmittere i centralnervesystemet.

Den neurotransmitter, der er mest involveret i udviklingen af ​​depression, er serotonin.

Serotonin betragtes af nogle forskere som det kemiske stof, der er ansvarligt for at bevare balancen i vores humør. Derfor fører en serotoninmangel til depressive tilstande.

Der er dog også andre neurotransmittere, såsom noradrenalin eller dopamin, der ved at ændre deres niveauer fremmer forekomsten af denne affektive sindslidelse.

Imidlertid er det normalt et produkt af interaktionen mellem forskellige faktorer:

 • Biologisk: Hormonelle ændringer eller ændringer af de nævnte neurotransmittorer.
 • Psykosocialt: Vedvarende stress fra arbejde, privatliv osv.
 • Personlige faktorer.

Hvordan udøver sertralin sin virkning på kroppen?

To neuroner

Som vi allerede ved, er sertralin en serotoningenoptagshæmmer. Derudover er det yderst selektivt med minimale effekter på genoptagelse af noradrenalin i modsætning til mange tricykliske antidepressiva.

Med andre ord secerneres serotonin, ligesom andre neurotransmittere, af en neuron for at binde til membranreceptorerne i en anden tilstødende neuron og udløse en effekt.

Derefter frigøres den fra denne receptor, og nogle molekyler vender tilbage til neuronen, der tidligere secernerede den ved en genoptagelsesproces. Det er i denne proces, at sertralin udøver sin virkning og hæmmer det. Serotonin genindvindes således ikke, og dens koncentration øges i det presynaptiske rum mellem én neuron og en anden.

Ved at have mere serotonin kan det slutte sig til neuronmembranreceptorerne og udløse større effekt.

Som vi har set, har det endvidere en lav affinitet for andre typer af biogene aminoreceptorer, såsom noradrenalin. Denne kendsgerning kan forklare, hvorfor det har færre bivirkninger end andre serotoningenoptagshæmmere.

Læs også: Alt, hvad du bør vide om prozac mod depression

Bivirkninger

Deprimeret kvinde i sofa og illustrering af effekten af sertralin

Generelt er arten og forekomsten af ​​bivirkninger forårsaget af sertralin i alle dens indikationer ens, uanset patientens alder.

De mest almindelige bivirkninger er dem, der forekommer i mave-tarmkanalen, herunder en af ​​følgende:

 • Kvalme og opkast
 • Diarré.
 • Anoreksi.
 • Dyspepsi.
 • Andre.

Konklusion

Den vigtigste indikation for sertralin er behandling af depression. Det kan imidlertid også blive ordineret til behandling af andre lidelser, såsom angstanfald eller OCD.

Følg altid din læges anvisninger og tal med dem eller en farmaceut vedrørende enhver tvivl eller spørgsmål, du måtte have om sygdommen eller den ordinerede behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fegert, J. M. (2004). Depression treatment with SSRI in child and adolescent psychiatry. A debacle of research or information? NERVENHEILKUNDE.
 • Farmoz. (2011). RCM Sertralina. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Rodríguez-Ramos, P., & Mardomingo Sanz, M. J. (1998). Respuesta a la sertralina en adolescentes con trastorno obsesivo-compulsivo. Actas Espanolas de Psiquiatria.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.