Anvendelse og bivirkninger ved Canesten

Canesten er medicin, der indeholder clotrimazol som det aktive stof. Det er til behandling af overfladiske svampeinfektioner, inklusiv skedesvamp. Hvordan anvender du det? Læs med, for vi vil fortælle dig alt om det.
Anvendelse og bivirkninger ved Canesten
Fabiola Marín Aguilar

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Fabiola Marín Aguilar.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Du kan finde canesten som en creme eller pulver til kutan administration, som en blød kapsel eller også som en vaginal stikpille, afhængig af behandlingen, man har brug for. Clotrimazol er dets aktive stof Læs med, for vi vil fortælle dig alt, hvad du bør vide om anvendelse og mulige bivirkninger ved canesten.

Anvendelse og terapeutiske indikationer ved svamp

Canesten er til topisk anvendelse af overfladiske svampeinfektioner forårsaget af dermatofytter, svamp og gærinfektioner, såsom:

 • Dermatofytinfektioner: Tinea (tinea pedis, tinea manuum, tinea cruris og tinea corporis).
 • Pityriasis versicolor.
 • Vaginal candidiasis.
 • Balanitis.

Canesten – Hvordan det fungerer

Clotrimazol er et svampedræbende middel fra imidazolgruppen, der forhindrer væksten af svamp. Det fungerer dermed på niveau med syntesen af ergosterol. Det er et sterol, der sammensættes af cellemembranen af svamp og nogle gærformer.

Hæmmelsen af syntesen af ergosterol forårsager den strukturelle og funktionelle ændring af den cytoplasmiske membran. Dette resulterer i en ændring i membranens permeabilitet, hvilket til sidst forårsager cellenedbrydning.

Kemisk formel for clotrimazol

Hvordan påfører man canesten?

Måden, man administrerer det på, er som regel kutan eller direkte i skeden. Varigheden af behandlingen afhænger af placeringen og udbredelsen af svampeinfektionen. Generelt, anbefaler læger det følgende:

 • Dermatofytinfektioner: 3 til 4 uger.
 • Pityriasis versicolor: 1 til 3 uger.
 • Vaginal candidiasis eller balanitis: 1 til 2 uger.

Som vi nævnte i begyndelsen af denne artikel, er der andre former af denne medicin tilgængelige på markedet. Nogle er til behandlingen af vaginal betændelse og kommer enten som vaginale stikpiller eller en vaginal creme med en applikator. Deres anvendelse vil afhænge af infektionens placering.

Instrukserne for canesten råder til dig at rengøre og tørre de ramte områder meget grundigt før anvendelse. Derefter, bør du påføre et tyndt lag creme på det ramte område og dets omgivende områder. Til sidst, udfører du en blid massage, indtil huden har absorberet cremen fuldstændig. Du bør anvende det 2 til 3 gange om dagen.

Bemærk, at en stribe creme på omkring 2 cm er nok til at behandle et område på størrelse med din hånd – på begge sider (2 cm er omkring samme længde som det yderste led på din pegefinger).

Du er måske også interesseret i at læse: Kan man behandle skedesvamp med hvidløg?

Kontraindikationer

Du bør ikke anvende canesten, hvis du lider af overfølsomhed over for clotrimazol, et hvert andet svampedræbende middel i imidazolgruppen eller nogen af dets hjælpestoffer.

Mulige bivirkninger ved canesten

Nogle af de mest gængse mulige bivirkninger ved canesten er:

 • Problemer i immunsystemet, såsom allergiske reaktioner (synkope, lavt blodtryk, dyspnø og nældefeber).
 • Problemer forbundet med huden og subkutane væv, såsom blæner, ødem, erytem, hudkløe, en brændende fornemmelse, irritation, udslæt og så videre.

Disse symptomer betyder som regel ikke, at du bliver nødt til at stoppe behandlingen, og er mere gængse i løbet af de første dage af behandlingen med clotrimazol.

Canesten på tube

Canesten kan føre til bivirkninger på immunsystemet og huden. Ikke alle personer oplever dem dog.

Er canesten sikkert at anvende under graviditet?

Generelt, er candiadiasis ikke en risiko under graviditet og det hæmmer ikke fosterets udvikling, som det er tilfældet med nogle seksuelt overførte sygdomme og andre infektioner. Faktisk, er clotrimazol en af de medikamenter, som kvinder gængst bruger under graviditet.

Dette skyldes, at både eksperimentielle og efter-markedsføring forskning afslører, at der ikke er nogen skadelige effekter på moderen eller barnet, når der anvendes canesten under graviditet. Man skal dog evaluere fordelene ved at bruge denne medicin, før man anvender det, i løbet af de første tre måneder af graviditeten.

Du vil måske også være interesseret i: Smerter i underlivet: Dette skal du vide

Derudover, afslørede et nyligt studie, at kvinder, der led af candida i det andet trimester af graviditeten, havde en højere risiko for for tidlig fødsel og at få undervægtige babyer, end dem med candida i det første trimester af graviditeten.

Selvom denne type infektion ikke udsætter det ufødte barn for en risiko, så kan de stadig få den under fødslen. Mødre overfører candidiasis til deres barn, når den sidstnævnte kommer i kontakt med vagina under en naturlig fødsel. Hvis du tror, du har en vaginal candidiasisinfektion, mens du er gravid, bør du derfor tale med din læge om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agencia Española del Medicamento (2019). Centro de información del medicamento. Ficha técnica. Canestén. Disponible en: https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/52626/FT_52626.html
 • Rang HP, Dale MM (2012). Farmacología 7ª edición. Antimicóticos, 52: 652
 • Holzer I, Farr A, Kiss H, et al (2017). The colonization with Candida species is more harmful in the second trimester of pregnancy. Arch Gynecol Obstet, 295:891-895. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2825576
 • Ford N, Shubber Z, Jao J, Abrams EJ, Frigati L, Mofenson L. Safety of cotrimoxazole in pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Acquir Immune Defic Syndr. 2014;66(5):512–521. doi:10.1097/QAI.0000000000000211

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.