Smerter i underlivet: Dette skal du vide

Har du en brændende fornemmelse omkring din vagina? Er der betændelse? Det kan være, at din underlivssmerte skyldes en tilstand kaldet vulvodynia. Det påvirker de kvindelige kønsorganer, og i dag vil vi gerne fortælle dig, hvad det er, og hvordan man behandler det.
Smerter i underlivet: Dette skal du vide

Sidste ændring: 09 august, 2022

Smerter i underlivet er en brændende, bankende fornemmelse, der er resultatet af irritation i en kvindes kønsområde. Desværre påvirker det ca. 16% af den kvindelige befolkning. I dag, vil vi gerne fortælle dig om denne tilstand, så du kan identificere dens symptomer og gribe hurtigt ind, hvis du har brug for det.

Lad os finde ud af, hvordan vulvodyni kan påvirke din livskvalitet, og hvordan det også kan have indflydelse på dit sexliv. Vi vil også gerne give dig nogle nyttige råd til, hvordan du håndterer det.

Hvornår skal du gå til lægen?

Kvinde med smerter i underlivet

Skeden er et af de mest følsomme områder hos en kvinde, og den kan let blive irriteret eller få en infektion.

Der kan være mange grunde til smerter i underlivet. For eksempel, kan det at tørre for voldsomt med toiletpapir føre til irritation og sviende smerter. Bemærk, at en allergi over for latex (kondomer) kan føre til lignende symptomer.

Det kan dog være en god idé at vide, om du skal konsultere en gynækolog, fordi du muligvis har vulvodyni. Husk, at tidlig diagnose er vigtigt.

Symptomer på vulvodyni

Årsagen til, at vulvodyni betragtes som kronisk smerte, er, at den varer omkring tre måneder, ifølge nogle undersøgelser.

Så gå straks til din læge, hvis du har følgende symptomer i mere end et par dage.

  • Brændende fornemelse, ledsages normalt af en stikkende fornemmelse og bankende smerter.
  • En følelse af kløe, som du ikke kan lindre på nogen måde (for eksempel ved at vaske området med en passende sæbe).
  • Smerter under seksuelt samleje (dette er almindelige hos kvinder med vulvodyni).

Husk på, at disse symptomer kan være kroniske eller blot forekomme nogle gange. For eksempel, når du rører ved området eller under sex.

Ikke desto mindre, skal du konsultere en læge, hvis disse symptomer ikke forsvinder. De kan stille en diagnose og give dig behandling, så du kan kurere det så hurtigt som muligt.

Årsagerne til smerter i underlivet

Kvinde holder p-piller i hånd

Vulvodyni kan være en bivirkning af præventionsmidler, samt en advarsel om en underliggende sygdom.

Ifølge nogle undersøgelser er dette nogle af de almindelige grunde til smerter i underlivet:

  • Herpes: Læsioner, der forårsager sår i skedeområdet.
  • Allergier: På grund af vådservietter eller latexkondomer.
  • Hormoner: Hormonelle ændringer på grund af amning eller indtagelse af præventionsmidler.
  • Endometriose: Dette er tilstedeværelsen af ​​endometrialt væv uden for livmoderen.

Dette er blot nogle af årsagerne til vulvodyni, der kan føre til vaginismus. Det vil sige, det kan føre til ufrivillige sammentrækninger i skedens muskler. De sker ofte som resultat af angst og frygt i forventning om den smerte, der vil opstå under samleje.

Hvis dette lyder som dig, skal du kontakte din læge.

Mulige behandlinger af smerter i underlivet

Du skal ikke være bekymret, hvis du går til lægen på grund af de symptomer, du giver, og de diagnosticerer dig med vulvodyni. Der er mange gode behandlinger for det.

Hvis der er tydelige tegn på angst og forventning om smerter i samleje, skal du overveje muligheden for terapi. Det kan gøre en stor forskel!

Hvad sker der, hvis problemet er eksternt?

Heldigvis er der mange alternativer, såsom bedøvelsesmidler og antiinflammatoriske cremer, du kan prøve. Men hvis årsagerne er mere alvorlige, som endometriose, skal du overveje kirurgisk indgreb.

Et problem med en løsning

Kvinde undersøges grundet smerter i underlivet

Du kan få svar på alle spørgsmål, du måtte have, ved at konsultere en professionel.

Som du kan se, er der mange løsninger på vulvodyni. Husk, at alle er forskellige, og at årsagerne er vidt forskellige. Uanset hvad du gør, skal du ikke prøve at skjule det eller holde det for dig selv. Du kan hurtigt få din seksuelle glæde tilbage, ved blot at konsultere en læge og begynde på en behandling!

Derfor er det meget vigtigt at gå til et tjek mindst en gang om året. Du fortjener at nyde dit sexliv fuldt ud! Gå til en professionel nu, hvor du ved, at der er mange løsninger på dine smerter i underlivet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico52(2), 148-155.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología58(3), 222-231.
  • Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.