Muskulær torticollis: Symptomer og behandling

Har du nogensinde prøvet at vågne op med en stiv nakke og uudholdelige smerter i dit nakkeområde? I så fald er det meget muligt, at du har haft muskulær torticollis. Lær mere om dets symptomer og mulige behandlinger i denne artikel.
Muskulær torticollis: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 09 august, 2022

Muskulær torticollis er en sammentrækning, der forekommer i nakkeområdet og sker normalt på grund af dårlig stilling, når man sover. En dårlig nakkestilling kan føre til stivhed og mange smerter, når du bevæger dig.

Som artiklen, Update on acute mechanical cervicalgia, påpeger, kan muskulær torticollis også forekomme efter udsættelse for træk eller tvungne bevægelser. Så du skal passe på din nakke for at forhindre denne smertefulde tilstand.

Medfødt muskær torticollis

Baby tjekkes for medfødt muskulær toticollis

Inden vi omtaler de karakteristiske symptomer på muskulær torticollis, skal vi introducere udtrykket medfødt muskulær torticollis. Dette henviser til tilstedeværelsen af ​​denne lidelse fra det øjeblik, et barn bliver født.

Undersøgelser viser også, at lidelsen kan stamme fra en vis deformitet ved fødslen. Babyens sternocleidomastoid muskel er kortere på grund af problemer under fødslen.

Den eneste løsning i disse tilfælde er at gennemgå en kirurgisk operation så hurtigt som muligt. Dette skyldes, at kroppen for eksempel prøver at kompensere for en sådan forkortelse af musklen ved at forårsage problemer i rygsøjlen.

Når den nyfødte vokser, vil hans eller hendes hoved bøje mere til den ene side end den anden. Når man tvinges til at rette det ud, vil der være modstand sammen med mild smerte.

Læs også: 6 simple øvelser til at lindre nakkesmerter

Selvom man i nogle tilfælde kan undgå operation, er det for det meste den eneste løsning, når et barn fødes med denne lidelse. Under alle omstændigheder er det vigtigt at følge instruktionerne fra lægen, så det udvikler sig på den bedst mulige måde for barnet.

Symptomerne på muskulær torticollis

Nu hvor du har lært om en type medfødt torticollis, vil vi se på symptomerne omkring den mest almindelige version: Den, som vi alle kender, fordi vi har oplevet det på et tidspunkt i vores liv. Vi fortæller dig også, hvordan du afhjælper denne tilstand.

Begrænset mobilitet

Muskulær torticollis er, når du kommer ud af sengen efter at have sovet om natten og føler intens smerte i nakken, når du foretager en lille bevægelse. Måske er hovedet vippet til den ene side eller der er en reduktion i mobilitet i området. Hvis du rører stedet, hvor det gør ondt, vil du bemærke, hvor stiv musklen er.

  • I disse tilfælde skal du undgå pludselige bevægelser og opvarme nakken for at kontrollere områdets temperatur.
  • Du kan give dig selv en blid massage for at reducere ubehag (selvom lindringen kun vil vare et øjeblik).

Hovedpine kan være resultat af muskulær torticollis

Muskulær torticollis kan også forårsage hovedpine, især hvis du er tilbøjelig til at lide af dette. Dette sker på grund af stivheden i område.

I disse tilfælde skal du også undgå pludselige bevægelser og forsøge at immobilisere området. Hvis det ikke er muligt, og dit arbejde kræver mobilitet, skal du bruge en halskrave. Du skal dog placere den med det samme og under ingen omstændigheder bør den øge din smerte.

Læs også: Sådan kan du lindre hovedpine og spænding naturligt

Skuldre i forskellig højde

Et karakteristisk symptom på muskulær torticollis er at have den ene skulder lidt højere end den anden

Som det sidste, er et karakteristisk symptom på torticollis at have den ene skulder lidt højere end den anden. Dette skyldes den intense sammentrækning, der forekommer i musklen, som tvinger hovedet til at læne sig mod den ene side.

I dette tilfælde kan du foretage en meget blid og kontrolleret udstrækning for at lindre dit ubehag. Du skal også undgå pludselige bevægelser. Det bedste, du kan gøre, er at hvile så meget som muligt.

Hvis du vælger at bruge en halskrave, skal du huske, at den ikke må være for stram. Det er ikke en god idé, at nakken forbliver endnu mere stiv, end den allerede er, da det er vigtigt at bevæge den langsomt uden pludselige bevægelser.

Husk desuden, at torticollis forbedres, som dagene går. Faktisk varer det normalt cirka tre dage. Så med ordentlig pleje forsvinder dit problem hurtigere, end du forventer.

At opretholde en god kropsholdning, mens du sover, samt få en ordentlig pude, kan reducere dine chancer for muskulær torticollis. Under alle omstændigheder skal du vide, at alle vil opleve det på et tidspunkt, og det er intet at være bekymret for.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ankha, M. E. A., Nascimento, R., Raldi, F., De Moraes, M., Ribeiro, Z., & Dos Santos, L. (2017). Traumatic bone cyst and congenital muscular torticollis: association or a chance?. Revista española de cirugía oral y maxilofacial: Publicación Oficial de la Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial39(1), 46-49.
  • Barraquer-Bordas, L.. (1966). Los transtornos del movimiento, de la postura y del tono por patologia extrapiramidal. Arquivos de Neuro-Psiquiatria24(2), 122-139. https://dx.doi.org/10.1590/S0004-282X1966000200007
  • González Gil, José Manuel, González Salgado, Omar, & Barranco Martínez, Luis Felipe. (2001). Tortícolis infantil: Nuevas perspectivas en su tratamiento. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología15(1-2), 65-70. Recuperado en 12 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2001000100013&lng=es&tlng=es.
  • Robles Gálvez, C. N. (2018). Enfoque fisioterapéutico en el tortícolis muscular congénito.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.