Sådan vælger du maling til køkkenfliser

Hvis du ønsker at give dit køkken et nyt udseende, er flisemaling et godt alternativ. Læs videre og lær, hvordan du vælger den bedste maling til køkkenfliser her.
Sådan vælger du maling til køkkenfliser

Sidste ændring: 13 april, 2022

Maling til køkkenfliser er blevet den perfekte allierede for dem, der ønsker at foretage boligrenoveringer uden at skulle rive de gamle fliser ud. Det er en hurtig, billig og enkel løsning. Det bedste af det hele er, at det er et alternativ, der omfatter et uendeligt antal farver at vælge imellem!

Så hvis du har haft den samme farve fliser i køkkenet i årtier og ønsker at give dem et mere moderne udseende, vil et lag maling være den perfekte løsning til at give dit køkken et helt nyt udseende. Hvis du vil lære, hvordan du gør det, så læs videre!

Tips til valg af den ideelle flisemaling

Renovering af hjemmet er en besværlig opgave, der giver store fordele, men også et par ulemper. Derfor er det nødvendigt, at vi får så mange oplysninger som muligt om det, vi vil gøre, før vi går i gang.

Dette er de vigtigste spørgsmål og anbefalinger, som du bør tage hensyn til, når du vælger den flisemaling, hvormed du vil give dit køkken et nyt udseende.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Fem typer materialer til køkkenskabe

1. Kan alle typer køkkenfliser males?

Svaret er ja. Det er ligegyldigt, om dine fliser er meget gamle, strukturerede eller har en dyb farve. Du kan give alle typer køkkenfliser et nyt liv med et lag maling.

Den eneste væsentlige regel er, at de skal være helt rene og fri for fedt og snavs. Dette er især vigtigt i forbindelse med renovering af køkkenet.

2. Hvilken flisemaling er den bedste?

Uden tvivl er emalje den maling, der har de fleste fordele, når det gælder maling af fliser. Det skyldes, at den har en bedre vedhæftning og et mere glansfuldt og holdbart slutresultat.

Den fås også i forskellige typer (mat, blank og satin) og kan enten være oliebaseret (syntetisk emalje) eller vandbaseret (akrylemalje).

  • Fordelene ved syntetisk emalje: Det er ideelt til at give et blankt udseende og er meget modstandsdygtigt over for fugt, hvilket gør det til den perfekte løsning til køkkener og badeværelser. Det tørrer hurtigt, og pletter kan fjernes med terpentin eller opløsningsmiddel. Den hvide farve har dog en tendens til at blive gullig med tiden.
  • Fordelene ved akrylemalje: Resultatet er meget mindre blank. Det er dog meget modstandsdygtigt over for pletter og bliver ikke gulligt. Det tørrer langsommere, og rester kan fjernes med vand og sæbe. Det indeholder heller ikke opløsningsmidler.
Maling til køkkenfliser

Syntetisk hvid maling kan blive gul med tiden, så sørg for at have dette i baghovedet, når du køber og bruger den.

3. Hvordan skal køkkenfliser rengøres før maling?

En fremragende affedtningsmiddel og en skuresvamp er mere end nok til at rengøre køkkenfliser. Husk, at flisernes fuger også skal males, så du skal fjerne alt fedt og snavs, der måtte være på hele overfladen.

Du kan blande lidt blegemiddel med vand og bruge en tandbørste. Husk, at alt skal være pletfrit.

Du kan også have glæde af disse tips: 8 indretningstips til kontoret

4. Skal du bruge grunder, før du maler?

Ved grunding forstås, at man påfører et lag grundmaling på fliserne, før man maler dem. Dette lag fungerer som en præ-base eller lim, så malingen sidder meget bedre fast og holder længere.

Selv om mange emaljemærker forsikrer, at det ikke er nødvendigt at bruge grunder, er den bedste løsning at gøre det før maling af køkkenfliser. Fliser, der kun har ét lag maling, har en tendens til at holde kortere tid og kræve mere maling end fliser, der har et lag grunder.

5. Hvordan skal jeg male køkkenfliserne?

Når du har valgt flisemaling, vil du sikkert indse, at denne slags maling er meget tyk. Så før du bruger den, bør du røre meget godt rundt i den med en træpind. Du kan også lukke den og vende bøtten med maling på hovedet, indtil farven er helt blandet.

Fliser til køkken og badeværelse males normalt med små pensler og ruller for at gøre opgaven mere behagelig. Hvert værktøj har særlige fordele, når det kommer til det endelige resultat:

  • Med en pensel får du en vintageeffekt, da de små strøg vil være synlige.
  • Med en rulle får du en ustruktureret, moderne resultat.

Når du har alle materialerne klar, skal du begynde at arbejde i små områder, så du ikke får malingstænk på andre dele. Vær tålmodig, og prøv at påføre et ensartet lag over hele overfladen. Hvis du ikke har påført et lag grunder, skal du måske påføre et andet lag farve.

6. Hvor lang tid tager det for malingen at tørre?

Det afhænger helt af det mærke, du bruger, og af emaljetypen. Akrylemalje tørrer langsommere end syntetisk emalje. Derfor er det en proces, der kræver tålmodighed.

Generelt skal emaljen være helt tør inden for tre uger. Prøv at holde hele køkkenet rent og i perfekt stand, så det endelige resultat bliver som forventet.

7. Hvordan skal jeg rengøre de nymalede køkkenfliser?

Du bør ikke rengøre det malede område de første par uger efter maling. Det er vigtigt, da det er nødvendigt at give det tid til at hærde og undgå at ødelægge alt dit hårde arbejde.

Efter tre eller fire uger kan du rengøre fliserne, men gør det altid forsigtigt og med bløde svampe og klude. Brug aldrig skuresvampe eller andre slibende materialer. Du skal huske, at du kun lægger et lag farve, ikke en ny flise, så vær forsigtig.

Person er ved at male fliser

Malingen til fliser er lang tid om at tørre, så gnid ikke noget rengøringsmiddel på overfladen i en måned efter malingen.

8. Hvor længe holder malingen?

Det afhænger af de forholdsregler, du tog, da du malede, og den pleje, du giver fliserne bagefter. Hvis du har rengjort området ordentligt før malingen, givet det et lag grunder og brugt emalje af god kvalitet, bør fliserne forblive i perfekt stand i flere år, før de skal have et nyt lag.

Er det værd at male køkkenfliser?

Hvis du ønsker at give dit køkken et nyt udseende uden at bruge mange penge eller forårsage rod, er flisemaling et glimrende alternativ til denne opgave. Du skal dog huske på, at det endelige resultat og dets varighed er baseret på de forholdsregler og den omhu, du tager, mens du maler.

Som det sidste er det interessant at huske, at dette er en gammel teknik. Så hvis det fanger din opmærksomhed, så husk alle disse tips og gør dig klar til at renovere dit køkken!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caviró, Balbina Martínez. “Azulejos talaveranos del siglo XVI.” Archivo Español de Arte 44.175 (1971): 283.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.