Arytmi og saltindtag: Hvordan hænger de sammen?

Nogle mennesker med tilbøjelighed til at få arytmi kan få et dårligt helbred, hvis de spiser en kost med et højt indhold af salt eller natrium.
Arytmi og saltindtag: Hvordan hænger de sammen?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Overdrevent saltforbrug anses for at være skadeligt, fordi det øger risikoen for arytmi og andre blodtryksrelaterede problemer. Dette forværres imidlertid ved indtagelse af salt af dårlig kvalitet og stærkt forarbejdet salt og hos personer, der er genetisk disponeret for disse lidelser. Vi ser nærmere på sammenhængen mellem arytmi og saltindtag.

På trods af farerne ved for meget salt er natrium et vigtigt mineral til kontrol af flere fysiologiske processer. Det er ikke kun afgørende for den korrekte overførsel af nerveimpulser, men også for forebyggelse af type 2-diabetes. På grund af dette er det ikke meningen at fjerne det helt fra kosten, men blot at moderere indtaget. Lad os se nærmere på emnet.

Hvilke fødevarer har et højt saltindhold?

Generelt er de fødevarer, der har det højeste saltindhold, industrielle ultraforarbejdede fødevarer. Disse produkter er fremstillet til at smage af meget, hvilket fører til lysten til at spise for meget af dem. Dette vil sandsynligvis medføre, at vi får mange forskellige sundhedsproblemer, især inflammatoriske problemer.

Faktum er, at de ikke kun indeholder natrium, men også simpelt sukker og transfedt i store mængder. Man skal dog huske på, at salt er til stede i næsten alle produkter, der indtages regelmæssigt.

Det betyder dog ikke, at salt er skadeligt for sundheden. Tværtimod er det nødvendigt. Vi skal dog sørge for, at det indtages i tilstrækkelige mængder. Det salt, der findes i friske fødevarer, udgør normalt ikke noget problem på mellemlang sigt. Desuden er det ikke raffineret, så vi vil i dette tilfælde tale om salt af høj kvalitet.

Vi kan endda fremhæve, at nogle nyere undersøgelser anbefaler et samlet natriumindtag på ca. 5 g om dagen, hvilket er langt over de nuværende anbefalinger fra de vigtigste internationale organisationer.

Det er blevet vist, at denne dosis er effektiv til at reducere dødeligheden uanset årsag og til at forbedre kroppens fysiologiske funktion. Alligevel er det også vigtigt at øge vores kaliumindtag.

Fastfood er eksempler på fødevarer med meget salt

Ultraforarbejdede fødevarer har normalt et højt saltindhold. Det er derfor tilrådeligt at moderere indtaget af dem.

Du vil måske være interesseret i denne artikel: 8 overraskende fordele ved havsalt

Forholdet mellem arytmi og saltindtag

Selv om salt er et uundværligt element for livet, har det en tendens til at føre til ineffektivitet i kroppen, hvis det indtages i for store mængder. Især kan ændring af natriumkanalernes fysiologi føre til arytmi, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Advances and Pharmacology.

Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at et utilstrækkeligt salt- eller natriumindtag vil føre til dette problem. Der er mange spekulationer om dette.

Det, som mange forfattere hævder, er, at indtagelse af store mængder salt – i forbindelse med dårlige livsstilsvaner – faktisk kan have en negativ indvirkning på hjertekarsystemets funktion.

Hvis kaliumindtaget ikke er tilstrækkeligt, eller hvis der er tale om situationer med en stillesiddende livsstil, kan der opleves negative konsekvenser for sundheden. Der er imidlertid også tilfælde, hvor salt- og natriumindtaget skal øges.

Et eksempel er tilfældet med sportsfolk, der er aktive under varme og fugtige forhold. Her er det nødvendigt at kompensere for det natrium, der går tabt ved svedning, så det er tilrådeligt at sikre et betydeligt indtag ved måltiderne. Ellers øges risikoen for hyponatriæmi og helbredsproblemer.

Koststrategier til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme

Ud over optimering af saltindtaget er der andre strategier, der kan være effektive til at forbedre hjertekarsystemets funktion. Det er f.eks. vigtigt at undgå kalorierige kostvaner i forbindelse med en stillesiddende livsstil. Overvægt øger risikoen for hjertelidelser betydeligt.

Desuden bør man undgå giftige vaner som alkoholforbrug og rygning. Disse elementer kan på mellemlang sigt forårsage arteriel stivhed, hvilket øger risikoen for hypertension.

Indtagelse af antioxidanter er også gavnligt, da det hjælper med at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i vævene. I sidste ende bør man ikke forsømme at dyrke fysisk aktivitet.

Denne vane øger hjertets effektivitet og øger dets evne til at pumpe blodet. Det mindsker også betændelsesniveauet og forhindrer ændringer som f.eks. blodpladeaggregation.

Endnu en god artikel, som vi er sikre på, at du vil nyde: Hvad er ekstra hjerteslag, og hvad er årsagen?

Hvad er den rigtige mængde salt at indtage?

Hvad angår det maksimale saltforbrug, er der i øjeblikket ret stor uenighed. De mest klassiske forfattere mener, at det ville være optimalt at holde det daglige natriumindtag under 2 gram, mens nyere dokumentation hævder, at op til 5 gram om dagen er sikkert.

Under alle omstændigheder er eksperterne enige om, at det er nødvendigt at opretholde en balance mellem natrium- og kaliumindtaget, da de har modstridende virkninger på blodtrykskontrollen.

Tilsvarende kan disse anbefalinger ændres hos sportsfolk eller hos personer, der bor på steder, hvor temperaturen er meget høj. I disse sammenhænge er det tilrådeligt at tilpasse kosten individuelt for at undgå problemer med elektrolytbalancen.

Salt hældt ud på et bord

Et moderat saltindtag bidrager til, at kroppen fungerer korrekt. Et for stort saltindtag er imidlertid forbundet med en øget risiko for arytmi.

Arytmi og saltindtag: Salt kan være relateret til udviklingen af arytmi

Selv om der mangler beviser, mener nogle forskere, at et højt saltindtag kan øge risikoen for arytmi, især hos personer med prædisponerede tilstande. Der er også grund til at forbinde det med udviklingen af forskellige hjerte-kar-sygdomme.

Natrium er imidlertid et vigtigt element for kroppen. Det skal derfor indgå i den daglige kost i tilstrækkelige mængder. Ideelt set bør man undgå fødevarer som f.eks. ultraforarbejdede industrivarer, da deres indhold af salt og andre tilsætningsstoffer er ret højt.

Det kan interessere dig ...
Fødevarer til behandling af hypotension
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fødevarer til behandling af hypotension

Personer med hypotension kan opleve at blive svimmel. I denne artikel kan du lære om fødevarer til behandling af hypotension.  • Mente, A., O’Donnell, M., Rangarajan, S., McQueen, M., Dagenais, G., Wielgosz, A., Lear, S., Ah, S., Wei, L., Diaz, R., Avezum, A., Lopez-Jaramillo, P., Lanas, F., Mony, P., Szuba, A., Iqbal, R., Yusuf, R., Mohammadifard, N., Khatib, R., Yusoff, K., … Yusuf, S. (2018). Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: a community-level prospective epidemiological cohort study. Lancet (London, England)392(10146), 496–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31376-X
  • Miller, D., Wang, L., & Zhong, J. (2014). Sodium channels, cardiac arrhythmia, and therapeutic strategy. Advances in pharmacology (San Diego, Calif.)70, 367–392. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417197-8.00012-2
  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.