Aspergers: Symptomer og fakta

Aspergers syndrom er svært at diagnosticere.
Aspergers: Symptomer og fakta
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Aspergers syndrom er en neuro-biologisk lidelse, der opstår anomali. Det påvirker hovedsagelig social adfærd. Det er relativt almindeligt. Det rammer trods alt mellem 3 og 5 børn, mellem 7 og 16 år, ud af hver 1000. Dette syndrom er mere almindeligt hos det mandlige køn.

Hans Asperger opdagede lidelsen. Den østrigske børnelæge opdagede det i 1944. Denne læge bemærkede, at visse uregelmæssigheder i børns adfærd fulgte nogle mønstre. I den seneste tid, viser Aspergers syndrom, at det følger en konstant kurs og kan vare hele ens liv. Symptomerne kan forbedres ved hjælp af den behandling, patienterne modtager.

Den fjerde udgave af Manual of Diagnostic Statistics of Mental Disorders, eller DSM 4, nærmede sig Aspergers syndrom som en lidelse selv. I DSM 5 falder dette syndrom imidlertid ind i autismens underkategori. Derefter modtager enhver person, der lider af det, en autisme diagnose.

I øjeblikket falder et stort udvalg af sygdomme ind i autismespektret. Denne kategori indeholder forskellige uregelmæssigheder, med forskellige niveauer af sværhedsgrad. Personer, der lider af Aspergers syndrom, er i ekstremiteten af ​​autismespektrets ydeevne.

Aspergers: Symptomer og fakta

Pige der sidder paa gulvet med en kvinde bag sig

Aspergers syndrom er ikke særlig kendt blandt den generelle befolkning, selv hos det medicinske personale. Det er ikke let at opdage, da handicappet ikke er tydeligt. Faktisk har de, der har det, et helt normalt udseende. Deres intelligens er normal, og det er endda normalt, at de har særlige evner på bestemte områder.

Vanskelighederne ses gennem sociale adfærd, der ikke er helt egnede. Deres præstationer er normale i hverdagen, men de er umodne når det kommer til sociale relationer. Dette kan let betragtes som om personen kun er excentrisk. Visse motoriske færdigheder er også vanskelige, men ved første øjekast kan det kun ses som at værende klodset.

Symptomer på Aspergers syndrom

Dreng med asperger

Hjernebilleder af dem med Aspergers syndrom viser ikke almindelige mønstre. Forskere har mistanke om, at årsagen til denne sygdom kan være genetisk. Dette skyldes, at det er normalt for mange mennesker fra samme familie at lide af det. Men de er stadig ikke sikre på dette. Hvad de ved, er de typiske symptomer på Aspergers syndrom. De omfatter:

 • Reducerede interesser
 • Manglende motoriske færdigheder
 • Lav tolerance for frustration
 • Vanskeligheder i at få venner
 • God evne til at genkende mønstre
 • Disproportionelle følelsesmæssige reaktioner
 • Behov for en rutine (og stress, hvis den bliver brudt)
 • Emotionelle demonstrationer, der har lidt at gøre med situationen
 • Vanskeligheder ved at etablere øjenkontakt eller fremtvinge tale kontakten
 • Selektiv stilhed. Disse mennesker taler kun med dem, de føler sig trygge med (dette symptom stopper normalt med terapi).
  • Det er også normalt for disse mennesker at tale meget på en meget særlig måde. De kan tale med en musikalsk tone, med en accent, der virker fremmed eller kunstig.
  • Bogstavlig fortolkning af et sprog (de forstår ikke figurativ tale).
  • Manglende interesse for, hvad andre har at sige, og det tager meget ud af dem at have lange samtaler.
  • De forstår ikke reglerne for spil og ønsker at lave deres egne.
 • Manglende evne til at føle empati. De har det vanskeligt ved at forstå andres kroppssprog og deres følelser.

Diagnose og prognose

Laege der staar med en tablet - Aspergers: Symptomer

Aspergers syndrom er meget vanskeligt at diagnosticere. Når et barn præsenterer nogle symptomer, kan andre normalt tolke dem som problemer med deres karakter. Dette er et alvorligt problem, da tidlig indgriben væsentligt forbedrer prognosen.

Den professionelle, der foretager denne diagnose, er en børnehospital specialist. Hvad denne specialist gør er en udtømmende psykologisk evaluering af barnet. De vil undersøge deres kommunikationsevner og etablere en grundig historie om de påviste symptomer.

Mange mennesker med Asperger’s syndrom kan med succes udføre de fleste af deres aktiviteter. I barndommen har de berørte børn brug for stor støtte fra deres forældre og lærere. Ideelt set bør de voksne, der er omkring barnet med Asperger, vide, hvordan man skal handle i visse situationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.