6 vaner til at opnå mental modenhed

Når du er opmærksom på dine svagheder, og hvad du ikke kan lide ved dig selv, så er du bedre i stand til at genkende dine følelser. Ved at gøre dette kan du opnå en større følelsesmæssig modenhed.
6 vaner til at opnå mental modenhed

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mental modenhed, som også er kendt som følelsesmæssig intelligens, er evnen, der lader folk udvikle en fuldstændig bevidsthed om deres følelser.

Folk med mental modenhed ved, hvordan de skal skelne mellem deres følelser. De ved, hvordan de skal forstå dem. De ved også, hvordan de skal styre dem korrekt.

Til at starte med kan det se let ud, og det kan virke som noget, som alle kan finde ud af. Men sandheden er, at sådan er det ikke. De fleste af os ved ikke, hvordan vi skal kontrollere, hvad vi føler.

Hvordan kan du lære dette?

1. Vær helt opmærksom for mental modenhed

Glad kvinde i naturen

Mindfulness er en glimrende praksis, der gør det muligt for dig at begynde at bruge din fulde opmærksomhed. Takket være dette, lærer vi ikke at dømme før det rette tidspunkt, og vi lærer at observere.

Følelsesmæssig modenhed er baseret på ikke at reagere impulsivt på enhver form for stimuli. Du skal i stedet for give dig selv et par minutter til at tænke over, hvordan du reagerer korrekt.

  • Med øvelse gør mindfulness det muligt for dig at være opmærksom på dine tanker og følelser. Derved begynder du at kontrollere dem på en mere intelligent måde.

Læs også: Din krop kan hjælpe dig med at overvinde din frygt

2. Begynd at lære af dine fejl

Du kan ikke lære af dine egne fejl, hvis du ikke tager ansvar for dem, og hvis du i stedet for giver andre skylden.

Det er ikke negativt at begå fejl. Du kan faktisk lære af dine egne fejl. Af denne grund er det vigtigt, at du ikke løber fra dem. I stedet kan du bruge dem som en impuls til at gøre det bedre næste gang.

3. Skriv dagbog om dine følelser hver dag for at opnå mental modenhed

Kvinde skriver dagbog

Det er særdeles vigtigt at kende dig selv. Men for mange af os virker det som om, vi aldrig har tid. Derfor er det vigtigt at skrive dagbog om dine følelser hver dag.

Det bedste, du kan gøre, er at dedikere tid til at skrive alt ned i denne dagbog, som du har oplevet i løbet af dagen, fra et følelsesmæssigt perspektiv, før du går i seng om aftenen.

Hvad er der sket i løbet af dagen, der har gjort dig glad? Hvordan reagerede du på en bestemt situation? Hvordan reagerede du på en fornærmelse?

Når du reflekterer over disse og andre spørgsmål, vil du lære dig selv bedre at kende.

Læs også: Lad ikke dine frustrationer gå ud over dine børn

4. Følelsesmæssig modenhed: Tæl til 5, før du reagerer

Selvom det kan virke fjollet, så kan dine daglige følelser hjælpe dig med at være opmærksom på, hvad du skal vide, før du reagerer.

Det er lige meget, hvad det er for en situation. Det er også lige meget, om følelserne, der overvælder dig, er positive eller negative. Prøv at give dig tid til at fordøje dine følelser, før du reagerer.

5. Øv dig på løsrivelse og opnå følelsesmæssig modenhed

Løsrivelse kan gøre dig mere fri

Nogle gange klæber du dig måske til din partner. Men hvad med dine egne overbevisninger og minder? Dette er ikke følelsesmæssig modenhed. Det er det direkte modsatte.

Der er ingen, der lærer os om løsrivelse, hvilket er meget sundt. Men det betyder alverden for dig, hvis du tænker over det.

  • Det er meget vigtigt, at du ikke klæber dig til enhver tanke eller person. Dette er vanskeligt, men øvelse gør mester.

Begynd at give slip!

6. Hvad er formålet med at beklage sig?

At beklage sig er blevet lidt som en virus i vores samfund. 

  • Følelsesmæssig modenhed lærer dig, at du skal være konsekvent. Men du skal også acceptere, hvad der kommer, og hvad du ikke kan ændre. 
  • Fortiden, eksempelvis, er noget, du måske regelmæssigt bringer ind i nutiden. Men hjælper det noget? Det er det modsatte: det forårsager stor ulykkelighed.

For at opnå følelsesmæssig sikkerhed, er det vigtigt at fokusere på nutiden, og ikke binde dig selv til det, der får dig til at lide. Du skal også lære at acceptere problemer og dine egne fejl. Men mest af alt skal du forsøge at give slip.

Hvis du udøver disse seks vaner hver dag, så kan du transformere dit liv og gøre det meget bedre. 

Det er fordi, du kan arbejde på at ændre alt det, du ikke kan lide ved dig selv. Du kan også adoptere nye vaner, der gør dig til et bedre menneske.

Følelsesmæssig modenhed giver dig mulighed for at have en vis kontrol over dine følelser, hvilket er ekstremt vigtigt for dit velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moore, D. (2010). 7 Steps to emotional maturity. https://doi.org/10.1080/10610278.2015.10986397
  • Hyatt, L. L., Hyatt, C. B., & Hyatt, J. C. (2007). Effective leadership through emotional maturity. Academic Leadership. https://doi.org/10.1207/s15326985ep4104
  • Saxenian, H. (1958). Criterion for emotional maturity. Harvard Business Review. https://doi.org/http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?sid=f8286263-d098-40b0-84e0-83554ec3701d%40sessionmgr111&vid=1&hid=117, retrieved on 14 April 2014
  • Keng, S. L., & Tong, E. M. (2016). Riding the tide of emotions with mindfulness: Mindfulness, affect dynamics, and the mediating role of coping. Emotion, 16(5), 706.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.