Asymmetriske ansigter: Hvad der forårsager dem, og hvordan de behandles

Et asymmetrisk ansigt kan give en person en særlig charme. Derfor bør det kun behandles, hvis det forårsager funktionelle eller psykosociale problemer.
Asymmetriske ansigter: Hvad der forårsager dem, og hvordan de behandles

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Asymmetriske ansigter eller “ansigtsasymmetri” er en tilstand, hvor der er forskelle mellem de to sider af ansigtet. Når vi siger de to sider, refererer vi til de sektioner, der opstår ved at tegne en imaginær lodret linje ned i midten af ansigtet.

Generelt optræder asymmetriske ansigter i to modaliteter. Den ene er, når disharmonien er i kæben. Den anden er, når flere knogler er involveret. I sidstnævnte tilfælde kan kindben, øjenhuler, næse og pande osv. blive påvirket.

Nogle gange stammer asymmetrien fra en disharmoni af muskler, hud eller nerver. Uanset hvad tilfældet er, fortjener et asymmetrisk ansigt kun en behandling, hvis det er så tydeligt, at det forårsager psykiske eller sociale konsekvenser for den berørte person.

Hvad kan forårsage det?

En dreng, der klør sig i ansigtet

Der er flere grunde, der kan føre til det asymmetriske ansigt. De vigtigste er følgende.

Medfødt torticollis

Medfødt torticollis er en sammentrækning af musklerne i nakken, der tillader rotation af hovedet. Dette problem er forårsaget af en dårlig position af fosteret inde i livmoderen eller brug af sugekop eller en tang under fødslen.

I dette tilfælde sker der en afvigelse af hovedet til den berørte side. Dette får barnet til at bringe øret mod skulderen og hagen mod den anden side. Denne disharmoni er relativt let at rette.

Tand- og kæbeproblemer

I dette tilfælde udvikler kæben sig ikke korrekt, og det giver anledning til et asymmetrisk ansigt. Derfor opstår der en biddefekt eller “malokklusion”. Dette kan forekomme i det lodrette, tværgående eller anteroposterior plan. Ofte påvirker det ikke kun udseendet, men giver også problemer med at spise, tale og endda trække vejret.

Kraniosynostose

Dette er en medfødt tilstand, hvor en eller flere suturer i babyens hoved lukker tidligere end normalt. I babyens kranium er der plader af knogler, der stadig vokser. Kanterne, hvor disse plader mødes, er suturerne.

Under normale forhold bør suturerne kun lukke, når barnet er mellem 2 og 3 år. Hvis dette sker tidligere, fører det til et hoved med en unormal form og som følge heraf et asymmetrisk ansigt.

Vækstspring

Vækstspring er pludselige og accelererede spring i væksten. De er periodiske og hyppige indtil 4-års alderen. Derefter sænkes processen indtil puberteten, når en af disse “vækstspring” opstår igen.

Asymmetriske ansigter kan opstå under vækstspring i forbindelse med puberteten. I denne tilstand kan den ene side af kæben vokse hurtigere end den anden.

Hemifacial mikrosomi

Hemifacial mikrosomi er en lidelse, hvor den ene side af ansigtet ikke er fuldt udviklet. I nogle tilfælde påvirkes begge sider af ansigtet, eller deformiteten involverer også kraniet som helhed.

Denne anomali kan variere fra mild til alvorlig. Det kan påvirke ansigtets form, men også øret, tænderne, kæberne, kinderne og nerverne. Årsagen til dette problem menes at være genetisk.

Andre årsager til asymmetriske ansigter

Der er andre faktorer, der kan påvirke formen på et asymmetrisk ansigt. Blandt dem er følgende:

 • Aldring. Brusk fortsætter med at vokse efter puberteten, og dette kan forårsage asymmetri i ansigtet gennem årene.
 • Tandregulering. Tandudtrækning samt brug af tandproteser påvirker ansigtets form.
 • Tobaksforbrug. En undersøgelse afslørede en forbindelse mellem rygning og et asymmetrisk ansigt.
 • Skade. Traumer kan ændre ansigtets form.
 • Slag. Denne tilstand forårsager følelsesløshed i en del af ansigtet.
 • Bells lammelse. Dette er en pludselig ansigtslammelse, der næsten altid er midlertidig.
 • Livsstil. Tilbagevendende dårlig kropsholdning kan føre til misdannelse i ansigtet.

Sådan finder du ud af, om der er ansigtsasymmetri

Nogle gange kan du opdage ansigtsasymmetri med det blotte øje, nogle gange kan du ikke. Hvis det ikke er synligt, er det måske heller ikke relevant at opdage det. Men hvis nogen vil kontrollere, om de har et asymmetrisk ansigt, er der en enkel metode til at gøre det.

Det bedste er at tage et billede med hovedet lige og ansigtet i forgrunden. Gør derefter følgende:

 • Tegn en lodret linje fra panden til hagen.
 • Tegn en vandret linje fra det ene øje til det andet.
 • Tegn derefter en vandret linje, der forbinder læbernes to ender.
 • Derefter tegnes en linje, der forbinder de to modsatte punkter ved den bredeste del af ansigtet.
 • Til sidst tegnes en streg mellem begge næsebor.

Hvis de rette linjer i sidste ende falder sammen med ansigtets disposition, har personen et symmetrisk ansigt. Hvis det tværtimod ikke stemmer overens, så taler vi om ansigtsasymmetri. Fra et medicinsk synspunkt er dette uden betydning.

Hvornår er behandling af asymmetriske ansigter nødvendigt?

Asymmetriske ansigter bør kun behandles, hvis de forårsager betydelige funktionelle eller æstetiske problemer. Det vil sige, når det ikke tillader personen at udføre bestemte aktiviteter eller hæmmer dem væsentligt. Også når udseendet genererer psykosociale vanskeligheder.

Spørgsmålet om udseende er meget subjektivt. En person kan føle, at en vis asymmetri i deres ansigt er meget fremtrædende, selvom det ikke er sådan. Hvis det er tilfældet, ville de imidlertid ikke være en kandidat til medicinsk behandling.

Behandlinger tilgængelige for asymmetriske ansigter

En mand, der skal opereres i ansigtet

Normalt kan de mest berygtede tilfælde af asymmetriske ansigter rettes med kirurgi. Dette opnår normalt de ønskede funktionelle og æstetiske effekter. I det væsentlige er der tre metoder til denne kirurgiske procedure:

 • Maksillær ortognatisk kirurgi. Kun en af kæberne opereres.
 • Bimaksillær ortognatisk kirurgi. Begge kæber opereres.
 • Bimaksillær eller monomaksillær kirurgi. Det kan ledsages af andre æstetiske operationer. Det bruges, når der er generaliseret asymmetri.

Denne sidste mulighed kan ledsages af næseoperation, øjenlågsoperation, implantater eller ansigtsfyldninger, afhængigt af tilfældet. Generelt er dette procedurer med lav risiko, der sjældent skaber komplikationer.

Asymmetriske ansigter kan også være attraktivt

Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at ansigtsøvelser har indflydelse på et asymmetrisk ansigt. Men man ved med sikkerhed, at hvis asymmetrien skyldes muskelsvaghed eller uregelmæssighed i muskelspænding, er der ansigtsøvelser, der kan hjælpe med at rette op på dette.

Husk, at perfekt symmetri ikke altid er mere æstetisk tiltalende. Ufuldkommenheder kan give et ansigt stor personlighed og attraktivitet. Så det er kun værd at prøve at opnå en ændring, hvis anomalien genererer negative virkninger.

Det kan interessere dig ...
Hvordan fungerer ansigtsmasker på huden?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan fungerer ansigtsmasker på huden?

Ansigtsmasker kan være glimrende i hudplejerutiner. De opfylder kosmetiske formål og nogle tjener endda som behandlinger af bestemte hudlidelser. • Carrascosa, A., Audí, L., Bosch-Castañé, J., Gussinyé, M., Yeste, D., Albisu, M. Á., … & Baguer, L. (2008). Influencia de la edad de inicio del brote de crecimiento puberal en la talla adulta. Medicina Clínica, 130(17), 645-649.
 • Okada HC, Alleyne B, Varghai K, Kinder K, Guyuron B. Facial changes caused by smoking: a comparison between smoking and nonsmoking identical twins. Plast Reconstr Surg. 2013 Nov;132(5):1085-1092. doi: 10.1097/PRS.0b013e3182a4c20a. PMID: 23924651.
 • Sora, C., & Jaramillo, P. M. (2005). Diagnóstico de las asimetrías faciales y dentales. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia, 16(1 y 2).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.