Buler ved korsbenet, og hvordan det påvirker babyer

Buler ved korsbenet kan manifestere sig som en simpel bule ind i huden, men nogle kan det også være på grund af udviklingen af lidelser. I dagens artikel vil vi forklare dem i detaljer sammen med deres implikationer.
Buler ved korsbenet, og hvordan det påvirker babyer

Sidste ændring: 12 april, 2021

Nogle babyer har en lille bule på lænden omkring korsbenet. Buler ved korsbenet kan være en simpel bule, der ikke fører til nogen former for ubehag.

Denne bule forbindes dog nogle gange med rygraden og kan forårsage problemer i nervesystemet.

I dagens artikel vil vi beskrive det på en mere detaljeret måde og også diskutere behandlingen af det.

Hvad er buler ved korsbenet?

Som nævnt ovenstående er buler ved korsbenet et hak eller en bule ind, som dukker op på lænden. Den er til stede fra fødslen. Den er som regel placeret over balderne.

De fleste buler af denne slags er harmløse. En betydelig procentdel af dem er dog forbundet med en misdannelse i rygmarven. Dette refererer til bestemte medfødte abnormaliteter, der forårsager en ufuldkommen lukning af bestemte strukturer, såsom rygmarven, ifølge en artikel i Acta Pediátrica.

Det er en heterogen gruppe af misdannelser, som eksponerer neuralvævene. Det samme studie nævner, at mellem 40 og 95% af babyer med misdannelse i rygmarven har en form for hudlidelse. Det er buler ved korsbenet i mange af disse tilfælde.

Mest af alt skal man gå ud fra, at buler ved korsbenet er alvorligt, hvis det er tæt på en klump hår, eller der er ændringer i farven på huden tæt på den.

Problemet er, at der kan være problemer forbundet med neuroner, urinvejene, nyrerne og endda ortopædiske problemer i disse tilfælde på grund af ændringen af neuroner. Det er grunden til, at det er essentielt at kunne skelne mellem tilfældene og behandle det.

Typer af buler ved korsbenet

Buler ved korsbenet kan være typiske eller atypiske. Det er denne simple adskillelse, der gør det muligt at afgøre forskellen mellem en godartet situation og noget alvorligt. En typisk eller simpel bule ved korsbenet er lille og placeret i sprækken mellem balderne.

Disse er som regel mindre end 5 millimeter i diameter og er tætte på kanten af anus. De er ret hyppige og indikerer ikke nogen risiko for misdannelse. Skøn indikerer faktisk, at næsten 5% af sunde nyfødte har dem.

I kontrast til det er der atypiske buler ved korsbenet, der er større, over 6 millimeter dybe, og en smule længere væk fra anus. De kan faktisk være placeret tæt på siderne.

En atypisk bule er en risikofaktor for misdannelse af rygmarven. Der kan faktisk være unormal kommunikation med rygmarvskanalen, når de er for dybe. Rygmarvskanalen er en følsom struktur, som nervefibre løber igennem.

Denne kommunikation kan dermed føre til skade i rygraden og neuronerne. Denne type bule kan også være ledsaget af ændringer i farven på huden, knuder, og der kan endda være områder med usædvanlig hårvækst.

Forskellen mellem buler ved korsbenet og en pilonidalcyste

En pilonidalcyste indeholder hårdannelser. Som med buler ved korsbenet opstår det på lænden lige over balderne.

Det, der sker i en pilonidalcyste, er, at hår, celler, affaldsstoffer og væske ophober sig, hvilket resulterer i en samling. Det udvikler sig som regel også efter fødslen, er mere gængs hos mænd og bliver ofte inficeret. Resultatet er voldsom smerte og hævelse. 

Årsager til buler ved korsbenet

Årsagerne til buler ved korsbenet er endnu ikke blevet identificeret, men vi ved, at det er medfødt. Det gør det muligt at adskille det fra en pilonidalcyste, som vi nævnte ovenstående.

Atypiske buler ved korsbenet kan stamme fra denne defekt i lukningen af strukturer i midten. Vi ved dog ikke, hvorfor dette sker.

Find ud af mere i denne artikel: Gastroschise hos nyfødte: En farlig fødselsdefekt

Symptomer og diagnose

Baby undersøges for buler ved korsbenet

Generelt er buler ved korsbenet uden symptomer. Det skyldes, at det blot er en bule i form af en ændring i huden på lænden.

Atypiske buler ved korsbenet har dog som regel symptomer, der afhænger af, om det er på grund af en misdannelse i rygraden. En læge skal udføre en grundig undersøgelse for at opdage det.

De måler og tjekker som regel bulens karaktertræk og skal udføre en række supplerende tests, hvis den er for stor eller dyb. Det samme gælder, hvis der er flere buler, hvis der er misfarvning af huden, eller hvis den er for langt væk fra anus.

Ifølge et studie udgivet i Archives of Disease in Childhood er ultralyd en metode til at studere buler i huden. Skøn indikerer en seksdoblet øgning i sandsynligheden for problemer med rygraden, når der er abnormaliteter til stede.

Ultralyd er en foretrukken teknik, fordi den er hurtig, sikker og billig. Der er dog altid mulighed for MR-scanning, hvis der er nogen tvivl om diagnosen. Det skyldes, at det er et mere præcist studie af vævene.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 5 af de mest almindelige hofteproblemer

Mulige komplikationer

Atypiske buler har flere komplikationer og kan være relateret til blandt andet spina bifida og bunden rygmarv.

Spina bifida er en medfødt misdannelse. Det, der sker, er, at neuralrøret ikke lukker ordentligt. Der er forskellige typer, men den ene, der er relateret til buler ved korsbenet, er Spina Bidifa Occulta.

Dets primære karaktertræk er et lille mellemrum i rygraden, som dukker op, fordi rygraden ikke har udviklet sig ordentligt. Det kan være uden symptomer, og opdages som regel i ungdommen eller voksenalderen.

I kontrast opstår bunden rygmarv, når der er arvæv i rygmarven. Det kan føre til urin- eller analinkontinens, svaghed i de nedre ekstremiteter og endda problemer med at stå op.

Behandling af buler ved korsbenet

Der er ikke nogen behandling af en simpel bule ved korsbenet, og der er ikke behov for nogen. Det eneste, man skal gøre, er at forhindre skidt i at ophobe sig i området for at forebygge infektioner. Det skyldes, at bulen er for tæt på anus, og bakterier fra tarmene kan inficere den.

Det er derfor, det er essentielt at rengøre området på en baby, især når man skifter deres ble. En atypisk bule kan kræve behandling afhængig af, hvor alvorligt det er.

Baby får skiftet ble

Proceduren afhænger af stadiet for bulen ved korsbenet

Ideelt bør alle nyfødte blive undersøgt grundigt af en læge, og de bør udføre en undersøgelse af buler, hvis de finder nogen. Det består af at måle bulen sammen med andre abnormaliteter.

Barnet bør være sundt, hvis alt andet er normalt, og bulen er lille. Babyen vil dog have brug for en specialist, hvis bulen er atypisk eller der er andre advarselstegn.

Læger skal undersøge en bule nøje for at finde ud af, om der er nogen ændringer i rygmarven eller udviklingsmæssige misdannelser. Den bedste behandling for en bestemt situation skal også overvejes afhængig af de specifikke resultater.

Som det sidste må man have i baghovedet, at de fleste buler ved korsbenet er harmløse og blot er en ændring på huden. Man skal dog tale med en læge og udelukke et neurologisk problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.