Skævt hoved hos spædbørn: Forebyggelse og behandling

Skævt hoved hos spædbørn er et æstetisk problem, som kan påvirke barnets selvværd, når de bliver større, og både have en effekt på deres barndom og ungdom. Lær mere om det og hvordan du forebygger det, i denne artikel.
Skævt hoved hos spædbørn: Forebyggelse og behandling

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Skævt hoved hos spædbørn er den mest gængse kraniofacielle anomali. Det består af en assymetrisk misdannelse af babyens kranie. Med denne tilstand, synes kraniet en smule fladt i det bagerste område og har en rhombe-form.

Dette er en lidelse, som er rent æstetisk og påvirker ikke den intellektuelle udvikling hos babyen. Der er en høj forekomst af det og det er primært på grund af stillingen, som babyen sover i. For eksempel, kan det finde sted, hvis babyer altid sover på ryggen eller med deres hoved altid til samme side.

Tilstanden kan dog også være tilstede ved fødslen. I disse tilfælde, kan det være på grund af, at moderens bækken er smalt, eller på grund af en komplikation under fødslen.

I denne artikel, vil vi forklare, hvordan du kan forbeygge og behandle det.

Hvorfor får babyer et skævt hoved?

Skævt hoved er på grund af et tryk, der lægges på babyens kranie. Det kan finde sted under udviklingen af fosteret, under eller efter fødslen.

Tilfælde af skævt hoved hos spædbørn er øget markant, nu hvor læger anbefaler, at man lægger en baby til at sove på ryggen. Denne stilling er for at forebygge vuggedød, mens de sover. Det lægger dog også et vedvarende tryk på det samme område af kraniet, hvilket ender med at gøre det skævt. Ligeledes, kan bæreseler også være forbundet med øgningen af  tilfælde.

Mor tjekker sovende baby for at undgå skævt hoved hos spædbørn

Andre situationer, som kan føre til skævt hoved, er:

  • For tidlig fødsel.
  • Medfødt torticollis. Det får babyen til at hvile på det samme område af hovedet.
  • En fokert stilling i livmoderen.
  • Trauma under fødslen.

Gå ikke glip af: Lær om fødselsforberedelse

Symptomer på skævt hoved hos spædbørn

Som vi har nævnt ovenfor, er dette en rent æstetisk tilstand, som ikke påvirker babyens intellektuelle udvikling. Når det bliver værre, fører det til assymetri i kraniet og ansigtet, så det kan blive ret tydeligt. Det ændrer også ørernes placering og skaber en bule i panden.

Skævt hoved hos spædbørn kan helt sikkert afgøre et barns fremtidige selvværd. Det er derfor meget vigtigt at have bestemte forbehold ved hånden for at være i stand til at forebygge og behandle det i tide.

Hvordan kan jeg forebygge det?

Fordi babyer bør sove på ryggen, er det vigtigt at flytte dem, så deres hoved ofte ændrer stilling. Ideelt bør man skifte mellem at lægge dem på højre og venstre side, når de sover.

Læger anbefaler også, at barnet tilbringer noget tid på maven, når de er vågne. “Mave-tid” er en metode, som hjælper med at udvikle babyens motorik. Man bør kun gøre det, når babyen er vågen. Metoden handler om at lægge babyer med ansigtet nedad, på maven.

Forældre kan enten lægge deres babyer på deres bryst, i en seng eller på en anden behagelig overflade. Man skal holde øje med dem hele tiden. Babyens muskulære evne bliver også forstærket gennem disse aktiviteter.

Primært, bør man undgå længerevarende støtte af hovedet i samme stilling. For at gøre det, så kan man holde babyen i sine arme eller sætte dem i stole, som ikke lægger pres på deres kranie.

Man bør, derfor, ikke bruge sæder, som holder babyen i samme stilling i for lang tid, såsom en autostol. Hvis man bliver nødt til at bruge dem, skal man holde pauser og hjælpe dem med at ændre stilling.

Man kan også tage andre interaktive forbehold. For eksempel, kan man lægge legetøj i den ene side af deres seng. På den måde, vil babyen blive nødt til at vende hovedet. En anden måde er ved at løfte madrassen lidt, så den hælder lidt til den ene side.

Du vil måske også synes om: Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?

Behandling af skævt hoved hos spædbørn

Skævt hoved hos spædbørn kan opstå, hvis en baby sover i autostolen ofte

Denne behandling er kun til tilfælde, hvor de tidligere forbehold ikke virkede.

For det første, kan du bruge formende hjelme, eftersom disse lægger et moderat tryk på kraniet. De forhindrer også hovedet i at støtte på den allerede deforme side. Babyer kan bruge hjelmene, fra de er tre måneder gamle. Man skal tjekke dem ofte.

Læger anbefaler kun operation i meget seriøse tilfælde. De gør det, faktisk, kun som en sidste udvej, efter alt andet er mislykket.

Konklusion

Man bør følge de forebyggende forbehold for at undgå, at denne misdannelse finder sted hos ens baby. Dette er simple øvelser og forbehold, som vil afholde din baby fra at udvikle et væsentligt synligt problem.

Ligeledes, bør du tale med en læge, hvis du har andre spørgsmål eller opfanger nogen misdannelser. De vil helt sikkert råde dig til, hvad du skal gøre for at hjælpe din baby.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.